• Fotogalerie z vybraných akcí (2007 - 2020)
  • 1
  • 2
  • 3

Milý návštěvníku této vzpomínkové sekce e-shopu,

během více jak třinácti let mé veřejné činnosti kolem čaje a bylin (degustace, přednášky workshopy, výuka, prezentace, čajový catering, soutěže apod.) vzniklo tisíce fotografií, více či méně kvalitních. Jedná se o momentky pořízené návštěvníky, organizátory akcí a venkoncem občas i mou rukou (v případě, že jsem díky "zaujetí čajem" nezapomněl tisknout spoušť). Ber proto kvalitu obrázků s nadhledem = jde pouze o dokumentaci toho, co se dělo :-) ... a to ještě jen částečnou. Zároveň děkuji všem, co se akcí zúčastnili a zvlášť pak těm, jež k probíraným tématům přispěli svými znalostmi a tím vše učinili ještě zajímavějším. Bez vás - milých účastníků - by totiž akce postrádaly jakéhokoliv smyslu...

S úctou
ZN

Červnové čajování bylo zaměřeno na "břidlice", jejich vznik, výskyt, použití apod. Osvětlili jsme si rozdíly mezi jílovými břidlicemi (sedimentárními horninami) a břidlicemi vzniklými přeměnou sedimentů (tj. přeměněnými horninami), a uvedli na pravou míru termín "krystalické břidlice". Ukončili jsme tím virtuální geologickou procházku ašským výběžkem, tj. od hornin nejvíce regionální metamorfózou postižených do hornin postižených málo (ruly => ortoruly/pararuly => svory => metadroby/kvarcitické svory/kvarcity => fylity => břidlice). S ohledem na malou účast veřejnosti se minipřednáška o radiokarbonové metodě datování (zjišťování stáří) organických materiálů Ing. Františka Malého nekonala. Bude - spolu s experimentem s minerální vodou z Dolních Pasek - uskutečněna v září...). Při pití jarního čaje z Japonska jsme probrali některé geologické procesy a jejich rychlost (na snímku sledujeme animaci soptění Komorní Hůrky, což je jeden z mála člověkem zaznamenatelných projevů z oblasti tzv. "endogenních geologických procesů", kam patří i zemětřesení, vývěry minerálních vod a plynů...).


 
Japonský čaj (Sinča Kabusé 2020) byl pit právě proto, že Japonci se potkávají s projevy vnitřních (endogenních) geologických procesů Země takřka denně. 




Pěkná ukázka granátů (almandin) zarostlých ve svoru.



poznámka: 
Almandin je jeden z nejběžnějších granátů. Jeho vzorec je Fe2+3Al2(SiO4)3. Jméno se vztahuje k lokalitě a starověké brusírně drahokamů Alabanda v Turecku, kde tento minerál nejen těžili, ale i zpracovávali. Toto jméno ustanovil roku 1546 Georgius Agricola. Fyzikální vlastnosti: Tvrdost 7 až 7,5, krystaly dokonale vyvinuté, hustota 4.313 g/cm³, štěpnost chybí, lom lasturnatý. Optické vlastnosti: Barva od tmavě fialově hnědočervené až po sytě červenou. Lesk skelný, průhlednost: průhledný, průsvitný, vryp bílý. Chemické vlastnosti: Složení: Fe 33,66 %, Al 10,84 %, Si 16,93 %, O 38,57 %, s příměsí manganu a hořčíku. Je rozpustný v HF, není radioaktivní.
zdroj wikipedie

... ke svorům, kvarcitům a fylitům jsme připravovali zcela čerstvé čínské zelené čaje (březen - duben 2020), zopakovali si něco z minula a vyslechli velmi zajímavé a zasvěcené povídání o měření času v geologii Ing. Františka Malého :-)








... k (para / orto) rulám) jsme připravovali řadu čajů vhodných pro zimu, mj. i z archivu vylosovaný, uleželý Hei Cha (tmavý čínský čaj) 2009 Ya´an Xizang Chu Zhu Tiao Zhuang z čínského S´- čchuanu (lokalita Mengding Shan, Ya´an, Sichuan, list z druhé jarní sklizně 2008, produkováno v roce 2009), jež byl původně - k ročnímu zrání - lehce napěchován do bambusového obalu; setkání bylo doplněno zajímavým měřením radioaktivity vzorků hornin se zasvěceným výkladem o principech měření a radioaktivitě Ing. Františkem Malým :-)


 


rok 2019

19. prosince 2019 - Vánoční ašská čajová pohoda aneb "Ašští čajomilové sobě" - Aš



12. prosince 2019 - Japonské čaje - Podbořany



28. listopadu 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Dárdžilingy + zajímavé archivní čaje z Indočíny" - Aš (vedla Mgr. Jana Kočišová - ašský znalec dárdžilingů)






6. listopadu 2019 - Japonské čaje - Toužim





31. října 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Japonské čaje" - Aš




10. října 2019 - tradiční celodenní čajový workshop / výuka - Hotelová škola Plzeň



26. září 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Čaje z různých koutů světa" - Aš



30. května 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "zajímavé čaje z Thajska, Barmy a Gong Fu" - Aš





23. května 2019 - Degustace čajů a bylin aneb "čaj a zdraví" - Hranice u Aše






13. dubna 2019 - "Degustace thajských čajů a bylin 2019" - Praha RIDERS.COFFEE o thajských čajích a bylinách (foto Petr Soukup)



28. března 2019 - Ašská čajová pohoda aneb "Čaje Vietnamu a Laosu" - Aš (foto David Žibrický)




před rokem 2019 (neuspořádaně :-)

Degustace čajů a bylin - Aš - 2016



Degustace čajů a bylin - Domažlice - 2017




Výuka na Hotelové škole Plzeň (část praktická - workshop) - Plzeň - 2016 - :-)



Degustace čajů a bylin - Karlovy Vary - 2017



Školení padagogických pracovníků - Brno - 2015



Degustace čajů a bylin - Aš - 2017 - Ašská čajová pohoda




FirstFlush - Praha - 2015



Degustace Aspekta - Plzeň - 2017





Degustace čajů a bylin - Beroun - 2017



Čajomírples - Praha - 2015




Degustace čajů (seriál) - Klatovy - 2015



Pajšan - Praha - 2014



ČajomírPles - Praha - 2014




Degustace čajů - Beroun - 2014



​Degustace čajů a bylin - Nevřeň - 2014




Matcha Cup - Praha - 2014





Cestopisný pořad s čajem (Vietnam) - Litvínov - 2014



Konference CBA - Frymburk - 2014



Letní čajové školení - Klatovy - 2014



Korejský čajový obřad - workshop - Praha 2013



Čajomír Hot Tea Cup - Praha - 2013



Degustace čajů a bylin - Litvínov - 2013



Degustace čajů a bylin - Aš - 2013



Degustace čajů a bylin - Františkovy Lázně - 2013



Jedna z mnoha degustací v M-Klubu - Plzeň - 2012



Degustace (Čína) - Klatovy - 2012



Degustace čajů - Praha (Čajová škola) - 2011



Degustace čajů a bylin - Cheb - 2011



Degustace čajů a bylin - Kynžvart - 2011



M-Klub - seriál degustací (celkem přes 50 pořadů) - Plzeň - 2010



Výuka na ZČU (Čínské reálie - čajová kultura) - Cheb - 2010



Degustace čajů a bylin - Merklín - 2012



Degustace čajů a bylin - Plzeň - 27. 6. 2007 - moje první veřejná degustace :-)



Výuka na ZČU (Čínské reálie - čajová kultura) - Cheb - 2007