Mačča pěna

(podle pana Giičiho Takasawy - šéfkuchaře rezidence velvyslance Japonska v ČR)

potřebujeme:
kulatou formu o průměru 18 cm nebo více malých kulatých misek
bežné kuchyňské zařízení a potřeby pro pečení

ingredience:
želatina v prášku - 10 g
voda - 50 ml
thajská mačča – 2 čajové lžičky
mléko – 300 ml
smetana ke šlěhání – 150 ml
cukr do šlehačky – cca 1 polévková lžíce

postup:
Želatinu promícháme s vodou. Do misky nasypeme prášek mačča, který pečlivě rozmícháme v části mléka (asi 3 lžíce). Přidáme zbytek mléka a zelenou tekutinu přemístíme do kastrůlku. Přisypeme 40 g cukru a vaříme tak, aby mléko nedosáhlo varu. Přimícháme želatinu. Pak směs přecedíme a za stálého míchání vychladíme v lázni s ledem až zhoustne. Do smetany přidáme lžíci cukru a vyšleháme dotuha. Šlehačku natřikrát přidáme do zchladlé směsi mléka a želatiny. Vše nalijeme do formy nebo misek a vychladíme v lednici. Ozdobíme ovocem.

poznámky:
- doporučuji vrch pěny (těsně před servírováním) ozdobit oblíbenou strouhanou čokoládou a pokapat vhodným likérem
- ke zdobení lze použít (těsně před servírováním) barevně kontrastní lyofylizované ovoce, pražené lupínky mandlí apod.

 

Mačča sušenky

potřebujeme:
bežné kuchyňské zařízení a potřeby pro pečení
vykrajovátka kulatá (či jiných tvarů)

ingredience:
máslo pokojové teploty - 90 g
hladká mouka - 200 g
cukr - 100 g
vejce - 1 ks
thajská mačča - 10 g (+- vanilkový cukr)
čokoláda na máčení či ozdobu (nemusí být)

postup:
troubu předehřejeme na 170 °C; máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce prošlehané vidličkou, prosijeme mouku a mačču - vše zpracujeme na těsto, které zabalíme do fólie (sáčku) a dáme na hodinu odpočinout do lednice; těsto vyválíme na tloušťku 3-5 mm a vykrajujeme vykrajovátky; pečeme 15-20 minut a dáváme pozor aby nám sušenky nezhnědly...



 

Mačča dort z krémového sýra

potřebujeme:
běžné kuchyňské zařízení a potřeby pro pečení
kulatou formu o průměru 18 cm
                       
ingredience:
krémový sýr - 300 g
cukr - 140 g
smetana na šlehání - 200 ml
celá vejce - 2 kusy
žloutky - 4 kusy
hladká mouka (prosátá) - 3 lžíce
thajská mačča (prosátá) 15 g
 
postup:
troubu předehřejeme na 150° C i s hlubším plechem umístěným do střední polohy. Sýr prošleháme s cukrem. Po jednom přidáváme vejce i žloutky a pokaždé vždy důkladně prošleháme. Přidáme mouku s práškem mačča a promícháme. Na záver pomalu za stálého míchání přidáme smetanu. Uvaříme asi 2 l horké vody. Směs přelijeme přes hustý cedník přímo do formy a formou zespoda obalíme alobalem tak, aby se do ní nedostala při pečení voda. Připravenou horkou vodu nalijeme na hluboký plech v rozpálené troubě, opatrně do vody vložíme naplněnou formu a dort pečeme stále při 150° C. Po hodině dort vyndáme z vody a z trouby, shora přikryjeme dobře utěsněným alobalem a necháme dojít až do zchladnutí. Poté dort umístíme do lednice a před podáváním nahřátým nožem po obvodu a zespoda oddělíme od formy.
 
poznámky:
- dort můžeme ozdobit jakoukoliv čokoládovou polevou a ovocem
- lze zhotovit polevu z bílé čokolády a šlehačky (2:1) a práškem mačča v barevně i chuťově žádoucím poměru
- u dortu lze experimentovat s délkou pečení (máte-li rádi trochu sušší a tužší konzistenci, můžete dort péci i déle, ale pouze do chvíle, kdy je špejle zapíchnutá do dortu suchá, nedoporučuje se zvyšovat teplotu
- proti zhnědnutí lze dort přikrýt alobalem


 

Mačča brownies, neboli "greenies"

potřebujeme:
běžné kuchyňské zařízení a potřeby pro pečení
čtverhranná forma na pečení 20x 30 cm (skleněná apod.)
                       
ingredience:
bílá čokoláda - 300 g
máslo - 100 g
hladká mouka - 120 g
cukr - 100 g
vejce - 3 ks
thajská mačča - 20 g
smetana na šlehání - 70 ml
prášek do pečiva - 4 g
 
postup:
troubu předehřejeme na 160° C. Formu vyložíme pečícím papírem. Máslo a bílou čokoládu rozpustíme nad párou. V míse dobře promícháme rozpuštěnou směs s cukrem a vejci. Přidáme smetanu a znovu dobře promícháme. Prosejeme mouku, prášek mačča a prášek do pečiva, vše smícháme a nalijeme do formy. Pečeme 30 - 40 minut. Začne-li povrch hnědnout, přikryjeme formu alobalem.
 
poznámka:
- krájíme na kostky až po vychladnutí


 
Zdroj: Informační bulletin Velvyslanectví Japonska v České republice