text v přípravě

Použití mandarinkové kůry:
* oslabené trávení, nadýmání, pocity na zvracení, pálení žáhy
* záněty dýchacích cest, suchý kašel
* snížení krevního tlaku, má příznivý dopad na kardiovaskulární systém
* zvýšená vhlkost a zahleněnost organismu, hlavně jako následek přijímání současných potravinových "jedů" (CUKR, BÍLÁ MOUKA, MLÉČNÉ VÝROBKY)
* doplňuje oslabené ledviny
* antimikrobiální účinky (přírodní antibiotikum)
* antioxidační účinky - eliminuje riziko poškození buněk volnými radikály a slunečním zářením, tím zpomaluje stárnutí kůže a těla
* protinádorová aktivita
* působí preventivně proti chudokrevnosti, oslabenosti krevní
* při poruchách plodnosti
* příznivá při cukrovce 2. typu
* snižování nadváhy

Obsahuje zejména karotenoidy, pektin, silice. Zmírňuje zvracení, nechutenství a záněty dýchacích cest. Z hlediska moderních výzkumů je nejzajímavější výskyt diterpenů a terpenoidů, které mají velmi silné protinádorové účinky. Kůra obsahuje i četné flavonoidy (např. hesperidin, naryngin), které mají ve vysokých koncentracích příznivé účinky na srdečněcévní systém, ledviny a snížení krevního tlaku. Vykazuje též aktivitu antioxidační a antimikrobiální.Domovinou keřů a stromů Citrus reticulata Blanco jsou hlavně oblasti východní Asie. Plody dozrávají na podzim, kdy je možné jejich kůru snadno sloupat. Ta se pak suší na slunci. Na kvalitě získává dlouhým skladováním při kontrolovaných podmínkách v suchém prostředí, čímž se snižuje příliš štiplavá a vysušující povaha.