2023 Cejlonské bílé krystaly - bio
Popis
STRUČNĚ
čaj umí: lehce povzbuzující nálevy s okouzlující jemností, evokující nekonečno
čaj vás zaujme: vzhledem, výdrží, výkonností a jemností
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba zklidnění, usebrání se a zejména v čase kontemplace
PŘÍPRAVA ČAJE
v konvičce: do malé (ideálně skleněné) konvičky vložte 1 tvar a zalijte vodou cca 85-90 °C tak, aby byl tvar ponořen, luhujte podle chuti, čaj vyžaduje delší dobu luhování než běžné bílé čaje, barví velmi lehce; po slití nálev opakujte, nejprve stejně teplou a při pokročilých nálevech horkou vodou; "vyluhovaný" svazek listů použijte na 24hodinové luhování ve studené vodě (ledový čaj - viz níže)
počet nálevů: mnoho
PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEa PAIRING)
čaj se hodí k lehkým jídlům i k různým malým laskominám a hlavně pro chvíle, kdy je dostatek času právě na čaj a kontemplaci
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7)
"Cejlonské "umělecké čaje" jsou naprostou novinkou! Vznikly v roce 2019 a již v roce 2021 dosáhly nejvyšších ocenění mezi cejlonskými čaji. A to nejde jen o nezvyklý vzhled ale zejména o materiál, jež pochází z oblastí kolem deštných pralesů, kde jsou pro čaj super klimatické podmínky! Čaje obecně nesou označení "The Artisan Specialty Tea" ("speciální čaj artisan" - "speciální čaj řemeslný"), což nese i způsob vzniku - ruční sběr (výběr) a ruční zpracování. K vytvoření jednoho tvaru se potřebuje jen určité množství rolovaného "sežmoulaného" (a případně oxidovaného) listu a je tedy nutno připravovat jen takové množství, které dokáže aktuální "počet rukou" rychle zpracovat. Nejde tedy o žádnou masovou výrobu, a i na Šrí Lance začíná být ruční práce dražší než kdysi."
VÍCE O ČAJI
původ: Šrí Lanka ("Cejlon"), oblast Sinharaja
hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 21.04.2023 / 21.04.2026 / mnohem delší (10, 9)
typ čaje a jeho složení, další označení: ručně formovaný čaj, 100 % list, "Ceylon White Crystal Tea - bio"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý-zelený čaj, (dle § 4, odst. 4 - "bílý čaj")
ingredience: nálev doporučuji neochucovat
šarže / bio certifikace: WTC - 0005 / USDA ORGANIC
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: výhradně ruční výběr listů při sběru a ruční zpracování; domestikované ásámské (indické) klony (12)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: ručně zpracovaný čaj se vyznačuje příjemnou bylinnou vůní a jemnými nálevy, kterých je mnoho; čaj je zformován do úhledných velkých "perel" s patrnými jednotlivými listy; vyluhovaný tvar je rozevřený, změklé listy voní lehce vegetálně
aspekt a působení na zdraví: jinový (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
VÍTE, ŽE...
Sinharaja je lesní rezervace na Šrí Lance. Jde o Sinharajský deštný prales, jeden z posledních souvislejších lesních porostů na ostrově poskytující přirozené prostředí pro šelmy, jejichž přirozené prostředí na Srí Lance již takřka zaniklo. Nachází se na jihu Cejlonu, dle různých zdrojů je rozloha chráněného území je přibližně 0,13% rozlohy celého státu. Pro své rostlinné i živočišné bohatství a vysokou míru endemismu je chráněné území od roku 1988 zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Nadmořská výška se pohybuje od 300 m n. m. po 1170 m n. m. Leží v povodí řek Gin Ganga a Kalu Ganga. Průměrná roční teplota je 19 až 32 °C. Průměrný roční srážkový úhrn je 2500 mm/rok, mezi listopadem a lednem sem přicházejí monzuny od severovýchodu, mezi květnem a červencem od jihozápadu.
Ze zdejší fauny lze jmenovat např. endemické ptáky: modravec srílanský, holub srílanský, kukačka srílanská, špaček srílanský, kraska srílanská, sojkovec šedohlavý, savce: hulman rudolící, makak bandar, šakal obecný, kočka cejlonská, prase indické, muntžak jihoindický a kančil bělopruhý. (10)
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
metodou Gong Fu (8) či ve větším šálku a gaiwanu: postupujte podobně jako při přípravě v konvičce, nálevy slévejte dle chuti
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 4-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); na 0,5 litru vody stačí jeden tvar, doporučuji použít velmi kvalitní (ideálně "měkkou") vodu (11)
LEGENDA / ODKAZY / POZNÁMKY
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) Gong Fu Cha [kung-fu-čcha] = čínská metoda aplikovatelná na čaje, jež vydrží víc nálevů
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) aby nebylo vše tak "růžové" i cejlonské rezervace se potýkají s řadou problémů - nelegální činnosti jsou příčinnou ztráty lesního porostu, nelegální těžba minerálů, požáry, rozvoj hydroenergetiky, výstavba cest způsobují degradaci habitatu; známy jsou i případy nelegální těžby dřeva a lovu zvěře; narůstající počty návštěvníků, rozvoj turismu a infrastruktury negativně ovlivňují sladkovodní ekosystémy; negativně se projevuje i hnojení okolních polí a introdukce nepůvodních druhů flóry...
(11) mrkněte na článek "kvalitní voda na čaj" (článek právě v přípravě)
(12) do pokusů s indickými čajovníky na Cejlonu se pustil (po zničení kávových plantážní zavlečeným škůdcem - houbou ze skupiny rzí) Angličan Brot James Taylor v roce 1867 a nedaleko Kandy založil první plantáž s názvem Loolecondera; přes neúspěchy s čínskými čajovníky byl domestikován čajovník z Ásámu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.