text v revizi

Bitter - Melon Tea – doplněk stravy

(Organic Thailand, USDA ORGANIC, OTOP, GMP, „ISO 9001:V 2000", THAILAND TRUSTED QUALITY*)

Čaj Bitter-Melon Tea - bylinný čaj z Momordiky - „hořké okurky“ či "hořkého melounu" -  doplněk stravy **, je vyroben z plodů byliny Momordica charantia L. (Karela, Ampalaya, Ku-gua, Trà Khổ Qua, Horká tekvička aj.) pěstované v čistém prostředí hor severního Thajska. Dle dostupných vědeckých studií se k léčebným účelům používají nejen plody ale i semena a listy. Plody obsahují askorbigen (vázaná forma kyseliny askorbové), steroidní saponiny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, jež pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při onemocnění diabetem. Momordika zvyšuje účinek inzulinu. Mezi nejdůležitější účinky momordiky patří pozitivní působení při diabetu a jeho komplikacích, proti obezitěa ukládání tuků, u žaludečních vředů, proti Helicobacter pylori a zřejmě i proti mnoha druhům rakoviny. Nejzajímavější je působení Momordiky proti ukládání tuků. Poslední dobou bylo prokázáno, že momordika snižuje množství tuku v těle zvířat vystavených nezdravé dietě se zvýšeným obsahem tuků. Momordika též snižovala množství vnitrobřišního tuku. Práce ukazují, že snížení obsahu tuku bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s tzv.  metabolickým syndromem (komplexem poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob). Jednoletá teplomilná bylina „Hořká okurka / meloun“ patřící do čeledi Cucurbitaceae (tykvovité), podobně jako Jiaogulan. Plody jsou v Asii oblíbenou zeleninou. Sklízí se většinou nezralé. Hořkost je odstraňována vydlabáním středové dužniny se semeny a dlouhým máčením ve slané vodě. Pak se vaří nebo dusí. Například ve Vietnamu se plní kořeněným mletým masem a vaří s další zeleninou, čímž vznikne vynikající polévka neobvyklé příjemně nahořklé chuti, jinde se používá jako příloha nebo se s ní zachází coby s dýní. Mladé plody se nakládají  i zavařují na kyselo. Zkvašené mladé listy, výhony a květy jsou výbornou kořennou zeleninou. Plody lze konzumovat i syrové. Nezralé jsou hořké (ale svěží a křupavé), zralé pak skoro bez hořkosti s melounovou příchutí a nasládlé (obvykle se již nekonzumují). Při používání nezralého (syrového) plodu je potřeba vydlabat jeho střed (mníšek se semeny), jež je jedovatý a jehož jedovatost sušením mizí.
Příprava: polévkovou lžíci sušené byliny(4 g) zalijeme 1 litrem vroucí vody a luhujeme 5 minut (i déle podle chuti, nálev lze opakovat).
UPOZORNĚNÍ: Není určeno dětem. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
UPOZORNĚNÍ PRO DIABETIKY: Přípravek může snižovat hladinu cukru v krvi, doporučujeme tedy užívání přípravku konzultovat s ošetřujícím lékařem.