2023 Marocká máta NANA - bio
Popis
ČAJ
umí: nasládlý lehce mentolový nálev se štiplavou a velmi osvěžující chutí
vás zaujme: jednoduchostí přípravy, účinky a možnostmi použití v blendech s jinými čaji i bylinami
je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, pro osvěžení v teplé i studené formě, neobsahuje kofein a je vhodný i pro děti (cca od tří let)
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: 1 rovnou (až vrchovatou) polévkovou lžíci byliny, zalijte právě vroucí vodou (500 ml), luhujte a slijte po 10-15 minutách (3)
počet nálevů: 1
PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM
teapairnig: nálev z máty "NANA" se hodí k jakémukoliv jídlu, zejména ke sladkým a slaným "jednohubkám" (13)
VÍTE, ŽE...
Máta dlouholistá se přirozeně vyskytuje i v české přírodě? Na Ašsku je k nalezení na nesečené louce v oblasti Trojmezí :-).
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7)
"text dodám", zatím mrkni na zajímavé video :-)
VÍCE O ČAJI
původ: Egypt
hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 2023 / 2024 / delší (14)
typ čaje a jeho složení, další označení: bylinný čaj - bylina, 100% máta dlouholistá (lat. Mentha longifolia), "nečaj"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: bylina (9)
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti, mátu lze přidat do jakéhokoliv čaje a je používaná pro přípravu nápoje "Le Touarég"
šarže / bio certifikace: CZ-BIO-002
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: máta je v čajovnách často řazena v kategorii "nečaj", jedná se bylinu, která s pravým čajem namá nic společného
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a individuální citlivosti na mentol (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen drobně řezaným listem; nálev je neobvykle sladký se specifickou zemitou notou ženšenu a lékořice, mísí se v něm vůně ingrediencí obalu, chuť se postupně mění jak se čaj rozvíjí a přechází do chutí polozeleného čaje; typická je extrémně dlouhá dochuť a intenzivní vůně, barva nálevu se mění podle doby luhování; vyluhovaný list je tuhý, neúplně rozvinutý, bylinně vonící
aspekt a působení na zdraví: jin (extrémně silný, ochlazující a revitalizující) (4), možné působení byliny na zdraví nelze zde uvést (2)
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: metodou Gong Fu Cha (10); použijte cca rovnou čajovou lžičku čaje na 250-300 ml vody, použijte střední inertní konvičku (8), ideálně skleněnou, u čaje není třeba dělat nultý nálev (propláchnutí) a hned první nálev slijte do šálků, další cca dva nálevy luhujte podle chuti, poslední nálev delší dobu
počet nálevů: až 4
minimalistický: špetku byliny do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, nálev upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: bylinu luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: bylinu luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
nápoj "Le Touareg": cca 9 - 12 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat či povařit 4-6 minut a pak osladit = cukrem nešetřit (více o nápoji Touareg)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, wilderem, plátkem citronu a silným černým nebo zeleným čajem bude dost pro jakoukoliv sešlost...neboj se experimentovat a použít sezónní ovoce (rybíz, angrešt, jahody) nebo něco z tropů (ananas, pomeranč), jiné dobré špiritusy."
LEGENDA / ODKAZY:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea), příprava se dá aplikovat i při přípravě máty - "Ledový čaj (01)", "Ledový čaj (02) - Shinobi Cha"
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu)
(3) byliny obvykle připravujeme podle "bylinářských doporučení" - například luhováním 10-15 minut - lze však s úspěchem postupovat jako při přípravě čaje, zvláště, pokud je bylina upravená "na drobno"; různé přípravy čaje a bylin (s odkazy na fotoprůvodce) najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení máty - xxx
(5) mentol - xxx
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) použití inertního materiálu luhovací nádoby je žádoucí, chuť a vůně čaje je totiž schopná "zalézt" do porézní keramiky; vhodné je použit glazované nádobí, bílý porcelán a zejména sklo (například konvičky z českého borosilikátového skla "SIMAX")
(9) byliny, které lze použít při výrobě čajů, tj. bylinných směsí upravuje vyhláška č. 187/2023; máty se týká položka č. 22. Máta - různé druhy Mentha sp. list, nať; mátu lze použít bez omezení
(10) "způsob přípravy Gong Fu Cha" [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní" nebo "čínská"...
(11) "Le Touareg" - [tuarég] - nápoje připravovaný v zemích "Maghrebu" (Maroko, Západní Sahara, Alžírsko, Tunisko, Libye a více či méně Mauritánie)
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čaj rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, nechat nálev úplně zchladnout apod.); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepodávat (= stačí si sami o sobě)
(14) byliny mohou mít různou trvanlivost; obecně se doporučuje jejich zkonzumování do jednoho roku od sběru a usušení, resp. výroby; více viz článek Trvanlivost čajů a bylin
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.