2024 Čínský bílý jasmínový čaj - lisovaný - 1 ks

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 3

bílý unikátní čaj, lisovaný do tvaru srdce, původ Čína, min. trvanlivost do konce: neomezeně (díky lisování), 2 ks

Dostupnost Skladem
33 Kč    
Kód produktu 1352
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie čaje bílé
 

STRUČNĚ

čaj umí: velmi přívětivé nálevy plné jasmínové vůně
čaj vás zaujme: nenáročnou přípravou, výkonem a jemností
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba povzbudit a posílit mysl

PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: 1 tvar („srdce“) zalijte lehce zchladlou vodou (500 ml, 80-85 °C) a luhujte do 1 minuty, v dalších nálevech postupujte stejně a slévejte dle chuti; ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX)
počet nálevů: 1 (až 5)

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

Jako všechny jasmínové čaje je i tento vhodný k popíjení po jídle - podporuje trávení a navrací do mysli rovnováhu i klid, ideální je k asijským jídlům, zejména k rýži a nudlím na všechny způsoby.

NÁZOR DR. "TÝMENA"

"Unikátní čaj lisovaný do tvaru srdce je opravdovou raritou. Vzniká tak, že se kvalitní bílý čaj (typ Pai Mu Tan) slisuje (po vzoru sheng pchu-erů") do tenké nevysoké desky a z té se pak raznicí „vystříhají“ jednotlivé tvary. Lisování je pevné a proto čaj vydrží víc nálevů. Doporučuju s ním zacházet jako se světlým pchu-erem“.

VÍCE O ČAJI

původ: Čína
hmotnost (netto) a balení: 2 tvary, tatrafánový sáček
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 05/2024 / 05/2028 / delší (relativně – díky lisování neomezená)
typ čaje a jeho složení, další označení: bílý čaj, 100% čaj pravý, „Jasmine White Hearth“
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý-zelený čaj / bílý - ovoněný (dle § 4 - (4) Sušené mladé listy a pupeny čaje pravého, u kterých neproběhla při zpracování oxidace, lze označit jako „bílý čaj“).
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.), pro vychutnání jemné jasmínové chuti je dobré nepřidávat nic
šarže / bio certifikace: neuvedena / neuvedena
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2-3) a strojově zpracovaný – nerolovaný, lisovaný, čínské klony čajovníků
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti, citlivosti na kofein a jasmín
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen pevně lisovanými tvary s různým poměrem listů a tipsů, jasmínové vůně; nálev je svěží, světlý a jasmínově vonící, má svíravě-nasládlou chuť s delší dochutí; vyluhovaný list voní jemně jasmínově, je změklý a zcela rozevřený
aspekt a působení na zdraví:  jin (silný, povzbuzující, ochlazující a revitalizující); možné působení čaje na zdraví-viz článek „Pravý čaj a zdraví - povolená zdravotní tvrzení...“

VÍTE, ŽE...

Poctivé ovonění čaje jasmínovými květy z něj činí silně euforizující a velmi povzbudivý nápoj, ideální při velké námaze a vyčerpání, když se potřebujeme občerstvit a nabrat nové síly. Nadměrná konzumace silného jasmínového čaje vede k „zčajování“, což nedoporučuji zkoušet! Taková přemíra pití může způsobit neklid, bolesti hlavy, únavu (a jsou popisovány i možné halucinace). Každopádně jde o skvělý voňavý čaj pro rozjařené seance. Užijí si jej zejména dámy, neboť euforizující účinky lze obdržet pitím horkého, teplého i ledového nálevu!
Tradiční ovoňování čajů jasmínem má tisíciletou tradici, pochází z Číny a zaručené zprávy o jasmínových čajích jsou již z pátého století. Používá se pro čaje všech typů. Komplikací je, že květy jasmínu mnohdy kvetou jindy, než se čaj vyrábí. Musí se opatřit odjinud, než čaj a k ovonění „jedné várky“ čaje je zapotřebí cca desetkrát víc jasmínových květů. Čaj se ovoňuje nejméně tři dny a často opakovaně.

"DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu: použijte 1 čajový tvar na 300 ml vody, střední konvičku a hned první nálev slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/80, 20/85, 20/85, 20/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti
minimalistická: 1 čajový tvar vložte do šálku nebo gaiwanu (100-150 ml), zalijte teplejší vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici
ledový čaj: 1-2 čajové tvary luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1 polévkovou lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 10 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přidej plátek citronu a pomeranče, ozdob mátou!"


Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: