Milý návštěvníku této vzpomínkové sekce e-shopu,
během více jak třinácti let mé veřejné činnosti kolem čaje a bylin (degustace, přednášky workshopy, výuka, prezentace, čajový catering, soutěže apod.) vzniklo tisíce fotografií, více či méně kvalitních. Jedná se o momentky pořízené návštěvníky, organizátory akcí a venkoncem občas i mou rukou (v případě, že jsem díky "zaujetí čajem" nezapomněl tisknout spoušť). Ber proto kvalitu obrázků s nadhledem = jde pouze o dokumentaci toho, co se dělo :-) ... a to ještě jen částečnou.
Zároveň děkuji všem, co se akcí zúčastnili a zvlášť pak těm, jež k probíraným tématům přispěli svými znalostmi a tím vše učinili ještě zajímavějším.
Bez vás - milých účastníků - by totiž akce postrádaly jakéhokoliv smyslu...
S úctou
ZN
Zářijová Ašská čajová pohoda je za námi... :-), muzeum se spolu s čajem proměnilo v malou laboratoř zkoumající radioaktivitu a stáří organických materiálů, konkrétně minerálních vod na Ašsku.

P.S.
"Ašská čajová pohoda" je seriálem volně na sebe navazujících degustací čajů a bylin, jež se v roce 2020 věnuje vybraným čajům vhodných pro jednotlivá roční období. Na každé degustaci se navíc seznámíme s určitou horninou či minerálem z Ašska a blízkého okolí. Některá setkání jsou obohacena minipřednáškami Ing. Františka Malého. Přijďte se inspirovat a užít klidu nad šálkem skvělého čaje. Přijďte se přenést do časů před miliony a miliardami let, kdy vznikalo to, po čem denně šlapeme. Přijďte se něco nového dozvědět a prodloužit si život :-). Je totiž známo, že
"Čas věnovaný pití čaje a pozorování neživé přírody se do života nezapočítává." :-)
(více informací najdete v Kalendáři akcí; na dokumentaci konaných akcí - včetně některých ašských - se můžete podívat ve Fotogalerii)

("barevný" vácegenerační žlný křemen, "Dolnopaseký les")
Srpnová ašská čajová pohoda byla zrušena.
Červencové čajování bylo zaměřeno na "čediče", jejich vznik, výskyt, použití apod. Osvětlili jsme si rozdíly mezi vyvřelými horninami (hlubinné, žilné odštěpené, žilné, výlevné "starší" a výlevné "mladší"), zmínili se o jejich vzniku, chemickém složení a pozorovali horninové vzorky. Rozprava o vzniku zemské kůry, kde hrají čediče a jiné bazické vyvřeliny hlavní roli, byla doplněna popíjením nálevů z vybraných bylin a čajů zhotovených za studena (tříhodinové luhování v lednici). Byly to: rooibos
fermentovaný i
nefermentovaný, zelený
honeybush, fermentované
listové maté, citronová tráva, pandán a
černý čaj z Rwandy. Čajovo-geologicko-petrologické debatování pod vzrostlou lípou v zahradě muzea se protáhlo až do půl deváté večerní.
Kulinářskou lahůdkou byl zelený japonský čaj
gjokuro-bio, připravený v ledu (
Shinobi-cha),
... různobarevné nálevy studených, tříhodinových výluhů bylin :-),
"letní konvičková stínohra" (nahřívání konvičky s ledem na ašském červencovém slunci, což moc nepomohlo :-),
... vše se odehrálo v příjemném stínu staleté lípy.

Červnové čajování bylo zaměřeno na "břidlice", jejich vznik, výskyt, použití apod. Osvětlili jsme si rozdíly mezi jílovými břidlicemi (sedimentárními horninami) a břidlicemi vzniklými přeměnou sedimentů (tj. přeměněnými horninami), a uvedli na pravou míru termín "krystalické břidlice". Ukončili jsme tím virtuální geologickou procházku ašským výběžkem, tj. od hornin nejvíce regionální metamorfózou postižených do hornin postižených málo (ruly => ortoruly/pararuly => svory => metadroby/kvarcitické svory/kvarcity => fylity => břidlice). S ohledem na malou účast veřejnosti se minipřednáška o radiokarbonové metodě datování (zjišťování stáří) organických materiálů Ing. Františka Malého nekonala. Bude - spolu s experimentem s minerální vodou z Dolních Pasek - uskutečněna v září...). Při pití jarního čaje z Japonska jsme probrali některé geologické procesy a jejich rychlost (na snímku sledujeme animaci soptění Komorní Hůrky, což je jeden z mála člověkem zaznamenatelných projevů z oblasti tzv. "endogenních geologických procesů", kam patří i zemětřesení, vývěry minerálních vod a plynů...).

Japonský čaj (Sinča Kabusé 2020) byl pit právě proto, že Japonci se potkávají s projevy vnitřních (endogenních) geologických procesů Země takřka denně.
Pěkná ukázka granátů (almandin) zarostlých ve svoru.
poznámka:
Almandin je jeden z nejběžnějších granátů. Jeho vzorec je Fe2+3Al2(SiO4)3. Jméno se vztahuje k lokalitě a starověké brusírně drahokamů Alabanda v Turecku, kde tento minerál nejen těžili, ale i zpracovávali. Toto jméno ustanovil roku 1546 Georgius Agricola. Fyzikální vlastnosti: Tvrdost 7 až 7,5, krystaly dokonale vyvinuté, hustota 4.313 g/cm³, štěpnost chybí, lom lasturnatý. Optické vlastnosti: Barva od tmavě fialově hnědočervené až po sytě červenou. Lesk skelný, průhlednost: průhledný, průsvitný, vryp bílý. Chemické vlastnosti: Složení: Fe 33,66 %, Al 10,84 %, Si 16,93 %, O 38,57 %, s příměsí manganu a hořčíku. Je rozpustný v HF, není radioaktivní.
zdroj wikipedie

... ke svorům, kvarcitům a fylitům jsme připravovali zcela
čerstvé čínské zelené čaje (březen - duben 2020), zopakovali si něco z minula a vyslechli velmi zajímavé a zasvěcené povídání o měření času v geologii Ing. Františka Malého :-)
... k
(para / orto) rulám) jsme připravovali řadu čajů vhodných pro zimu, mj. i z archivu vylosovaný, uleželý Hei Cha (tmavý čínský čaj)
2009 Ya´an Xizang Chu Zhu Tiao Zhuang z čínského S´- čchuanu (lokalita Mengding Shan, Ya´an, Sichuan, list z druhé jarní sklizně 2008, produkováno v roce 2009), jež byl původně - k ročnímu zrání - lehce napěchován do bambusového obalu; setkání bylo doplněno zajímavým měřením radioaktivity vzorků hornin se zasvěceným výkladem o principech měření a radioaktivitě Ing. Františkem Malým :-)


rok 2019
19. prosince 2019 - Vánoční ašská čajová pohoda aneb "Ašští čajomilové sobě" - Aš

12. prosince 2019 - Japonské čaje - Podbořany
28. listopadu 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Dárdžilingy + zajímavé archivní čaje z Indočíny" - Aš (vedla Mgr. Jana Kočišová - ašský znalec dárdžilingů)

6. listopadu 2019 - Japonské čaje - Toužim
31. října 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Japonské čaje" - Aš
10. října 2019 - tradiční celodenní čajový workshop / výuka - Hotelová škola Plzeň
26. září 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Čaje z různých koutů světa" - Aš
30. května 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "zajímavé čaje z Thajska, Barmy a
Gong Fu" - Aš
23. května 2019 - Degustace čajů a bylin aneb "čaj a zdraví" - Hranice u Aše
13. dubna 2019 - "Degustace thajských čajů a bylin 2019"
- Praha
RIDERS.COFFEE o thajských čajích a bylinách (foto Petr Soukup)
28. března 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Čaje Vietnamu a Laosu" - Aš (foto David Žibrický)
před rokem 2019 (neuspořádaně :-)
Degustace čajů a bylin -
Aš - 2016
Degustace čajů a bylin -
Domažlice - 2017
Výuka na Hotelové škole Plzeň (část praktická - workshop) -
Plzeň - 2016 - :-)
Degustace čajů a bylin -
Karlovy Vary - 2017
Školení padagogických pracovníků -
Brno - 2015
Degustace čajů a bylin -
Aš - 2017 - Ašská čajová pohoda
FirstFlush -
Praha - 2015
Degustace Aspekta -
Plzeň - 2017
Degustace čajů a bylin -
Beroun - 2017
TEA MASTER CUP -
Praha - 2016
Čajomírples -
Praha - 2015
Degustace čajů (seriál) -
Klatovy - 2015
Pajšan -
Praha - 2014
ČajomírPles -
Praha - 2014
Degustace čajů -
Beroun - 2014
Degustace čajů a bylin -
Nevřeň - 2014
Matcha Cup -
Praha - 2014
Cestopisný pořad s čajem (Vietnam) -
Litvínov - 2014
Konference CBA -
Frymburk - 2014
Letní čajové školení -
Klatovy - 2014
Korejský čajový obřad - workshop -
Praha 2013
Čajomír Hot Tea Cup -
Praha - 2013
Degustace čajů a bylin -
Litvínov - 2013
Degustace čajů a bylin -
Aš - 2013
Degustace čajů a bylin -
Františkovy Lázně - 2013
Jedna z mnoha degustací v M-Klubu -
Plzeň - 2012
Degustace (Čína) -
Klatovy - 2012
Degustace čajů -
Praha (Čajová škola) - 2011
Degustace čajů a bylin -
Cheb - 2011 (mnohokrát v dalších letech)
Degustace čajů a bylin -
Kynžvart - 2011 (a 2x v dalších letech...)
M-Klub - seriál degustací (celkem přes 50 celovečerních pořadů) -
Plzeň - 2010 až 2016
Výuka na ZČU (Čínské reálie - čajová kultura) -
Cheb - 2010
Degustace čajů a bylin -
Merklín - 2012
Degustace čajů a bylin -
Plzeň - 27. 6. 2007 -
moje první veřejná degustace :-)
Výuka na ZČU (Čínské reálie - čajová kultura) -
Cheb - 2007
