2022 Indický černý čaj z Dárdžilingu (PUTTABONG, ff) - bio
Popis
indický černý čaj z dárdžilingu - bio
(Darjeeling ff FTGFOP 1 PUTTABONG, DJ 22/2022)
"prvosklizňový čaj ze zahrady Puttabong"
"Prvotřídní květinová klasika, kterou sleduji několik let a baví mě svou stálostí. Samozřejmě, že každý čaj z Dárdžilingu je jiný, poplatný vývoji klima v tom kterém roce. Některé základní projevy však zůstávají a jsou typické pro jednotlivé oblasti či přímo zahrady. Chce to vytříbený nos a chuťové buňky a to nejpodstatnější - trpělivě sledovat konkrétní čaj z konkrétního období delší dobu. "Naučit" se jeho projevy, zapamatovat si je a pak je umět porovnávat... Čaje z Dárdžilingu mi dělají "dobře" po ránu, rád je piju ke snídani a často i hluboko před snídaní, kdy jiný čaj (kromě uleželých pchu-erů) snáším špatně. A jak si čaj připravuju? Jednoduše až barbarsky: 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje nasypu do studené konvičky a zaliju půllitrem právě vroucí vody. Konvička vodu při zalití ochladí tak akorát. Nálev slévám do 3-5 minut - jak si vzpomenu :-)."
(ZN, 02.07.2022)
Označení FTGFOP1 = Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, grade 1 označuje velmi vysokou kvalitu čaje.
více informací o čaji
původ: Indie, Dárdžiling, zahrada Puttabong
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 14.05.2022
minimální trvanlivost do: 14.05.2024
typ čaje: dárdžilingský černý čaj, první sklizeň (tzv. First Flush, ff)
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Darjeeling ff FTGFOP 1 PUTTABONG DJ 22/2022
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: středně dlouhý, celistvý, volně zkroucený, do jehliček volně svinutý, tmavší zelený list s podílem tipsů, bylinné "tipsové" vůně
nálev: plné a vyvážené chuti, svěží, charakteristicky květově kořeněný, příjemně lehce nahořklé chuti s lehčí ovocnou složkou a příjemným dlouhým dozvukem
vyluhovaný list: měkký, lámaný, převážně zelený s patrnou oxidací
doporučená příprava: 7-9 g přelít vroucí vodou (cca 0,5 l) a luhovat 3-5 minut dle chuti, nálev lze opakovat
odměření: čaj. lžička čaje=cca 2,5 g, pol. lžíce čaje vrchovatá=cca 4,2 g)
počet nálevů: 1 (2)
možná alternativní příprava: metodou Gong Fu Cha (opakované zalévání v malé konvičce, lehce zchladlá a pak vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mírně zchladlý, množství čaje cca 1 polévková lžíce na 200 ml vody, čaj se velmi hodí k luhování ve studené vodě (2-3 pol. lžíce čaje na 0,5 l vody a luhovat nejméně přes noc v lednici)
aspekt: jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.