Dělení (pravých aj.) čajů 

Čaje (přesněji pravé čaje) dělíme podle mnoha hledisek. Ne ve všech zemích produkujících čaj se postupuje stejně. Jsou i producenti, jež svůj čaj nijak přesně nedefinují :-)...

„Barevné dělení pravých čajů“ (dělení podle barvy suchého listu, vyluhovaného listu, nálevu) Je pohled tradiční, nejpropracovanější a nejstarší, nikoliv však přesný. Barva nálevu i suchých čajových lístků je především výsledkem chemických změn v listu při jeho zpracování a zejména pak, zda a v jaké míře se při výrobě čaje uplatnily dva zásadní procesy oxidace (O) a fermentace (F). Čínské "barevné" dělení čaje je nejširší díky obrovskému množství typů produkovaných čajů. V ostatních zemích, kde se čaj pěstuje, je typů čajů mnohem méně a třídění je jednodušší. Výjímku tvoří třídění černých čajů (Indie, Šrí Lanka apod.), které je naopak složitější. Používá se označení písmeny a čísly, jež definují kvalitu čaje (resp. způsob sběru, výroby a třídění).

Čínské čaje dělíme na (v závorce čínské označení a výslovnost): 
BÍLÉ = (BAI CHA [pai-čcha]), aspekt = jin až neutrální, O = velmi lehká, F = 0 % *,
ŽLUTÉ = (HUANG CHA [chuang-čcha]), aspekt = jin, O = 0 %, F = lehká, ukončená,
ZELENÉ = (LU CHA [lü-čcha]), aspekt = jin, O = 0 %, F = 0 %,
POLOZELENÉ (modrozelené,  angl. „oolong“) = (QING CHA [čching-čcha]), aspekt = jang i jin, O = 8-70 %, F = 0 %,
ČERVENÉ ** = (HONG CHA [chung-čcha]), aspekt = jang, O = 100%, F = 0 %,
TMAVÉ ("černé") = (HEI CHA  [chej-čcha]), aspekt = jang, O = 0-100 %, F = 100%, umělá a přirozená, pokračující,
čaje typu (PU-ERH = [pchu-er]), aspekt = jang i jin, O = 0 %, F = 0-100 %, umělá nebo žádná, přirozená + pokračující.

*   oxidace v rozsahu 0 % (tj. žádná) jest míněna jako ideální stav, každý čajový lístek podléhá oxidaci minimálně v místě kde byl oddělen od čajové větvičky a to ihned po utržení...
** čínské červené čaje se v Evropě (i jinde) běžně (z historických aj. důvodů) označují jako "černé"

Barevné čínské členění čajů není jediné. Například podle speciálního zpracování čaje lze ještě vyčlenit pravé čaje lisované a „umělecké“ (Art Tea), tj. čaje ručně či strojně formované do různých tvarů. Další skupinou čajů mohou být čaje „květinové“ – směsi pravých čajů s různými bylinami (převážně jejich květy), což jsou jednoduché blendy. Sem mohou náležet i pravé čaje ovoněné. Podle způsobu a doby skladování lze některé čaje označit za "archivní" a tak podobně. Zcela mimo členění pravých  čajů jsou pak tzv. "nečaje", skupina nápojů v čajovnách velmi populární. Jde o nálevy či výluhy z různých bylin a koření, směsí bylin, ovoce či plodů zeleniny...

vyberte si čaj nebo bylinu podle vzhledu, barvy, vlastností, množství, ceny, země původu