O českém šípku - "šešulích" růže šípkové

Matečná rostlina: Růže šípková (Rosa canina L.)
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

DROGA
Šípky syn. češule růže šípkové (Fructus cynosbati). Usušené nebo řezané češule bez zbytku stonku. Někdy jsou šípky zbaveny semen, což poskytuje nejkvalitnější drogu. Droga nevoní a chutná nakysle.
MOŽNOST ZÁMĚNY
Záměna je pro všeobecnou známost drogy vyloučena. Je možná příměs šípků jiného druhu růží, což není na závadu. Některé druhy dokonce obsahují více vitaminu C než růže šípková.
ČAJ
Nálev má světlou barvu, příjemně ovocně voní a má lahodně nakyslou, osvěžující chuť. Lepší chuti při zachování maxima vitaminů docílíme takto: 1 lžičku drceného šípku zalijeme do půl šálku vroucí vodou, necháme 10 minut vyluhovat, po scezení necháme použité šípky ještě 5 minut povařit, pak oba výluhy smícháme.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Vitamin C, vitaminy A, B1, B2, karotenoidy, cukry, třísloviny, organické kyseliny, pektin
POUŽITÍ
Šípek se používá především do zdravých a lahodných nápojů, užívaných zejména při nachlazení. Je častou přísadou čajů zvyšujících odolnost organismu, čisticích čajů a různých pochutinových směsí. Je vhodný i při zánětech močových cest.
DÁVKOVÁNÍ
1 čajová lžička na šálek nálevu, pije se až 4x denně
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Nejsou popsány žádné vedlejší účinky.
POZNÁMKA
V některých státech se běžně jako léčivý prostředek používá i růžový květ, a to zejména při střevních a žaludečních katarech.

zdroj: tištěná bylinářská literatura (seznam v přípravě)







zdroj obrázků