Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica / urens) - list, semena
Obyčejná kopřiva byla kdysi v Evropě pěstována jako užitková rostlina pro výrobu vlákna. Plátno z kopřiv je velmi odolné (ideální pro pracovní oděvy, stany...) avšak hrubé. V kopřivě najdeme
organicky navázané minerály - draslík, fofor, křemík, hořčík a zejména
vápník a železo; je zde spousta vitamínu
C, vitamín
A,
E,
bílkoviny, rostlinné hormony (tzv.
fytohormony) a
enzymy.
Kopřiva je vhodná pro celoroční použití. Na jaře (cca od března) sbíráme mladé lístky
pro směsi se zeleným čajem a k jídlu (velikonoční nádivka, kopřivový špenát apod.). Později trháme lístky z vrcholků vzrostlých rostlin a na podzim semena s vysokým obsahem proteinů (kopřivový proteinový prášek
mícháme s práškem moringy olejodárné) nebo přidáváme do smoothies.
Víte, že kopřivové porosty jsou životním prostorem pro cca 40 druhů motýlů a můr (tj.nočních motýlů)? Při sběru tak nechte i něco kopřiv pro ně! :-).
Dle tradičního evropského bylinného léčitelství:
- má silné detoxikující, močopudné a posilující účinky
- výrazně čistí krev
- působí proti anémii, svědčí srdíčku a cévnímu systému
- proplachuje ledviny, vyplavuje soli, ledvinový písek i ledvinové kamínky
- podporuje krvetvorbu, imunitní systém, pomáhá při revmatismu, dně, kožních potížích (ekzémy, lupénka, alergie, akné)
- má antialergické účinky (omezuje typické alergické příznaky, jako jsou rýma, ucpaný noc a slzící oči, jsou důsledkem dráždění látkou zvanou histamin, která se v organismu tvoří jako reakce na alergeny - pyl, prach…)
Kopřiva je cenným zdrojem kvercetinu, flavonoidu, který prokazatelně potlačuje uvolňování histaminu. Lze ji užívat při silné menstruaci, častém krvácení z nosu či zvětšené prostatě.
Kopřivové pesto:
3 hrsti kopřiv (spařit, okapat, zchladit)
3 stroužky česneku (rozdrtit nebo nastrouhat)
3 hrsti slunečnicových semínek (možno opražit)
60 g sýru parmazánového typu (nastrouhat)
1 špetka soli (dle chuti)
150 ml olivového oleje
(alternativy - kešu oříšky, mandle, dýňová semínka, slunečnicový olej, piniové oříšky)
(pesto namačkáme do přiměřeně velké skleničky, vytlačíme vzduchové bubliny a uchováme v lednici)
(
text v přípravě)