Superpotravina THAI MATCHA - 02 - recepty

Zelený čaj je osvědčeným „osvěžovačem“ a čaj přelitý přes ledové kostky, mírně ochucený čerstvou ovocnou šťávou či vybranými bylinami, pak pravým nápojem pro horké dny. Stačí čaj s ingrediencemi (například nadrcený čerstvý ananas, led, lístky máty či meduňky) vložit do šejkru a vytvoříme lahodné pití s bohatou pěnou.

Pro letní experimenty je nejvhodnější mletý zelený čaj (matcha, [mačča]), kdy - na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které se po vyluhování obvykle vyhazují - využijeme čaj beze zbytku, tj. vypijeme celý čajový list. Zkonzumujeme tak 10 až 15 krát více živin, než které se vyskytují v běžných (tradičních) zelených, bílých nebo polozelených čajích.

Piják čaje matcha („mačča“) pozře antioxidanty, vitamíny, minerály a vlákninu v mnohem vyšší koncentraci než při pití jiných pravých čajů. Mačča obsahuje velké množství L-theaninů – jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výlučně v zeleném čaji – a také teofylinu, který má podobné účinky jako kofein. Díky vysoké koncentraci aminokyselin dodává mačča většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin. Má se za to, že tyto látky společně pomáhají udržovat jasnou mysl, zvyšují vnímavost a dodávají energii. Ačkoli jsou mleté zelené čaje původně určeny pro čajové obřady (Japonsko, Korea), lze je s úspěchem použít i pro zhotovení jiných nápojů (osvěžující čajové drinky s ovocem, čajové koktejly s džusem, mlékem či jogurtem, long drinky s alkoholem i bez apod.). Mletý zelený čaj má uplatnění v kuchyni (saláty, nádivky, krémy, polevy aj.), při výrobě zmrzliny, zákusků a čokoládových i nečokoládových cukrovinek.

Zkuste recepty vycházející z celosvětového trendu orientace na zdravé nápoje a potraviny:

Matcha Banana Shake

Rozmixujeme jeden zralý banán spolu se šálkem mléka a jednou lžičkou mačči, osladíme medem dle chuti a nalijeme do vyšší sklenice, lze přidat led, okraj sklenice ozdobit plátkem banánu, pěnu na povrchu zkrášlíme maččou (posypáním přes jemné sítko) a vložíme brčko..., tvrdí se, že tento vydatný shake nahradí „pevnou“ snídani.

Salty Dog Matcha

Šťávu z půlky grapefruitu vložíme do šejkru spolu s polovinou lžičky mačči a dvěma lžícemi (nebo dle chuti) vodky, dobře protřepeme a nalijeme do užší sklenice na bílé víno, kam jsme předem vložili 3-4 kostky ledu a jejíž navlhčený okraj jsme ozdobili mořskou solí (stejně jako se zdobí cukrem) a plátkem grapefruitu.

Matcha Coconut Drink

Lžičku mačči rozmícháme s dvěma lžičkami horké vody v krém, přidáme dvě třetiny šálku obyčejného mléka a třetinu šálku kokosového mléka, osladíme dle chuti tmavým třtinovým cukrem, vmícháme trochu jemně nakrájeného ovoce (dle sezóny) a ozdobíme šlehačkou, ovocem, strouhaným kokosem, sekanými praženými mandlemi.

Matcha Tiramisu

Rozetřeme sýr mascarpone (cca 200g) se třemi lžičkami tmavého třtinového cukru, smícháme dvě lžičky mačči se čtyřmi lžičkami horké vody a vmícháme lžičku likéru (francouzského Grand Marnier nebo kávového Curaçao z Karibiku). Do vhodné širší zmrzlinové sklenice vkládáme střídavě krém, piškoty, kropíme likérovou maččou a lehce prosypáváme maččou práškovou či kakaem (posypáním přes jemné sítko), zdobíme čerstvou mátou či meduňkou, před podáváním necháme cca 4 hodiny vychladit v lednici (variantně ještě kapeme na piškoty čistý likér, což je nejlepší).

Poznámky:
- ponechal původní názvy receptů z publikace New Tastes in Green Tea vydané v Japonsku v roce 2007
- šálkem se rozumí cca 240 ml, lžička = čajová lžička a lžíce = polévková lžíce, naplněné do roviny
- předpisy jsou určeny pro dvě porce/sklenice / osoby
- experimentům a vylepšování receptů se meze nekladou, například místo běžného mléka lze použít mléko rostlinné, smetanu, místo jogurtu kefír či jiný zakysaný mléčný výrobek apod.
- grapefruitovou šťávu lze nahradit smícháním výluhu z hořkého melounu a šťávy z pomeranče
- sladit doporučuji kvalitním přírodním prostředkem bez průmyslového přepracování (například sušenou třtinovou šťávou)