2024 Brazilské Mate Premium Bio - listové
Popis
Brazilské Mate PREMIUM BIO - listové
(Yerba Maté RANCHO PREMIUM (BIO/Organic)
"výhradně listové maté v bio kvalitě - bez větviček a bez prachu"
"Pokud zrovna nevím, co si dát, je po ruce maté (mate) - výborné pití, jež umí nejen zahnat žízeň ale i hlad. Tvrdí se, že jej jihoameričtí indiáni používali jako životabudič (a náhradu stravy) při dlouhých pochodech a na mnohadenních lovech. Zda jej připravovali jako studené či horkou vodou nevím. Uleželé maté s velkým listem se hodí pro obě přípravy. Maté mám rád. Kdysi jsem jej detailně zkoumal a zjistil, že mezi jednotlivými druhy je mnoho rozdílů - ve způsobech sušení, řezání, třídění a zejména v době "fermentace" - uležení. Maté je zajímavý svět sám o sobě!"
Maté je sušené bez přístupu kouře a zahrnuje pouze řezané listy (na stejnoměrné kousky) = neobsahuje prach a drcených větviček je zanedbatelné minimum. Brazilci pijí běžně takové standardně uleželé maté velmi často a dávají mu přednost před ostatními ("zelenými" druhy - bez fermentace, "praženým" nebo jen "sušeným" maté)."
více informací o čaji
původ: Brazíle
hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
datum výroby/prodeje: 10/2023/10/2024
minimální trvanlivost do konce: 10/2027
typ čaje: bylina Yerba maté (lat. Ilex paraguariensis), cesmína paraguajská
složení: 100 % čistý, hrubě řezaný list, bez prachu a větviček
další označení čaje: Yerba Maté RANCHO PREMIUM (BIO/Organic)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: bylina (v příloze vyhlášky)
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: -
suchý čaj: hrubý list temně zelené barvy a typické vůně (neobsahuje prach, větvičky, drobotinu)
nálev: žlutozelený, sytosti dle doby luhování a množství použité byliny, chuť bylinná nasládlá bez větší hořkosti
vyluhovaný čaj: nabobtnalé listy světlejších zelených barev
doporučená příprava: 4-8 g (1-2 vrchovaté čajové lžičky) čaje vsypte do vyhřáté konvice (0,5 l), zalijte více zchladlou vodou (70-85 °C) a luhujte 3 minuty (první nálev), další nálevy déle s použitím teplejší, případně horké vody
počet nálevů: 1-3
tip na alternativní přípravu: čaj je možno luhovat ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici), doporučuji vyzkoušet 8 g čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí na "sílu" výluhu; čaj lze připravit na jeden nálev - luhovat jej déle nebo nechat v nálevu a postupně odlévat
aspekt: jang
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
více o maté a jeho účincích v článku: "Yerba Maté"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.