thajský polozelený čaj s jemnou vůní lepkavé rýže, 50 g, minimální trvanlivost do: -

2020 Thajské opojení - rýžový oolong

Značka: NepustilTea-standard
 
Dotaz k produktu

Thajské opojení - rýžový oolong

originální polozelený čaj ze severu Thajska a s poetickým názvem "thajské opojení" se vyznačuje jemnou (pro někoho však silnou a nechutnou) vůní a chutí evokující vařenou lepkavou rýži

Jak čaj vnímám a používám:
„Asijské chutě jsou zcela jiné než naše a běžnou chutí, jež se prolíná i s vůní je tzv. chuť umami (japonská pátá chuť). Thajské opojení má těchto specifických odérů bohatě. Navíc má v extrémní vůni a chuti lepkavé rýže zakuklených spoustu dalších podtónů a chuťových not, od sladkých po slané. Je to čaj, jež miluju. Vy ho možná budete nenávidět. Ze zkušensti na degustacích se účastníci dělí na dvě skupiny. První skupinu čaj nadchne. Druhá skupina se k němu již podruhé nepřiblíží :-). Zkuste, zda budete tento čaj milovat nebo nenávidět. A dejte mi vědět!" 



suchý čaj: vetší čajinky - sbalené celé konce flešů, svébytné vůně lepkavé rýže
nálev: silný dle doby luhování, umami + sladkost + slanost, velmi dlouhá dochuť



doporučená příprava:
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít vroucí vodou, luhovat 20 až 30 sekund a slít, znovu zalít vroucí vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 10 - 15 s, průběžně kontrolujeme chuť)
počet nálevů: 5 (a více!)
alternativní příprava:
chceme-li slabší nálevy, je potřeba čaj slévat rychle (tj. volit krátké doby luhování nebo čaj pouze přelévat); čaj lze použít ke zhotovení studených nálevů (zejména v létě), kdy do skleněné nádoby studené vody (cca 1,5 l) vložíme 1 polévkovou lžíci čaje a luhujeme alespoň dvě hodiny, nejlépe v šak v lednici přes noc

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Myslíš, že Asiatům voní syrečky? Přeci už víš, že asijské chutě jsou zcela jiné než naše. Přeci ses již setkal s extrémně sladší kolou, přeslazenými tyčinkami "mars", párky ochucenými skořicí... a jinými kombinacemi nad kterými rozum i chuť zůstávají stát :-). Příkladem je cizí - ne však nepříjemná - specifická hořká chuť thajského hořkého melounu. I když by neměla být, protože se podobá hořkosti nám tak známé z piva (díky chmelu). Ovšem podivná zatuchlá chuť lepkavé rýže oslovuje málokoho, podobně jako intenzivní chuť "umami" rybích omáček, svébytné chutě dlouhodobě fermentovaných potravin (kimči, pasty miso, zakopaná vejce, speciální omáčky z krevet, jež víc jak rok řízeně "hnijí"...) nebo projevy různého tropického ovoce (například durianu)... :-)... a mohl bych pokračovat. Vezmi si z mého mentorování todle: z pohledu rozvoje našich chuťových buněk je potřeba chuťové vjemy trvale trénovat, cizelovat, tj. ochutnávat různé potraviny, pochutiny a nápoje - s radostí a bez předsudků, za účelem získání nových poznatků."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... s tímto čajem experimentuj, až bude společnost v náladě, zkus cokoliv co tě v osvícení pokročilé zábavy napadne :-)!"

více informací o čaji

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, Doi Mae Salong
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 15.08.2020
minimální trvanlivost do: 15.08.2024
typ čaje: polozelený - oolong
složení: 100 % - pravý čaj (ovoněný/ochucený)
další označení čaje: Thai Rice Oolong, Cha Khao Hoom 
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje při doporučené přípravě(text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má poměrně hodně kofeinu, je povzbuzující a vhodný k pití po celý den, oslazený vám rychle dodá energii
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

(obrázek v přípravě)

ingredience: čaj doporučuji pít samostatně
čaj a jídlo (tea pairing): k rýži, sladkostem apod.
aspekt: jang (uzemňující)
šarže: N/A
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: indočínský klon, No. 24
trvanlivost: extrémně dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)

hodnocení čaje v minulých letech: 
"nekonečný čaj"

podobný čaj:
Thajský polozelený čaj rolovaný s pandánem - bio - 2020