2023 Jávský černý čaj (OP)
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: 1 rovnou polévkovou lžíci čaje vložte do střední konvičky, přelijte 0,5 l vroucí vody, luhujte cca 3 minuty (resp. dle chuti); při kratším luhování lze čaj zalít opakovaně, vroucí vodou
počet nálevů: 1-2 (3)
tip na alternativní přípravu: čaj lze luhovat v menších konvičkách i větším šálku (3) a postupovat metodou Gong Fu Cha (8)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 4-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); na 1 litr vody stačí dvě vrchovaté polévkové lžíce čaje, doporučuji použít velmi kvalitní (ideálně "měkkou") vodu (12)
VÍCE O ČAJI
původ: Jáva (Indonésie)
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 20.05.2023 / 20.05.2027 / mnohem delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: indonézský černý čaj, 100 % čistý pravý čaj-list, Java OP SUPERIOR (PASIR NANGKA)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (11)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj je ideální ke snídani, dá se pít s mlékem a cukrem; hodí se k drobnému sladkému pečivu, sušenkám a k lehčím jídlům
šarže / bio certifikace: OTP 0014 / USDA ORGANIC
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: výhradně ruční výběr listů při sběru a ruční zpracování; domestikované ásámské (indické) klony (13)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: drobnější lámaný, různobarevný list s příjemnou květinovo-ovocno-kořeněnou vůní s tóny vzácných dřev, jsou patrny tipsy; nálev je červený až červenohnědý, aromatický s dlouhou dochutí (hořko-sladkou); vyluhovaný list - měkký lámaný, lehce bylinně vonící, zelenohnědé barvy
aspekt a působení na zdraví: silně jangový (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Černý čaj z Jávy mě oslovil již dávno - zvláštní vůní, silou a plnou chutí. List voní po růžích, koření a tropických dřevech a je to dohromady ovocno-květinová a velmi zvláštní vůně ve které vnímám sladké tóny a svěžest. Tmavý červenohnědý nálev je nebývale silný už po třech minutách luhování a lze jej dobře regulovat množstvím čaje, poskytuje nasládlé až příjemně hořké dozvuky. Různobarevný lámaný list s podílem tipsů se podobá podzimním čajům z Dárdžilingu a některým vysokohorským čajům nepálským. Je to ideální čaj k celodennímu popíjení, k jídlu i k práci. Oslazením dostává nálev další chuťový rozměr (doporučuji vyzkoušet s nějakým jednoduchým pokrmem)!"
VÍTE, ŽE...
Jáva zaujímá 13. místo mezi největšími a nejzalidněnějšími ostrovy světa? Na Jávě se čaj sklízí pomocí strojů i ručně, kdy se otrhávají nejvrchnější lístky včetně čajového pupenu (tipsu). To je základ pro výrobu většiny čajových sort. Vyskytují se však i čaje sbírané pouze ručně (pupen + jeden list = Orange Pekoe, OP) (10), které patří k nejlepším (minoritním) sběrům. Čaj se na Jávu dostal s Holanďany v roce 1606, v roce 1830 zde vznikla první čajová továrna. Plantáže oblasti Preanger byly založeny v 19. století a nejdříve se na nich pěstovala především káva. Po získání nezávislosti v roce 1945 se místní pěstitelé rozhodli věnovat raději čaji a kávovníky vyměnily za čajové keře. Čínské klony nebyly úspěšné a dnes se pěstují čajovníky Ásámské. Černé čaje z Jávy mají obvykle velmi dlouhou trvanlivost a vyplatí se jich pořídit větší množství - stárnutím totiž získávají na kvalitě a jejich projevy se prohlubují...
... úžasným místem je chrámový komplex mahájánového buddhismu - Borobudur - v indonéském Magelangu na Střední Jávě; skládá se z šesti čtvercových teras završených třemi kruhovými terasami; celá stavba je poseta 2672 reliéfními panely a 504 sochami Buddhy; hlavní stúpa, umístěná na vrcholu stavby ve středu nejvýše položené terasy, je obklopena 72 sochami Buddhy sedících uvnitř menších perforovaných stúp...
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) Gong Fu Cha [kung-fu-čcha] = čínská metoda aplikovatelná na čaje, jež vydrží víc nálevů
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) Tips je z anglického jazyka pocházející označení ještě nerozvinutých pupenů čajových listů; tips je celý pokrytý bílým chmýřím a přiléhá k němu první čajový lístek, zvaný "orange pekoe"; při fermentačním procesu získávají tipsy zlatavou barvu; čaje s vysokým obsahem tipsů patří k čajům nejvyšší kvality - OP, čili Orange pekoe je označení pro druhý list vedle pupenu; u čajů znamená sběrovou formuli T+1 (pupen + první list) - tyto dva první "listy" jsou velice bohaté na cenné látky, tím pádem po zpracování poskytují nejlepší čaje
(11) čaj je deklarován jako černý (evropský náhled, celní aj. předpisy); z hlediska čínské klasifikace jde o čaj "červený", v zemích kde měli na pěstování vliv Angličané se termín červený čaj nepouživá
(12) mrkněte na článek "kvalitní voda na čaj" (článek právě v přípravě)
(13) Borobudur
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.