• Receptář - jak připravit čaje a byliny

text v revizi

doporučené přípravy čajů a bylin


polozelený čaj (oolong)

o malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít zchladlou vodou (cca 80°C), luhovat 30 až 50 sekund a slít, znovu zalít horkou vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 15 až 30 s, průběžně kontrolujeme chuť), zhotovit lze minimálně 4 nálevy 

zelený čaj

3-6 g (2-6 vrchovatých čajových lžiček čaje),
zalijte zchladlou vodou (70-80 °C, 200 ml) a luhujte krátce, opakovaně = čínská příprava
nebo použijte 6 i více gramů čaje, právě vroucí vodu (100 °C, 300-500 ml) a zhotovte jen jeden velmi silný nálev (ten můžete případně průběžně dolévat vroucí vodou) = tradiční vietnamská příprava
alternativní příprava
4-8 čajových lžiček čaje vložte do studené vody (1,5 l)
a luhujte alespoň 4 hodiny (ideálně ve skleněné nádobě, můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj; čerstvě připravený silný horký čaj přelijte do sklenice s většími kostkami ledu a dochuťte limetkou, pomerančem, oslaďte sušenou třtinovou šťávou, ozdobte goji, praženými piniovými oříšky či plátky pražených mandlí a podávejte překvapeným hostům v hezkých šálcích či sklenicích :-)

černý (červený) čaj

3-4 čajové lžičky čaje vložte do  středně velké konvičky (300-400 ml) a zalijte vroucí vodou, luhujte 5 minut i déle, dle chuti
alternativní příprava
použijte více čaje a kratší dobu luhování, opakujte luhování; silný nálev oslaďte - pokud sladíte - dle chuti (ideálně zdravým přírodním sladidlem)

mletý zelený čaj (matcha)

do 200 ml nádoby vložte jednu rovnou čajovou lžičku čaje, přelijte zchladlou vodou (cca 65 - 85°C), dobře rozmíchejte, lze sladit, rozmíchat v mléce, čerstvé ovocné šťávě či džusu, čaj použijte do krémů, zmrzlin, jogurtu, pudingu, sahlabu, cereálií, na ozdobu, do kaší a sorbetů, do ovocných pyré, při pečení sušenek, do bábovky, na nealkoholické long drinky i nápoje s alkoholem...
alternativní příprava
do čaje rozmíchaného v malém množství vody lze přidávat cokoliv dle chuti a fantazie, pak vlít do jiného nápoje - zkuste kvalitní med, přírodní (nerafinovaný, ideálně surový třtinový nebo palmový) cukr, mléko (i kondenzované a salko), smetanu (i slazenou "jesenku"), šlehačku i jiné ingredience (čerstvý zázvor, nasekané listy meduňky, máty apod.); čaj lze použít jako základ pro různé jiné drinky (například se speciálními koktejlovými sirupy bez chemie, s ledem), vyzkoušejte si japonskou přípravu čaje šleháním (hustý čaj "koiča" či řídký čaj "usuča" :-), přidejde do vašeho oblíbeného smoothie spolu s divokými bylinami = buďte zdraví a kreativní :-)




(další text v příprav)

poznámka: některé čaje jsou velmi odolné proti přeluhování a obráceně

Pao-Chung
doporučená příprava
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít mírně zchladlou vodou (cca 80 °C), luhovat 30 sekund
a slít, znovu zalít teplejší vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 15 až 30 s, průběžně kontrolujeme chuť, pro poslední nálevy použijeme vroucí vodu), zhotovit lze 3 až 4 (i více) nálevů
alternativní příprava
6 g, 90 °C, 500 ml, slít po 5 i více minutách - jeden nálev
tip na přípravu ledového čaje
4 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (1,5 l) a luhujte alespoň pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů příprav