Příprava čaje "v jediném šálku" - "farmářský způsob" 

ideální minimalistická metoda pro čajomilce osamělce s relativně malou spotřebou čaje a metoda vhodná pro degustace

Chcete-li si užít malé množství čaje a nemáte po ruce žádnou společnost (nebo nechcete mít), ... nebo degustujete čaj :-), stačí vám k pití čaje jeden větší šálek. Měl by být o objemu alespoň 300 ml, široce rozevřený s tlustšími stěnami.

Jak na to?

1. vložte pár čajových lístků do dobře vyhřátého šálku,
2. čaj neprodleně zalijte příslušně teplou vodou,
3. nechte chvilku luhovat (podle druhu čaje nebo požadavku na barvu či sílu nálevu),
4. nálev upíjejte ... a průběžně dolévejte přiměřeně teplou vodou,
5. opakujte podle libosti, času, nálady a výkonnosti čaje.

V šálku větším, který nemusíte plnit celý, a v šálku robustnějším (tlustší stěny) nálev rychleji chladne. S větším šálkem se lépe manipuluje. Touto jednoduchou metodou přípravy čaje získáme nálevy různé síly, často s nasládlými akcenty, bez hořkostí i nálevy velmi silné. Můžeme si lehce regulovat jak dolévání a luhování, tak počet nálevů a množství právě použitých lístků - vše je ryze individuální. K zalití volte teplotu vody podle konkrétního čaje a rychlosti jejího chladnutí v šálku. Vodu dolévejte průběžně nebo až nálev dopijete. Klidně vyzkoušejte vodu s různou teplotou - nebojte se experimentovat. Čaj v jediném šálku se bude tvářit jinak než v konvičce a výsledky budou podobné přípravě čaje v čínském gaiwanu. Největší výhodou je, že k přípravě čaje spotřebujete jeho malé množství a můžete tak s čajem "nekonečně" experimentovat (máte konstantní objem šálku a volíte jen množství čaje, vhodnou vodu a dobu luhování / rychlost slévání či upíjení)

poznámka:
- neváhodou metody je, že v případě nenadálé návštěvy v průběhu pití vám nezbyde, než vytáhnou šálek další... :-)
- doporučuji vyzkoušet různou vodu (kohoutkovou, balenou, z nejbližší studánky a ideálně pak filtrovanou - ze špičkového českého domácího filtru Dionela)
- před zahájením přípravy čaje doporučuji šálek dobře vyhřát vroucí vodou
- podobně lze postupovat při degustacích čajů, akorát si připravíte více stejných šálků (misek), ideálně porcelánových bílých a lžičky

obrázky níže - příklad luhování jiaogulanu (NepustilTea-superior, 1 g) v šálku o průměru 13,5 cm













obrázky níže - příklad luhování jednoho čajového tvaru (červený čínský čaj sbalený do velké perly o průměru cca 1 cm) v šálku o průměru 9,5 cm