text v revizi

Přímo odstrašujícím příkladem čajů, kterým byste neměli věnovat pozornost (tj. v žádném případě za ně neutrácet své peníze) jsou čaje různě nelogicky nepřirozeně míchané (například směs zeleného a černého čaje) a zejména čaje uměle vylepšené / upravené (například ovoněné přírodně identickou aromatickou látkou). 

Tradičně se k cílené úpravě čajů (například v Číně, v Thajsku, na Taiwanu a jinde) používá jen omezený počet druhů ovoce, květin a koření.

Téměř vše ostatní, co dnes běžně nalézáme v nálevových sáčcích a hrůzostrašně nasmraděných krabičkách a dózách, jsou nepřirozené výmysly obchodníků a průmyslu moderní doby. Dle mého názoru se nedají se pít a je škoda za ně vyhazovat peníze. Ovšem pokud si libujete v čajových hovadinách *, máte rádi parfumerii od tety Nataši a libujete si v pokaženém žaludku (například z chemicky ovoněných "ovocných čajů" velmi překyseleném), je každá rada drahá...
(* omlouvám se za toto slovo, chtěl jsem použít trefnější výraz ale ten je již nepublikovatelný...)

Situaci na českém trhu pěkně demonstruje příklad zveřejněný v časopise dTest:

Spotřebitelský dotaz:
Manželka si pravidelně vaří ovocný čaj, a mě vždy praští přes nos silná nepřirozená vůně těchto čajů.
Já argumentuji, že takovéto vůně se v přírodě nevyskytují, proto si myslím, že je v těchto čajích chemická -voňavá přísada. Na obale je mj. uvedeno "přírodně identické aroma".
DOTAZ: o co se vlastně jedná??? sebelepším usušením jahod, meuněk, kiwi, či dalších plodů z nich nedostanu tak intenzíví a silnou vůni, kterou voní ovocné čaje. Děkuji V. Chalupníček

Doporučení časopisu TEST:
"Přírodně identickou aromatickou látkou" se rozumí látka získaná chemickými postupy (syntézou či izolačními kroky chemické povahy), která je chemicky identická s látkou přirozeně přítomnou ve zdrojích rostlinného či živočišného původu (vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků). Jestliže je chemická struktura přírodní chuťové látky přesně okopírována a zachována i při výrobě, získá se "přírodně identická" příchuť. "Přírodní" a "přírodně identické" příchutě nelze vzájemně rozlišit z hlediska chuti a vůně nebo jejich chemické struktury. Příkladem přírodně identické příchutě je vanilin. Není "umělý", neboť se vyskytuje v přírodě a zároveň byl vyvinut postup výroby jeho přesné kopie.

(kopie z webu dTest)

--- 

pravé čaje s vybranými čerstvými přírodninami (nikoliv chemií) naleznete mezi thajskými čaji:
Thai Osmanthus Black Tea (černý čaj s květy vonokvětky -  Olivovníku libovonného - do hotového čaje je přimíchán květ)
Thai Ten Thousands Miles Scented Tea (polozelený čaj s květy vonokvětky - Olivovoníku libovonného - čaj e zpracován přímo s květy)
Thai Lemongrass Black Tea (černý čaj s citrónovou trávou - Voňatkou citronovou - do hotového čaje je přimíchána bylina)
Thai Safflore Black Tea ( )
Thai Mint Black Tea ( )
Thai Ginger Black Tea ( )
Thai Mandarine Black Tea ( )