2022 Japonské Gjokuro (GYOKURO) - bio
Popis
Japonské Gjokuro (GYOKURO) - bio
(Japan Kagoshima Kirishima Green Tea (Bio/Organic) GYOKURO - NepustilTea-standard)
"nejlepší japonský - zastiňovaný - zelený čaj z prvních sklizní"
"Japonské gjokuro mě baví svou neuvěřitelnou svěžestí a extrémně povzbuzujícími účinky. Při jeho přípravě s ním nešetřím! Používám velmi zchladlou vodu (nebo míchám horkou se studenou, což jsem viděl několikrát v japonských filmech :-) a malou skleněnou konvičku. Čaj je jako stvořen pro přípravu ledových esencí - ryze japonskou metodou shinobi-cha. Což praktikuji přes léto nejvíce!"
(ZN, 15.05.2020)
Gyokuro [gjokuro] náleží k nejlepším a nejoceňovanějším japonským stíněným čajům. Je vyráběn z japonských kultivarů exotických názvů - Yabukita, Kyoumidori, Asagiri, Himemidori, Okumidori a dalších. Proces zastínění trvá nejméně dva týdny a donutí čajovník ke změně biochemie listů. V lístcích vzniká více chlorofylu i kofeinu a méně "tříslovin". Zastiňování čajovníků je originální japonská technologie, která se používá již od 17. století. Provádí se tradičně - rákosovými rohožemi na bambusových konstrukcích nebo moderním způsobem - speciálními tmavými lehkými sítěmi, ty mohou dokonce ležet přímo na keřích. Zastíněné plantáže vypadají velmi neobvykle, zejména pokud jsou zastíněné i z boků.
více informací o čaji
původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 06/2022
minimální trvanlivost do konce: 06/2024
typ čaje: japonský silně zastiňovaný zelený čaj
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Japan Kagoshima Kirishima Green Tea (Bio/Organic) GYOKURO
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: voňavé, tmavě zelené lístky jehličkovitého vzezření
nálev: žlutozelený, hustý, olejovitý, velmi aromatický a plný "UMAMI"
vyluhovaný čaj: měkký, svěže zelený list vhodný ke konzumaci
doporučená příprava: čaj se obecně doporučuje zalévat chladnou vodou (55 - 65 °C a nižší, špičkové druhy Gjokura vodou 40 °C a ty nejlepší sorty dokonce jen 25 °C), používá se poměrně velké množství čaje 8 - 12 g na 250 ml vody a čaj luhuje několikrát ( první nálev 1 - 2 minuty, další stejně i déle)
počet nálevů: až 10 (podle kvality listů)
tip na alternativní přípravu: vyzkoušejte luhování ve studené vodě (větší množství čaje - až 10 g na 100 ml vody) nebo zajímavou přípravu v ledu (shinobi-cha)
aspekt: extrémně jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.