2022 Čínský červený čaj - zlaté obočí - archiv
Popis
Čínský červený čaj - zlaté obočí - archiv
(Jin Jun Mei - Golden Eyebrow - "Zlaté obočí")
"Většina čajů Jin Jun Mei se na Západě označuje jako Golden Monkey, což je ale nižší stupeň Jin Jun Mei (Jin Mao Hou - Zlatá opice)"
"Červené fu-ťienské čaje mě baví již mnoho let. Jin Jun Mei je řazen k lepším třídám a jeho projevy se meziročně příliš nemění. Drobný stejnoměrně ručně rolovaný list obsahuje velký podíl tipsů, jež čaji dávají velkou povzbudivost a krásu. V nálevu rozeznávám tóny medu, čokolády, ořechů a příjemnou sladovitost. Od podobné zlaté opice se liší tvarem suchých listů. Čaj nehořkne a má příjemnou dlouhou dochuť."
více informací o čaji
původ: Čína, provincie Fu-ťien (Fujian)
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 18.06.2022
minimální trvanlivost do: 18.06.2025 (reálně mnohem déle (1)) - archiv
typ čaje: čínský červený čaj
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Jin Jun Mei Tea - Golden Eyebrow Black Tea, "Krásné obočí", "Zlaté obočí",
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (kategorii "červený" čaj česká norma nezná)
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: -
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: voňavý, celý, podélně rolovaný list s výrazným podílem zlatých (světlých) tipsů
nálev: červenohnědý, silný dle doby luhování a množství čaje, sládnoucí s "tipsovou dochutí"
vyluhovaný list: vcelku neporušený, rozvinutý v jednotlivé jemné lístky, měkký a lehce vonící
doporučená příprava: 8-9 gramů čaje (4-5 čajových lžiček čaje) vsypat do střední konvičky, přelít 0,5 l lehce zchladlé vody (cca 85 °C), luhovat cca 2 minuty, čaj je možné zalít ještě jednou teplejší vodou a luhovat dle chuti
odměření: čaj. lžička čaje vrchovatá=cca 1 g, pol. lžíce čaje vrchovatá=cca 2 g)
počet nálevů: 1 (2)
možná alternativní příprava: metodou Gong Fu Cha (opakované zalévání v malé konvičce, lehce zchladlá a pak vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mírně zchladlý, množství čaje cca 3 polévkové lžíce na 200 ml vody (cca 6 g)
aspekt: silně jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
(1) červené tipsové čaje vydrží při dobrém (vzduchotěsném) uskladnění v suchu a chladu velmi dlouho; čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti, standardně proto na baleních uvádím datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje a uvádím informaci o reálné trvanlivosti
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.