2020 Rwandský černý čaj - 50g

Neohodnoceno
 

rwandský černý čaj s lehčími projevy, jež lze připravit jako oolong, reálná trvanlivost do konce: 06/2025, v OchutnejCaj.cz byl na jeře roku 2022

Dostupnost Skladem
59 Kč    
Kód produktu 549
Značka NepustilTea-standard
Kategorie čaje černé (červené)
 

(Rwanda Black Tea - bio - NepustilTea-standard)

"vynikající čaj z východní Afriky vás překvapí svébytnou chutí a pěkným vzhledem, čaj vhodný pro jeden nálev a především pro přípravu metodou Gong Fu"

"Čaj mě zaujal svou svébytnou proměnlivou chutí, možností opakovaných nálevů a delší příjemně svíravou dochutí (pro délku jejího trvání mě napadá přirovnání k dlouhotrvající dochuti 100 % hořké čokolády). Ve vůni slitého listu se projevuje tón zelené hrušky, vlašáků a závan máty (taktéž v dochuti). Celkově mi chuť připomíná oolongy z Dárdžilingu, je v ní i něco z vysokohorských cejlonských čajů... Čaj dělám především v malé konvičce - metodou přípravy Gong Fu. Vyhovuje mi i příprava v širokém mělkém šálku (obdoba Gong Fu s použitím gaiwanu (1), kdy nálev kontinuálně upíjím a dolévám. Každopádně lze čaj připravovat různě. I na jeden nálev."
(ZN, 18.01.2021)

(1) Gaiwan čili "doslova" přiklopená (gai) a miska (wan), vznikl v době, kdy (po dynastii Yuan - říše Veliká Jüan) se místo rozemletého čaje začaly používat celé čajové lístky. Louhováním lístků vznikl problém v jejich oddělování od tekutiny, což právě nepříliš dobře dosedající poklička vyřešila. Někdy v téže době byl šálek s pokličkou doplněn o misku. Dnes má tedy standardně soupravička "gaiwan" tři části. V případě používání na čajovém tácu ("moři") není podšálek třeba :-).

P1010050_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_01_nt

P1010038_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_02_nt

P1010064_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_03_nt

Čajoprůmysl ve Rwandě byl ustanoven v padesátých letech minulého století, díky Belgii a ES. Produkován byl zejména výtečný CTC černý čaj, patřící k nejlepším v Africe. V devadesátých letech minulého století byl tento rozvoj - díky politickým problémům - rozvrácen a během dalších let provoz čajotováren zcela zastaven. Naštěstí ne na dlouho. V září 1994 opět ožila plantáž Cyohoha Rukeri a po řádném zmlazení zanedbaných keřů byla výroba postupně obnovena na objem "předválečných let". A pamatuj si, že další skvělé zahrady se jmenují Kitabi a Matah. Největší společností je v současnosti Rwanda Mountain Tea Ltd. (plantáže Kitabi, Gatare, Rutsiro, Rubaya a Nyabihu). Čaj se zpracovává různým způsobem, sklízí ručně a dokonce se objevují špičkové čaje složené jen z nerozvinutých lístků (tipsů). 

P1010054_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_04_nt

více informací o čaji

původ: Rwanda, východní Afrika
hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
datum výroby: 06/2020
reálná trvanlivost do konce: 06/2025 (i déle)
typ čaje: černý čaj (dle čínského členění červený)
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Rwanda Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj (norma "červené" čaje nezná)
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace:  -
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: řezaný list s oxidací podobající se některým oolongům, rolovaný, lehce ovocně vonící
nálev: jiskrný, červeno-hnědý různé tmavosti (dle doby luhování a množství čaje), nehořknoucí, v dochuti sládnoucí s tóny zelené hrušky, ořechů, s notou máty
vyluhovaný list:
 příjemně vonící, hnědozelený, stejnoměrně rozlámaný, připomínající leckerý dárdžiling, silně povzbuzující (!)
doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mirně zchladlý, množství čaje cca 1 polévková lžíce na 200 ml vody
počet nálevů: 1-3
možná alternativní příprava: lze zhotovit jeden nálev (2-3 polévkové lžíce na 0,5 l vody), čaj je vhodný pro luhování ve studené vodě
aspekt: silně jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: