Thai Bitter-Melon Tea – doplněk stravy, bylinný čaj z hořkého melounu

(Organic Thailand, USDA ORGANIC, OTOP, GMP, „ISO 9001:V 2000", THAILAND TRUSTED QUALITY)

Čaj Bitter-Melon Tea - bylinný čaj z Momordiky - „hořkého melounu“ či "hořké okurky", je vyroben z mladých nezralých plodů byliny Momordica charantia L. (Karela, Ampalaya, Ku-gua, Trà Khổ Qua, Horká tekvička aj.) pěstované v čistém prostředí hor severního Thajska. Dle dostupných vědeckých studií se k léčebným účelům používají nejen plody ale i semena a listy. Plody obsahují askorbigen (vázaná forma kyseliny askorbové), steroidní saponiny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, jež pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při onemocnění diabetem. Momordika zvyšuje účinek inzulinu. Mezi nejdůležitější účinky momordiky patří pozitivní působení při diabetu a jeho komplikacích, proti obezitě a ukládání tuků, u žaludečních vředů, proti Helicobacter pylori a zřejmě i proti mnoha druhům rakoviny. Nejzajímavější je působení Momordiky proti ukládání tuků. Poslední dobou bylo prokázáno, že momordika snižuje množství tuku v těle zvířat vystavených nezdravé dietě se zvýšeným obsahem tuků. Momordika též snižovala množství vnitrobřišního tuku. Práce ukazují, že snížení obsahu tuku bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s tzv.  metabolickým syndromem (komplexem poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob). Jednoletá teplomilná bylina „Hořká okurka/meloun“ patřící do čeledi Cucurbitaceae (tykvovité), podobně jako Jiaogulan. Plody jsou v Asii oblíbenou zeleninou. Sklízí se většinou nezralé. Hořkost je odstraňována vydlabáním středové dužniny se semeny a dlouhým máčením ve slané vodě. Pak se vaří nebo dusí. Například ve Vietnamu se plní kořeněným mletým masem a vaří s další zeleninou, čímž vznikne vynikající polévka neobvyklé příjemně nahořklé chuti, jinde se používá jako příloha nebo se s ní zachází coby s dýní. Mladé plody se nakládají  i zavařují na kyselo. Zkvašené mladé listy, výhony a květy jsou výbornou kořennou zeleninou. Plody lze konzumovat i syrové. Nezralé jsou hořké (ale svěží a křupavé), zralé pak skoro bez hořkosti s melounovou příchutí a nasládlé (obvykle se již nekonzumují). Při používání nezralého (syrového) plodu je potřeba vydlabat jeho střed (mníšek se semeny), jež je mírně jedovatý, což sušením mizí. Nálev připravíme tak, že luhujeme 1 polévkovou lžíci sušené byliny (cca 4 g) zalitím 1 litrem vroucí vody, po pěti minutách slijeme (bylinu lze luhovat i déle nebo ji v nálevu nechat a několikrát dolít vroucí vodou).

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách věnovaných pouze bylině: www.BitterMelonTea.cz.

Důležitá poznámka: jedná se doplněk stravy - povoleno k prodeji (schváleno posudkem Státního zdravotního ústavu ČR, Č.j. 2316/2011 ze dne 21.10.2011), není určeno dětem, nevhodné pro těhotné a kojící ženy, čaj může snižovat hladinu cukru v krvi, diabetikům je doporučeno užívání konzultovat s ošetřujícím lékařem, max. denní příjem je výluh ze 4 g byliny, nenahrazuje pestrou stravu, ukládat mimo dosah dětí. 

koupit Thai Bitter-Melon Tea




Krájená verze = mladý nezralý plod (a pod ní drcená verze pro vaření a rychlou přípravu).



Dárkové balení drcené verze.
 

ODKAZY

fotogalerie byliny
kvalita
zdraví
Helicobacter pyroli