Příprava čaje "v jediném šálku"

ideální minimalistická metoda pro osamělce s relativně malou spotřebou čaje

Chcete-li si užít malé množství čaje a nemáte po ruce žádnou společnost (nebo nechcete mít) :-), stačí vám k pití čaje jeden větší šálek. Měl by být o objemu alespoň 300 ml, široce rozevřený s tlustšími stěnami.

Jak na to?

1. vložte pár čajových lístků do dobře vyhřátého šálku,
2. čaj neprodleně zalijte příslušně teplou vodou,
3. nechte chvilku luhovat,
4. nálev upíjejte ... a průběžně dolévejte přiměřeně teplou vodou,
5. opakujte podle libosti.

V šálku větším, který nemusíte plnit celý, a v šálku robustnějším (tlustší stěny) nálev rychleji chladne. S větším šálkem se lépe manipuluje. Touto jednoduchou metodou získáme nálevy různé síly, často s nasládlými akcenty, bez hořkostí i nálevy velmi silné. Můžeme si lehce regulovat jak dolévání a luhování, tak počet nálevů a množství právě použitých lístků - vše je ryze individuální. K zalití volte teplotu vody podle konkrétního čaje a rychlosti jejího chladnutí v šálku. Vodu dolévejte průběžně nebo až nálev dopijete. Klidně vyzkoušejte vodu s různou teplotou - nebojte se experimentovat. Čaj v jediném šálku se bude tvářit jinak než v konvičce a výsledky budou podobné přípravě čaje v čínském gaiwanu.

poznámka:
- v případě nenadálé návštěvy v průběhu pití vám nezbyde, než vytáhnou šálek další :-)
- doporučuji vyzkoušet různou vodu (ideálně filtrovanou)

(obrázek v přípravě)