2023 Sušená třtinová šťáva - bio
Popis
Sušená třtinová šťáva - bio
... prodává se též pod názvy - chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao či panela
cena: 79,- Kč za 250 g
země původu: EKVÁDOR
datum výroby: 10.11.2023
minimální trvanlivost do: 10.11.2028 (prakticky však neomezeně)
balení: pevný několikavrstvý sáček se zipem, jež umožňuje dobrou manipulaci a opětovné uzavření sáčku
skladování: v suchu a tmě (není však podmínkou), při zvlhnutí a opětovném usušení může ztvrdnout, stačí opět rozbít či rozemlít)
certifikace: BIO
charakteristika:
Sušená třtinová šťáva je přírodní "sladidlo", kterým lze nahradit jakýkoliv rafinovaný cukr, obsahuje vysoké procento živin, minerálních látek, vitaminů a bílkovin. Má 5 x víc minerálů než třtinový cukr a 50 x víc než cukr bílý! Výroba třtinového cukru (běžně dostupného na trhu) se liší tím, že používá škodlivých chemických látek při rafinaci a tímto procesem se ztrácí minerální látky a vitamíny, které cukrová třtina obsahuje (vzniká tak cukr různých hnědých odstínů a různé vedlejší - povětšinou draze prodávané - produkty (melasa apod.). Již ve starověkém lékařství existují záznamy, že sušená třtinová šťáva čistí krev, zabraňuje revmatickým potížím, je velmi výživná a je cenným přírodním zdrojem energie. V některých zemích bývá právem nazývána jako "bio-cukr", protože je zdravá a 100% organická/přírodní.
složení:
Hlavní složkou sušené třtinové šťávy je sacharóza (75 a 85% hmotnosti, ve vysušeném stavu), v menší míře je obsažena glukóza a fruktóza. Šťáva obsahuje vitamin A, některé vitaminy skupiny B, vitamin C, D a E. Z minerálních látek pak především vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.
použití:
Jako sladidlo do různých nápojů, džusů, čajů, výluhů, čokolády, marmelád, sušenek, dezertů atd. Stejně jako včelí med má zklidňující účinky při nachlazení a podporuje vykašlávání. Je to výborný zdroj energie při vyčerpání a zátěži.
výroba:
Proces výroby začíná odšťavněním nasekaných stébel cukrové třtiny. Získaná sladká šťáva krásně a intenzivně voní (podobně jako hroznová šťáva) a nazývá guarapo. Odpařováním vody a čířením, kdy se přeléváním odstraňují pevné částice, se šťáva postupně mění v panelu - hustou šťávu, která postupně tuhne do pevného stavu. Ztuhlá suchá šťáva se drtí (granuluje) a balí. (Podobně se například vyrábí palmový a jiné přírodní - nerafinované - cukry).
POZOR! POZOR! POZOR!
a) sušená třtinová šťáva není to samé jako "třtinový" cukr, běžný na trhu,
b) prodává-li vám někdo "třtinový cukr", který má krystalky, je navíc světlý (a nemusí být levný) bere vás na hůl, ... a obvykle nabízí produkt, jež prošel rafinací (částečnou rafinací) a je možná i zpětně dobarven. To co je rafinací odstraněno vám pak zase někdo jiný (... a za nehorázné ceny!) prodává jako Černý zázrak aj. produkty ("třtinová melasa"), zpravidla v lékárně a v prodejnách zdravé výživy,
c) "třtinová melasa" - melasa je odborné označení zbytků po rafinaci (vycukernění = odstranění všeho hodnotného pro zdraví), prodejce říká co prodává, akorát mi tomu nerozumíme...,
d) jiní fiškuntálci vám dokonce nabízí nerafinovaný cukr z řepy, no spíš by mělo znít nevyčištěný, má pěkné krystalky a .. jak vznikl si domyslete sami,
e) je to smutné ale je to tak a ne jinak... :-( o podvodech s cukrem píší i zde (časopis dTEST) , kde jest napsáno:
Nadšení nad hnědým cukrem tlumí náš přední odborník Zdeněk Bubník, ředitel Ústavu chemie a technologie sacharidů z VŠCHT v Praze: „Hnědý cukr může být částečně podvod, protože se jednoduše obarví už hotový bílý rafinovaný cukr."
(podobné klamání je v oblasti čokolád)
více o bílém cukru, zejména jeho náročné výrobě - enormní spotřebě vody, energie a chemikálií se dočtete v článku:
"Bílý a jiné cukry - zabiják zdraví No. 1"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.