"Thajský bílý čaj mě svými lístky zaujal na první pohled. Jeho barevnost (hnědo-černo-bílá s tmavou zelenočernou) mi evokuje vzpomínky na čaje typu "moonlight" - sklízené za měsíčního svitu, sušené v noci, často označované jako "stříbrné" a někdy řazené k tmavým čajům typu "sheng Pchu-er". Čaj zásadně připravuji ve velmi malé konvičce (kolem 150 ml) a občas v širokém mělčím keramickém šálku. Čaj pocházející ze severního Thajska (hraniční hory skryté v džuglích Thajska a Myanmaru (Barmy) je - díky svému zpracování - vhodný k uskladnění a jeho trvanlivost bude reálně neomezená." (ZN, 21.01.2021)
"Je to totiž velmi dobrý antivirový prostředek! Je vydatný a celkem úsporný. Z malého množství připravím litry a litry čaje... A kromě toho si rád dopřávám špičkovou kvalitu! Plod v kvalitě NepustilTea-superior je výběrový produkt určený nejen k přípravě léčivého čaje (často používám metodu Gon Fu Cha) ale i k pojídání jako zdravý, exluzivní a naprosto chuťově netradiční snack :-). Je to to nejlepší, co umím v Siamu sehnat."
thajské byliny
thajské čaje
výběr čajů podle barvy, vzhledu, vlastnosti a ceny
výběr čajů podle země původu (NOVÉ!)
výběr čaje podle druhu (bílé, žluté, zelené... atd.) (NOVÉ!)
jiné čaje - celý svět (mimo thajských), viz Ochutnej čaj s Dr. Teamanem)
všechno zboží v e-shopu (řazeno dle přidání tj. novinky)
předplatné thajských bylin (právě v přípravě, bude k objednání do konce roku)
ingredience do čajů viz Čajová laboratoř Dr. Teamana)
degustační sady thajských čajů a bylin (právě v přípravě, k dispozici na přelomu ledna a února, pokud do covid zase nezhatí...)
mapa stránek (kompletní struktura obchodu zobrazená formou "stromu")
novinky (Haló, haló, právě se stalo...) - nepřehlédněte
a ...věnujte pozornost hornímu menu! :-)
Protože barevnost závisí na rychlosti luhování byliny. Krájený plod (NepustilTea-standard, NepustilTea-superior, NepustilTea-standard+) poskytuje nálevy různé síly a nejsvětlejších barev. Je vhodný i pro přípravu metodou Gong Fu (na obrázku níže: nahoře-vlevo). Drcený plod (NepustilTea-original) dává silnější nálevy žlutých odstínů (na obrázku níže: vpravo). Extra silné nálevy získáme luhováním mletého plodu (NepustilTea-original), čemuž odpovídá i nejtmavší barva nálevu (na obrázku níže: dole uprostřed).
výhoda 1 - dárek ve formě zajímavého čaje nebo byliny zdarma...; výhoda 2 - 10 % sleva na vaší objednávku...; výhoda 5 - vzorky čaje zdarma...; výhoda 6 - doručení dopravcem PPL zdarma...; výhoda 7 - doručení osobně zdarma
přehled všech aktuálních výhod
Informace o aktuálním dění najdete přes odkaz v horní liště - viz Haló, haló, právě se stalo... (novinky)
"Ašská čajová pohoda" je seriálem volně na sebe navazujících degustací čajů a bylin, jež se v roce 2020 věnuje vybraným čajům vhodných pro jednotlivá roční období. Na každé degustaci se navíc seznámíme s určitou horninou či minerálem z Ašska a blízkého okolí. Některá setkání jsou obohacena minipřednáškami Ing. Františka Malého. Přijďte se inspirovat a užít klidu nad šálkem skvělého čaje. Přijďte se přenést do časů před miliony a miliardami let, kdy vznikalo to, po čem denně šlapeme. Přijďte se něco nového dozvědět a prodloužit si život :-). Je totiž známo, že: "Čas věnovaný pití čaje a pozorování neživé přírody se do života nezapočítává." :-). Více informací najdete v Kalendáři akcí; na dokumentaci konaných akcí - včetně některých ašských - se můžete podívat ve Fotogalerii).
Neexistují přesné postupy přípravy čajů a bylin od kterých byste se nemohli kdykoliv odchýlit. Všechny předpisy na obalech čajů, na webu a v e-shopech, metody předávané ústně, okoukané na degustacích apod., berte jako hrubá doporučení ukazující směr: "jak s čajem asi zacházet a přípravu hned fatálně nepokazit". Vlastní způsob si pak musíte najít sami. Mně se léta osvědčuje "nebát se experimentovat". Napříč celým procesem přípravy čaje. Neustále laborovat s nádobím, teplotou vody, množstvím čaje i dobou luhování.
Již jsem se setkal s praxí, kdy dva čajoví mistři připravili stejný čaj za shodných podmínek (stejné propriety, voda, prostředí...). Vznikly dva skvělé čaje, akorát každý trochu jiný :-). A to je jedna z věcí, pro kterou čaj již léta obdivuji :-). Baví mě jeho jistá "tvárnost". Schopnost pojmout odlišné způsoby zacházení a vydat ze sebe to nejlepší. I za značně odlišných podmínek.
Takže nebojte se experimentovat a všechna doporučení berte jako inspiraci! Jenom pak půjdete originální cestou vlastního "čajorozvoje". Možná to bude i cesta nejkratší, nejpohodlnější, nejpříjemnější a nejsprávnější...
("barevný" vícegenerační křemen ze zlomové poruchy - detail, "Dolnopaseký les", foto ZN, září 2020)
v rodinném časopise , který vydává Roman Zahrádka každé dva měsíce - čtěte zde. Je to takový ezoterický časopis..., ovšem i v každém čaji je velká porce nehmatatelného (avšak pitelného) ezoterična.
Aktuálně vyšlo číslo 100 (s mým článkem o čaji s pořadovým číslem 83 :-)!
vyberte si čaje a byliny na jednom místě - podle vzhledu, barvy, jména, ceny; druhu čaje nebo země. Můžete mi kdykoliv napsat nebo zavolat o radu! :-)
Pokud potřebujete čaje a byliny dárkově zabalit:
1. vyberte si čaje a byliny (resp. ostatní zboží),
2. vyberte si balicí papír a stuhu,
3. vše objednejte standardním způsobem,
Čaje obdržíte v kvalitní krabici zabalené do vybraného balení (papír + stuha), vloženou do krabice přepravní, tj. dostanete již hotový dárek. Chcete-li do dárku vložit věnování pro obdarovaného nebo k dárku připojit visačku se jménem, vložte text do poznámky při uzavírání objednávky.
"Čas plyne, je jedno, jestli ležíme na gauči či sníme v altánku, čas plyne..." (jak praví Miroslav Horníček v knize "Chvála pohybu"). Ovšem připustíme-li, že čas neexistuje (je to konstrukt čistě lidský, vědecký, dohodnutý...) , pak nemá co plynout. Ale v případě, že by opravdu plynul (a je jedno zda tam nebo zpět), je potřeba se usilovně a vědomě věnovat pití čaje a pozorování neživé přírody. Je totiž všeobecně známo, že: