Teplotní působení čajů na lidský organismus

Zajímavým přístupem ke konzumaci pravého čaje je jeho pití z pohledu tradičních asijských medicín. Například dle názoru, že každý pravý čaj na člověka působí zcela odlišně, lze čaj cíleně využít k léčbě, zlepšení zdraví či okamžité nápravě teplotních poměrů v organismu.

Z hlediska tzv. "teplotního působení" (účinku) je čaj klasifikován jako horký = jangový, teplý = slabý nebo lehký jangový, chladný = slabý nebo lehký jinový, studený = jinový a neutrální = s jinem a jangem v rovnováze. Jangový čaj se hodí tam, kde je potřeba odstranit nedostatek jangu. Jinový čaj užíváme, je-li jangu přebytek. Je prokázáno, že aspekt (jin či jang) čaje se může značně změnit způsobem jeho přípravy. Přeluhujeme-li například zelený čaj (jež má obvykle povahu silně jinovou), stane se neutrálním až jangovým. Velkou roli hraje i teplota vody a materiál nádoby pro přípravu čaje. Nepodstatný není ani způsob přípravy, prostředí a společnost, ve které (či pro kterou) se čaj připravuje. Subjektivním přístupem k čaji může být jeho objektivní aspekt značně posílen či oslaben.

Zjednodušíme-li celou problematiku jen na účinky podstatné a rychle se projevující, je v teplých dnech vhodné pít osvěžující jinové čaje – čaje se světlým listem, jež poskytují ochlazující nálevy. Omezíme pití čajů černých (jangových) a jejich různě ovoněných či ochucených variant.

Horký nálev zeleného čaje funguje lépe než studený a v zemích, kde obyvatelé trvale strádají horkem, se jinak nepije.

Poznámka:
- napsáno 28. 6. 2019
- uvedený text je zkrácenou verzí článku o teplotním působení čajů na lidský organismus, který jsem publikoval v časopisu VE HVĚZDÁCH rodinný časopis - č. 85
- z vlastní zkušenosti doporučuji
Thai Green Tea 2018
Vietnemese Green Tea 2018
resp. jeho zavakuovanou variantu
Vietnamese Green Tea 2018 - 180 g - vakuové balení