Hořký meloun je řazen mezi přírodní antibiotika a antivirotika
(Thai Bitter-Melon Tea – doplněk stravy, bylinný čaj z hořkého melounu, bio kvalita - TH-BIO-152-THAILAND - označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
(OTOP, GMP, „ISO 9001:V 2000", THAILAND TRUSTED QUALITY)
Čaj Bitter-Melon Tea - bylinný čaj z Momordiky - „hořkého melounu“ či "hořké okurky", je vyroben z mladých nezralých plodů byliny Momordica charantia L. (Karela, Ampalaya, Ku-gua, Trà Khổ Qua, Horká tekvička aj.) pěstované v čistém prostředí hor severního Thajska. Dle dostupných vědeckých studií se k léčebným účelům používají nejen plody ale i semena a listy. Plody obsahují askorbigen (vázaná forma kyseliny askorbové), steroidní saponiny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, jež pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při onemocnění diabetem. Momordika zvyšuje účinek inzulinu. Mezi nejdůležitější účinky momordiky patří pozitivní působení při diabetu a jeho komplikacích, proti obezitě a ukládání tuků, u žaludečních vředů, proti Helicobacter pylori a zřejmě i proti mnoha druhům rakoviny. Nejzajímavější je působení Momordiky proti ukládání tuků. Poslední dobou bylo prokázáno, že momordika snižuje množství tuku v těle zvířat vystavených nezdravé dietě se zvýšeným obsahem tuků. Momordika též snižovala množství vnitrobřišního tuku. Práce ukazují, že snížení obsahu tuku bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s tzv. metabolickým syndromem (komplexem poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob). Jednoletá teplomilná bylina „Hořká okurka/meloun“ patřící do čeledi Cucurbitaceae (tykvovité), podobně jako Jiaogulan. Plody jsou v Asii oblíbenou zeleninou. Sklízí se většinou nezralé. Hořkost je odstraňována vydlabáním středové dužniny se semeny a dlouhým máčením ve slané vodě. Pak se vaří nebo dusí. Například ve Vietnamu se plní kořeněným mletým masem a vaří s další zeleninou, čímž vznikne vynikající polévka neobvyklé příjemně nahořklé chuti, jinde se používá jako příloha nebo se s ní zachází coby s dýní. Mladé plody se nakládají i zavařují na kyselo. Zkvašené mladé listy, výhony a květy jsou výbornou kořennou zeleninou. Plody lze konzumovat i syrové. Nezralé jsou hořké (ale svěží a křupavé), zralé pak skoro bez hořkosti s melounovou příchutí a nasládlé (obvykle se již nekonzumují). Při používání nezralého (syrového) plodu je potřeba vydlabat jeho střed (mníšek se semeny), jež je mírně jedovatý, což sušením mizí. Nálev připravíme tak, že luhujeme 1 polévkovou lžíci sušené byliny (cca 4 g) zalitím 1 litrem vroucí vody, po pěti minutách slijeme (bylinu lze luhovat i déle nebo ji v nálevu nechat a několikrát dolít vroucí vodou).
Hořký meloun je vhodný nejen na trávení. V knize SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIVIROTIK (David Frej-Jiří Kuchař-Miloš Kozumplík, EMINENT 2020), je popsána jako účinné antivirotikum:
"Časopis Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine uvedl roku 2013 studii, která shrnuje výzkum hořkého melounu s tím, že vzhledem k velkému antivirovému účinku vůči různým typům chřipkového viru, který často tvoří nové mutace, je v léčbě chřipky slibnou a možnou terapií během chřipkových epidemií."
Podrobnější informace naleznete na webových stránkách věnovaných pouze bylině: www.BitterMelonTea.cz.
Důležitá poznámka: jedná se doplněk stravy - povoleno k prodeji (schváleno posudkem Státního zdravotního ústavu ČR, Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011), není určeno dětem, nevhodné pro těhotné a kojící ženy, čaj může snižovat hladinu cukru v krvi, diabetikům je doporučeno užívání konzultovat s ošetřujícím lékařem, max. denní příjem je výluh ze 4 g byliny, nenahrazuje pestrou stravu, ukládat mimo dosah dětí.
Krájená verze = mladý nezralý plod (a pod ní drcená verze pro vaření a rychlou přípravu).
Dárkové balení drcené verze.
Jak bylinu vnímám:
Momordika - Hořká okurka či Hořký meloun (
MUDr. Jonáš, 2014) je pro mě vynikajícím pitím, hodícím se pro každou příležitost. Dělá mi dobře po těžších jídlech a volím ji, když zrovna nevím jaký čaj si dát (zejména když jsem pravým čajem "přepitý"...:-). Chuť nálevu je hořká. Nepodobná hořkosti čokolády, piva či pelyňku. Je to zvláštní hořkost. Vyvolavá mi v ústech neobtěžující hořký vjem, příjemný a dlouhotrvající. Dle mého jde o hořkost svébytnou, kombinovatelnou s ostatními chuťovými vjemy (sladkost, kyselost, slanost i "umami") a nelze ji najít v jiné pochutině.
Kvalita je nebo není, ... stačí na to selský rozum:
Nevím jak Vy, ale já při koupi špičkové věci požaduji špičkovou kvalitu. Jdu-li realizovat své nákupní rozhodnutí, předem si zjistím alespoň základní informace. O možných kvalitách Moordiky se dočtete na stránce
kvalita / recenze.
Možné působení byliny na zdraví:
www.bitermelontea.cz/zdravi.htm.
Doporučená příprava:
1. doplněk stravy
4 g (cca jedna polévková lžíce byliny) na 1 l vroucí vody, luhovat 5 minut
2. alternativní příprava - bylinný čaj
půl polévkové lžíce (cca 2 g) byliny zalijeme 0,5 litrem vroucí vody a luhujeme minimálně 5 minut; bylinu lze luhovat déle - dokud je nálev hořký a chutný
počet nálevů: 1 až několik - dle chuti, nálev se nemusí slévat celý, lze jej odlévat k pití a dolévat opakovaně vroucí vodou, je-li nálev příliš hořký, lze jej zředit horkou nebo kvalitní studenou vodou
3. zajímavá příprava pro studené a deštivé dny, zimu...
do teplého nálevu nakrájejte (rozmixujte) pomeranč nebo nalijte pomerančovou šťávu, přidejte kvalitní rozinky, sušenou moruši apod., vyluhované plátky lze konzumovat, přidat do jídla, polévky, k masu apod.
4. zajímavá příprava pro teplé a horké dny, léto a babí léto...
nálev zchlaďte v lednici a použijte ke zhotovení koktejlů = míchejte s pomerančovým, melounovým, borůvkovým, jahodovým či okurkovým pyré
5. silný nálev byliny lze "blendovat"
s jinými výluhy (např. s nálevem
jiaogulanu,
moringy,
pravých čajů apod.), výsledný blend je příjemně nahořklý a značně osvěžující
6. suchou bylinu můžete pojídat "jen tak" je totiž v bio kvalitě (Organic Thailand + USDA ORGANIC)
nebo je použít při vaření (do salátů, k masu, do polévek), kdy pokrmy získají zajímavou netradiční chuť asijských jídel (lze takto využít i vyluhované zbytky)
Při schvalování byliny k prodeji bylo povolujícím orgánem (SZÚ, SÚKL) stanoveno:
UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukru v krvi. Maximální denní příjem: výluh ze 4 g byliny.
Poznámka dovozce:
V Asii se bylina pije neomezeně - dle chuti a ve větších dávkách, než je v Čechách povoleno. Trpíte-li metabolickým syndromem (nebo některou z "civilizačních chorob"), doporučuji užívání byliny konzultovat s ošetřujícím lékařem (ne proto, že vám může bylina ublížit, ale z důvodu konzumace účinného prostředku normalizující cukr v krvi, upravující jiné tělesné funkce a 100% hubící nebezpečnou bakterii
Helicobacter pylori, kterou má v žaludku skoro 50% české populace).
Vydatnost:
spotřeba na "jeden hrnek" (200 ml):
2 g
spotřeba na konvičku (600 ml):
2 - 4 g
doporučená léčebná spotřeba: min.
4 g / den
doporučená preventivní spotřeba:
4 g / den
direktivně stanovený (povolený) maximální denní příjem:
4 g
spotřeba při jiném způsobu užívání:
vyšší než 4 g / den
Momordika - Hořká okurka či Hořký meloun patří mezi silná přírodní antibiotika:
o co jde? (
v přípravě)
ODKAZY
fotogalerie byliny
kvalita
zdraví
Helicobacter pylorii
NEZÁVISLÉ RECENZE
Čajovnička - 17. 2. 2019