2023 Gruzínský černý čaj
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1-2 polévkové lžíce čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut, i déle), slijte a dle potřeby dochuťte
počet nálevů: 1 (2)
tip na alternativní přípravu: vyzkoušejte přípravu jako rize (lehce čaj opražte, přilijte vroucí vodu a po slití do skleniček oslaďte) (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-4 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
VÍCE O ČAJI
původ: Gruzie, kraj Guria, oblast Ozurgeti - poblíž Černého moře
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 02.05.2023 / 02.05.2028 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj-list, Gruzia Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, sušená třtinová šťáva, med, ovoce, citron, máta apod.) = experimentujte, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr, strojní zpracován; domestikované čínské klony
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou hnědé, zcela oxidované, méně potrhané a podélně rolované, voní lehce dřevitě s tóny sušeného ovoce a sladkosti; nálev je červenono-hnědý, jiskrný, bez hořkosti (i při použití většího množství čaje nebo delší doby luhování) v dochuti lehce sládnoucí, chladnutím se nezakaluje; vyluhovaný list je tužší bez výrazné vůně
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Stálice již zapomenutého českého totalitního trhu. Podobně jako čaj čínský, indický (později cejlonský a vietnamský) patřil k jedinému, co se dalo - jako sypaný čaj - tehdy koupit. Pokud si dobře vzpomínám, byly to čaje celkem kvalitní a bez jakostních výkyvů. Nepatřily do podpultového zboží - byly v regálech "sámošek" po ruce vždy! Po roce 1989 to bylo s gruzínským čajem horší a horší. Postupně z českého trhu zmizel. Důvodem byla téměř zlikvidovaná rozvinutá velkoprodukce. Napřed postižená radioaktivním spadem (po havárii Černobylu) a později občanskou válkou (gruzínsko-abcházský konflikt v letech 1992 - 93) a samozřejmě rozpadem Sovětského svazu. V posledních cca 15 letech je velkoprodukční pěstování čaje postupně obnovováno a vznikají malé rodinné podniky a společnosti produkující špičkové čaje, ...vyrábí i továrna na proslulé lisované gruzínské cihly."
VÍTE, ŽE...
- na začátku dvacátých let minulého století pil gruzínský čaj známý gruzínský rodák Stalin, v té době produkovala Gruzie stejné množství čaje jako v roce 2007, tj. přibližně 5 tisíc tun ročně,
- v době Chruščova bylo rozhodnuto, že se Gruzie stane hlavním producentem čaje pro celé sovětské impérium, to se díky zavedení těžké techniky při sběru a zpracování čaje podařilo (v Gruzii byly zkonstruovány první kombajny na sklízení čaje), ovšem za cenu snížení kvality,
- čaj z Gruzie byl od padesátých let určen zejména k zásobování sovětské armády,
- se snižující se kvalitou začal gruzínský čaj ztrácet i svou pověst a od 90. let i tradiční odbytiště,
- podle gruzínského parlamentního zemědělského výboru (info z roku 2007) je v západní Gruzii více než 7000 hektarů zpustlých čajových plantáží a vláda přistupuje k plnění požadavků výboru - předložit střednědobou strategii rozvoje čajového průmyslu - velmi laxně,
- drobní podnikatelé začínají sami navazovat na tradici ze začátku dvacátého století, kdy gruzínský čaj získával v konkurenci čajů celého světa ocenění na veletrzích a festivalech, na trhu se tak lze postupně setkat se skvělými, ručně zpracovanými čaji, jež mohou slávu "gruzíňáků" znovu obnovit
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) "totáč" - období před rokem 1989
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.