• 1
  • 2
  • 3
 

Hořký meloun - významné přírodní antibiotikum

(Thai Bitter-Melon Tea – doplněk stravy, bylinný čaj z hořkého melounu)
(Organic Thailand, USDA ORGANIC, OTOP, GMP, „ISO 9001:V 2000", THAILAND TRUSTED QUALITY)

Čaj Bitter-Melon Tea - bylinný čaj z Momordiky - „hořkého melounu“ či "hořké okurky", je vyroben z mladých nezralých plodů byliny Momordica charantia L. (Karela, Ampalaya, Ku-gua, Trà Khổ Qua, Horká tekvička aj.) pěstované v čistém prostředí hor severního Thajska. Dle dostupných vědeckých studií se k léčebným účelům používají nejen plody ale i semena a listy. Plody obsahují askorbigen (vázaná forma kyseliny askorbové), steroidní saponiny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, jež pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při onemocnění diabetem. Momordika zvyšuje účinek inzulinu. Mezi nejdůležitější účinky momordiky patří pozitivní působení při diabetu a jeho komplikacích, proti obezitě a ukládání tuků, u žaludečních vředů, proti Helicobacter pylori a zřejmě i proti mnoha druhům rakoviny. Nejzajímavější je působení Momordiky proti ukládání tuků. Poslední dobou bylo prokázáno, že momordika snižuje množství tuku v těle zvířat vystavených nezdravé dietě se zvýšeným obsahem tuků. Momordika též snižovala množství vnitrobřišního tuku. Práce ukazují, že snížení obsahu tuku bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s tzv.  metabolickým syndromem (komplexem poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob). Jednoletá teplomilná bylina „Hořká okurka/meloun“ patřící do čeledi Cucurbitaceae (tykvovité), podobně jako Jiaogulan. Plody jsou v Asii oblíbenou zeleninou. Sklízí se většinou nezralé. Hořkost je odstraňována vydlabáním středové dužniny se semeny a dlouhým máčením ve slané vodě. Pak se vaří nebo dusí. Například ve Vietnamu se plní kořeněným mletým masem a vaří s další zeleninou, čímž vznikne vynikající polévka neobvyklé příjemně nahořklé chuti, jinde se používá jako příloha nebo se s ní zachází coby s dýní. Mladé plody se nakládají  i zavařují na kyselo. Zkvašené mladé listy, výhony a květy jsou výbornou kořennou zeleninou. Plody lze konzumovat i syrové. Nezralé jsou hořké (ale svěží a křupavé), zralé pak skoro bez hořkosti s melounovou příchutí a nasládlé (obvykle se již nekonzumují). Při používání nezralého (syrového) plodu je potřeba vydlabat jeho střed (mníšek se semeny), jež je mírně jedovatý, což sušením mizí. Nálev připravíme tak, že luhujeme 1 polévkovou lžíci sušené byliny (cca 4 g) zalitím 1 litrem vroucí vody, po pěti minutách slijeme (bylinu lze luhovat i déle nebo ji v nálevu nechat a několikrát dolít vroucí vodou).

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách věnovaných pouze bylině: www.BitterMelonTea.cz.

Důležitá poznámka: jedná se doplněk stravy - povoleno k prodeji (schváleno posudkem Státního zdravotního ústavu ČR, Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011), není určeno dětem, nevhodné pro těhotné a kojící ženy, čaj může snižovat hladinu cukru v krvi, diabetikům je doporučeno užívání konzultovat s ošetřujícím lékařem, max. denní příjem je výluh ze 4 g byliny, nenahrazuje pestrou stravu, ukládat mimo dosah dětí. 

koupit Thai Bitter-Melon Tea




Krájená verze = mladý nezralý plod (a pod ní drcená verze pro vaření a rychlou přípravu).



Dárkové balení drcené verze.
 

Jak bylinu vnímám:

Momordika - Hořká okurka či Hořký meloun (MUDr. Jonáš, 2014) je pro mě vynikajícím pitím, hodícím se pro každou příležitost. Dělá mi dobře po těžších jídlech a volím ji, když zrovna nevím jaký čaj si dát (zejména když jsem pravým čajem "přepitý"...:-). Chuť nálevu je hořká. Nepodobná hořkosti čokolády, piva či pelyňku. Je to zvláštní hořkost. Vyvolavá mi v ústech neobtěžující hořký vjem, příjemný a dlouhotrvající. Dle mého jde o hořkost svébytnou, kombinovatelnou s ostatními chuťovými vjemy (sladkost, kyselost, slanost i "umami") a nelze ji najít v jiné pochutině. 

Kvalita je nebo není, ... stačí na to selský rozum:
Nevím jak Vy, ale já při koupi špičkové věci požaduji špičkovou kvalitu. Jdu-li realizovat své nákupní rozhodnutí, předem si zjistím alespoň základní informace. O možných kvalitách Moordiky se dočtete na stránce kvalita / recenze.

Možné působení byliny na zdraví:
www.bitermelontea.cz/zdravi.htm.

Doporučená příprava:
1.
 doplněk stravy
4 g (cca jedna  polévková lžíce byliny) na 1 l vroucí vody, luhovat 5 minut
2. alternativní příprava - bylinný čaj
půl polévkové lžíce (cca 2 g) byliny zalijeme 0,5 litrem vroucí vody a luhujeme minimálně 5 minut; bylinu lze luhovat déle - dokud je nálev hořký a chutný
počet nálevů: 1 až několik -  dle chuti, nálev se nemusí slévat celý, lze jej odlévat k pití a dolévat opakovaně vroucí vodou, je-li nálev příliš hořký, lze jej zředit horkou nebo kvalitní studenou vodou
3. zajímavá příprava pro studené a deštivé dny, zimu... 
do teplého nálevu nakrájejte (rozmixujte) pomeranč nebo nalijte pomerančovou šťávu, přidejte kvalitní rozinky, sušenou moruši apod., vyluhované plátky lze konzumovat, přidat do jídla, polévky, k masu apod.
4. zajímavá příprava pro teplé a horké dny, léto a babí léto... 
nálev zchlaďte v lednici a použijte ke zhotovení koktejlů = míchejte s pomerančovým, melounovým, borůvkovým, jahodovým či okurkovým pyré
5. silný nálev byliny lze "blendovat"
s jinými výluhy (např. s nálevem jiaogulanumoringypravých čajů apod.), výsledný blend je příjemně nahořklý a značně osvěžující
6. suchou bylinu můžete pojídat "jen tak" je totiž v bio kvalitě (Organic Thailand + USDA ORGANIC)
nebo je použít při vaření (do salátů, k masu, do polévek), kdy pokrmy získají zajímavou netradiční chuť asijských jídel (lze takto využít i vyluhované zbytky)

Při schvalování byliny k prodeji bylo povolujícím orgánem (SZÚSÚKL) stanoveno:
UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukru v krvi. Maximální denní příjem: výluh ze 4 g byliny.
Poznámka dovozce: 
V Asii se bylina pije neomezeně - dle chuti a ve větších dávkách, než je v Čechách povoleno. Trpíte-li metabolickým syndromem (nebo některou z "civilizačních chorob"), doporučuji užívání byliny konzultovat s ošetřujícím lékařem (ne proto, že vám může bylina ublížit, ale z důvodu konzumace účinného prostředku normalizující cukr v krvi, upravující jiné tělesné funkce a 100% hubící nebezpečnou bakterii Helicobacter pylori, kterou má v žaludku skoro 50% české populace).

Vydatnost:
spotřeba na "jeden hrnek" (200 ml): 2 g
spotřeba na konvičku (600 ml): 2 - 4 g
doporučená léčebná spotřeba: min. 4 g / den
doporučená preventivní spotřeba: 4 g / den
direktivně stanovený (povolený) maximální denní příjem: 4 g
spotřeba při jiném způsobu užívání: vyšší než 4 g / den

Momordika - Hořká okurka či Hořký meloun patří mezi silná přírodní antibiotika:
o co jde? (v přípravě)
 

ODKAZY

fotogalerie byliny
kvalita
zdraví
Helicobacter pylorii
 

NEZÁVISLÉ RECENZE

Čajovnička - 17. 2. 2019