Ledový čaj (02) - "Shinobi-cha"

zajímavý způsob japonské přípravy čaje pomocí ledových kostek, kterým získáte sladký, voňavý a velmi svěží - opravdu delikátní - výluh

Jedná se o původní neortodoxní japonskou techniku přípravy čaje, kterou Japonci považují vůbec za nejlepší. Studená voda odtávající z ledových kostek čaj luhuje pomalu a extrémně šetrně. Vhodná je na nejlepší čaje - například zastiňované gjokuro.

Postup je jednoduchý:
1. do čisté japonské konvičky (ideálně na tento způsob přípravy vyčleněné) vložte cca 4-6 g čaje
2. konvičku vyplňte menšími kostkami ledu a uzavřete víčkem
3. nechte led odtávat při běžné teplotě okolí
4. až se na dně shromáždí dostatek výluhu, slijte jej do šálků přes jemné sítko
5. buďte trpěliví, není-li zrovna parné léto, led odtává pomalu

Moje doporučení:
- pro dokonalý zážitek (a dodržení originality) si pořiďte opravdovou japonskou konvičku (ideálně typ Kyusu, s bočním úchytem)
- sežeňte si co nejlepší gjokuro (případně podobně kvalitní čaj)
- na kvalitě čaje opravdu nešetřete
- můžete zkusit variantní naplnění konvičky "po vrstvách" (na dno led, posypat čajem, další led, posypat čajem...)
- někdy používám skleněnou konvičku = vidím jak se na dně hromadí výluh

Poznámka:
- napsáno 31.05.2020

standardní příprava ledového čaje