2023 Japonská kukiča (KUKICHA) - bio
Popis
Japonská kukiča (kukicha) - bio
(Japan KUKICHA, Japan Green Tea (BIO/ORGANIC) KUKICHA - NepustilTea-standard)
"velmi zajímavý čaj (tzv. "vedlejší produkt") vzniklý vytříděním řapíků z čajů senča + gjokuro, s malým podílem čajových lístků, bez drobného prachu"
"Kvalitní kukiču si připravuju v malém objemu. Vezmu malou skleněnou konvičku - má myslím kolem 150 ml - vyhřeju jí a dám do ní vrchovatou čajovou lžičku kukiči. Ihned zaleju dost zchladlou vodou (kolem 70 °C). Luhuju kolem dvou minut. Opakuji ještě dvakrát s teplejší a pak vroucí vodou. Připravím tedy celkem tři nálevy. Znalci japonských čajů by mě asi nepochválili. Já to ale prostě dělám takto jednoduše. Dokonce mám vyzkoušeno i delší luhování s téměř horkou vodou. U čaje kvality bio si to lze dovolit."
(ZN, 3.05.2023)
Typické pro výrobu čajů v Japonsku je, že žádná část ze sklizených lístků nepřijde vniveč, vše je důsledně zpracováno a konzumenty pak využito. Důkazem jsou tzv. „vedlejší produkty“ používané jako další druhy čaje. Mezi nejznámější patří čaj kukiča (kukicha) a hódžiča (Hojicha). Ačkoliv má každý jinou barvu, poznáme je na první pohled. Obsahují totiž velké množství "větviček", tj. úlomků řapíků a stonků.
více informací o čaji
původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 05/2023
minimální trvanlivost do konce: 05/2025
typ čaje: japonský zelený čaj (vedlejší produkt třídění čajů)
složení: 100% list - čajovník pravý, části flešů - řapíky, větvičky, části listů s minimem prachu
další označení čaje: Japan KUKICHA, Japan Green Tea (BIO/ORGANIC) KUKICHA
zařazení dle české vyhl. č.183/2023 Sb.: čaj pravý - zelený čaj
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: kousky řapíků, části stonků a listů, čaj celkově neobvyklého vzhledu, bez prachu a většího podílu drobotiny, s vůní "čerstvého sena"
nálev: žlutý až žlutozelený, aromatický, silný s velmi dlouhou dochutí (umami, sladkost)
vyluhovaný čaj: tužší, nabobtnalé kousky řapíků, části stonků a listů
doporučená příprava: 9 g (cca 4 čajové lžičky) čaje vložte do vyhřáté konvičky (0,6 l) a zalijte vroucí či zchladlou vodou (85 °C), luhujte 90 až 120 sekund, při kratším luhování lze zalití opakovat
počet nálevů: 1 (až 3)
tip na alternativní přípravu: tři polévkové lžíce čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici, do kukiči lze přisypat trochu kvalitní mačči a zvýšit tak její povzbudivost :-)
aspekt: jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.