Kdy byl čaj vyroben a jakou má skutečnou trvanlivost?

Publikováno 17.9.2012

Každý čaj by měl být označen rokem výroby. Prodávat čaj bez informace o roku jeho vzniku je jako nabízet sběrateli minerálů pěkný kámen bez data sběru. Takový „nedatovaný“ kámen – a může být vzácný i pěkný – má automaticky daleko nižší sběratelskou hodnotu i hodnotu faktickou – vyjádřitelnou penězi. Čaj bez datumů je „no name“ krabicové víno ze supermarketu, … a měl by mít i odpovídající cenu. Zejména u čajů, jež rychle stárnou (zelené čaje, jarní dárdžilingy) nebo jsou naopak určeny k delšímu uložení (archivování – oolongy, tmavé čaje a čaje Pu-erh) je datum nesmírně důležité. Při nákupu čaje je potřeba požadovat, kromě roku výroby, i údaj o trvanlivosti čaje a jeho expiraci. Zde je mnohý obchodník na tenkém ledě, zvláště pokud přeprodává cizí zboží a pořádné informace (o výrobě, skladování, minimální trvanlivosti a faktické „životnosti“ produktu) od svého dodavatele nemá.

Doporučeníkupujte pouze čaj se známým rokem výroby (což je obvykle i rok, kdy byl čaj sklizen, vyroben a zabalen), u kterého máte uvedenou expiraci („minimální trvanlivost do“, „spotřebujte do“, „EXP“), je dobře skladován a u kterého si pak můžete dovodit faktickou trvanlivost po jeho nákupu. Mějte na paměti, že běžný čaj má celkem jednoduchý „životní cyklus“, kdy byl:

A. vyroben, zabalen, skladován, dopravován, prodán velkoobchodně, skladován, dopravován a prodán spotřebiteli
B. koupen spotřebitelem, dopravován, skladován a (postupně) spotřebován.

Při nákupu je nutné zjistit kolik konkrétnímu čaji z jeho „životního cyklu“ ještě zbývá, tj. jak dlouho lze čaj po nákupu skladovat, zda je to vůbec možné, vhodné a výhodné. První část cyklu neovlivníme…, druhá část je již zcela na každém kupujícím a začíná rozhodnutím: „tento čaj koupím“.

Přeji vám (i sobě) co nejvíce dobrých nákupních rozhodnut