2024 Yogi - směs koření
Popis
Yogi - směs koření
(Yogi Spice Melange - NepustilTea-standard)
"tradiční směs koření pro přípravu indického bílého čaje (masala)"
"Směs koření používám "klasicky" do blendů s černým čajem a někdy zcela netradičně - smíchanou s obyčejným gunpowderem nebo více oxidovaným oolongem. S každým čajem mám jiný výsledek a ortodoxní čajomilci by nad mými postupy kroutili hlavou i šálky :-). Ať si kroutí... hlavu možná, ale šálek si neukroutí!"
Směs koření "yogi" je určena k přípravě indického "bílého čaje", kdy pro dobrý výsledek je potřeba ke koření přidat hodně silný černý čaj (ásámský granulovaný či drobný turecký, používaný na rize). Dobrý je drobnozrnný černý čaj thajský. Směs koření pro bílý čaj může mít i odlišné složení. Jednoduchou variantou (snad základní) je - kardamom, zázvor, skořice a hřebíček. Jiné míchanice obsahují navíc další složky, například skořici, hřebíček, fenykl, pomerančovou kůru, zázvor a bílý pepř. Dalšími méně častými přísadami bývají cikorka, anýz, koriandr nebo například drcené kakaové boby a černý pepř. Indické tradiční léčitelství bílý čaj - vlastně již speciální nápoj - doporučuje k posílení nervového systému a pročištění krve. S názvem yogi je to zapeklité. "Yogi Tea" je ochrannou známkou ájurvédského kořeněného čaje vyráběného od konce 80. let 20. století firmou Golden Temple Company v Eugene v USA, která dnes sídlí ve Springfieldu v Oregonu. Takže pro směs koření se používá jen zkrácené yogi :-).
více informací o směsi koření ("čaji")
původ: Česká republika (recept - Indie)
hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
datum výroby: 12/2024
minimální trvanlivost do konce: 12/2028
typ čaje: "nečaj"/pochutina - směs koření
složení: drcené koření - kardamom, zázvor, skořice a hřebíček
další označení čaje: Yogi Spice Melange, směs koření pro přípravu indického "bílého čaje" označovaného jako dátá masála, masala chai nebo yogi chai)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: -
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: necertifikováno
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: dle doporučení ájurvédy pít často
suchá směs koření: drcené kousky, velmi aromatické, čisté (bez prachu)
nálev: světlý, žlutý, zakalený, extrémně voňavý, výživný a velmi povzbuzující
vyluhovaná směs koření: drcené kousky jsou nabobtnalé, stále aromatické
doporučená příprava: 7 g směsi vaříme asi 10 minut v 0,4 litru vody, poté přidáme 3-4 g černého drobnozrnného čaje a vaříme dalších 3-5 minut, přilijeme 1 dcl kondenzovaného mléka, necháme vzkypět, osladíme lžící cukru a slijeme přes sítko do větších šálků (pozn.: před nabíráním ze sáčku směs dobře protřepeme)
počet nálevů: 1
možná alternativní příprava: silný výluh z koření lze použít jako tresť do jiných čajů, do ledových drinků apod., případně popíjet samostatně
aspekt: extrémně jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
více o bílém indickém mléčném nápoji "Masala Chai"
více o koření "Yogi" a jeho použití - recepty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.