2023 Tchajwanský bílý čaj
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (9) - do malé konvičky (cca 200-250 ml) vložte cca 1 polévkovou lžíci čaje a zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C), luhujte 60-90 s a pak dle chuti (na další nálevy použijte podobný postup s rychlejším sléváním, na pokročilé nálevy pak vroucí vodu a delší časy luhování); vyluhovaný čaj lze použít k dalšímu luhování ve studené vodě v lednici (viz níže)
počet nálevů: 4 (a více)
tip na alternativní přípravu: čaj lze zhotovit na jeden nálev s použitím menšího množství čaje (je to ale škoda) (3); větší špetku čaje lze luhovat v jediném větším šálku, čaj upíjet a vodu dolévat (nestačíte-li nálev upíjet, slévejte vodu do šálku druhého)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) alespoň 2 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-3 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
VÍCE O ČAJI
původ: Tchaj-wan, Nantou
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 15.05.2023 / 15.05.2028 / delší (archiv) (8)
typ čaje a jeho složení, další označení: bílý čaj ("bai-cha") (11), 100 % pravý čaj-list, "Formosa Red Jade (Hong Yu) White"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - zelený čaj, (dle § 4, odst. 4 - "bílý čaj")
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev je natolik svébytný, že není třeba žádných ingrediencí (!)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a zpracování; Hong Yu = novodobě šlechtěné kříženci čajovníku ásámského z Barmy a divokých čajovníků tchajwanských
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou hnědé až hnědozelené, rovnoměrně oxidované, skoro nepotrhané, lehce podélně rolované, voní bylinně a sladce; nálev je žlutý, jiskrný, bez hořkosti v dochuti, lehce sládnoucí, chladnutím se nezakaluje, vykazuje vůně bylino/ovocných tónů; vyluhovaný list je tužší
aspekt a působení na zdraví: mírně jinový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Tchajwanská čajová specialita - bílý čaj z kultivaru zvaného Hong Yu - je vyráběn zvláštní metodou = tips se dvěma lístky se po sklizení nechává 2-3 hodiny zavadnout, poté se čaj usuší na pánvi a nechá se po dobu jednoho měsíce odpočívat, až pak je finálně dosušen; díky tomuto nezvyklému postupu získá čaj tmavou barvu i přesto, že je jen zlehka oxidován; bohužel, v jakých podmínkách čaj odpočívá je dobře střeženo a dodnes to přesně nevím; ... s ohledem na technologii výroby - lehká oxidace jako u bílých čajů - se čaj označuje jako "bílý" čili "bai-cha"!"
VÍTE, ŽE...
"právě v přípravě..."
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti; čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují); tchaj-wanská "bai-cha" je vhodná i pro několikaletou archivaci
(9) metodu přípravy čaje Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.