Smrk a jeho křehké jarní větvičky

lat. Picea 

další názvy: smrk ztepilýsmrky tvoří bohatě zastoupený rod stromů, výjimečně keřů z čeledi borovicovité, patří do něho dle různých pojetí 33 až 40 druhů rostoucích v chladných a mírných oblastech severní polokoule.

Jarní (mladé = světle zelené) výhonky větviček smrku:
- jsou jedlé
- jsou dobré na kašel, revma, do lázně i na steak :-)
- jsou nabité vitamínem C
- posilují imunitu a likvidují záněty v těle
- detoxikují organizmus



Sirup:
1–2 citrony v bio kvalitě
čertsvě natrhané (co nejmenší) smrkové výhonky
třtinový cukr v bio kvalitě (použijte to nejlepší - sušenou třtinovou šťávu)



Do zavařovací sklenice vrstvěte výhonky, cukr a plátky citronů. Nejvyšší vrstvu by měly tvořit výhonky, těch se nebojte dát pořádnou porci. Vše zasypejte cukrem, proložte citronem a znovu opakujte. Když máte sklenici plnou, uzavřete ji celofábnem, gumičkou a nechte stát na nějakém teplém a slunném místě. Ideálně tak aby na sklenice nesvítilo slunce přímo (jinak sirup začne kvasit).



Takto vypadá sirup a větvičky ve sklenici po 14 dnech (již je určeno k přímé konzumaci):



Hotový sirup - po třech týdnech v pokojové teplotě - scezený, pro úschovu v lednici:

(obrázek v přípravě)

Letní studený drink:

(obrázek v přípravě)

(Sirup v parném létě, smíchaný s ledovou vodou a citronem, nabídne superosvěžující nápoj, ale můžete ho užívat i jen tak po lžičkách jako medicínu.)

Čaj z nejmladších výhonků:







Olej:
(text a obrázky v přípravě)

Výhonky naložené jako okurky:
(text a obrázky v přípravě)

Uzený losos marinovaný ve smrkových výhoncích:
losos uzený nebo lososový filet bez kůže a kostí
sůl (dle slanosti lososa, na čerstvý filet cca 1 lžíce)
smrkové výhonky - cca 4 lžíce
celý černý pepř - cca 1 lžička

Smrkové výhonky nakrájíme nadrobno, pepř nadrtíme, obojí promícháme se solí. Směs vetřeme z obou stran do očištěného rybího masa, zabalíme do alobalu a necháme několik hodin uležet (ideálně 24 hodin). Podáváme s citrónem a plátky žitného chleba.

Zvyk okusovat mladé smrkové výhonky k nám pravděpodobně doputoval ze severních lesů Skandinávie, kde se využívaly všechny přírodní zdroje vitamínů. Jako kompenzaci pro dlouhé zimy a krátká léta se seveřané nezdráhali ochutnat nejen výhonky, ale i některé druhy mechu a lišejníku (sami je nejezte, musíte je znát!). Sbírejte do konce května. Neměli byste sbírat výhonky delší než 5 centimetrů a rozhodně nejezte tmavě zelené staré smrkové větve. Řeč je o světle zelených koncích větviček, které se „narodily“ letos na jaře. Jsou jemné, křehké a nepíchají! Ukrývá se v nich obrovské množství vitamínu C, který, jak známo, výrazně posiluje imunitu a umí zatočit s toxiny v těle. Z mladých větviček si můžete udělat sirup, čaj, med, zavařeninu i lázeň. Čaj skvěle pomáhá proti zánětům dásní, koupel z mladých smrkových výhonků pomůže překonat problém s nespavostí. Obklady s tinkturou jsou vyhlášené na bolesti kloubů a revmatické potíže.  Dokonce můžete výhonky smíchat se solí a udělat si opravdu delikátní marinádu na steak!