Kofein v čaji - 1

 Z výzkumů čaje posledních let lze vysledovat, že pití čaje nám může způsobit veskrze příjemné i zcela nepříjemné vjemy a stavy (subjektivně vnímané pocity). Příčinou je kofein (+ teobromin a teofylin).

 
Pokud je obsah (dávka) kofeinu ve vypitém čaji (relativně) nízký - do cca 200 mg, můžeme zaznamenat následující:
 
pocit dobré nálady, euforie
zvýšená energie, aktivita
čilost, jasná hlava
schopnost koncentrace
sebedůvěra
chuť do práce, činorodost
nálada k hovoru
zlepšená představivost
výkonnost
snížená ospalost

Pokud je dávka kofeinu vyšší - cca nad 200 mg (pozor, každý jedinec je na kofein jinak vnímavý / citlivý), zejména pak 800 a více mg - dostavují se pocity a vjemy nepříjemné, například:
 
podrážděnost, nervozita, neklid
pocit úzkosti
podrážděný žaludek, bušení srdce
„rozostřená mysl“
nespavost
až mírné delirium (u velmi citlivých jedinců s nízkou snášenlivostí kofeinu)

Vysoké dávky kofeinu (6,5 – 50 g) mohou způsobit velmi nepříjemné stavy až otravu (ačkoliv smrtelné otravy jsou extrémně vzácné).
Jeden průměrný šálek čaje (150 ml) obsahuje kolem 30 mg kofeinu (cca 33 šálků = kolem 1 g).
 
Poznámky:
v jednom průměrném šálku kávy je cca 80 – 90 mg kofeinu (cca 12 šálků = kolem 1 g); podle výzkumů se při současném podávání stejných dávek kofeinu (káva, čaj, čistá voda s kofeinem) jako nejúčinnější projevil čaj, což je přičítáno účasti dalších látek v čaji přítomných; kofein se dříve v čaji označoval jako thein (jde o chemicky identické látky)
 
Zpracováno podle:
Ivan Krejčí, O KÁVĚ A ČAJI aneb Víme proč je pijeme?, GRADA, Praha 2000.
 
© Ing. Zdeněk Nepustil, 5.3.2011