2024 Formosa King Bergamot Superior oolong
Popis
text v přípravě
Formosa Nantou KING BERGAMOT Superior Oolong 50g
Vynikající tchajwanský oolong zeleného typu, z letní sklizně ovoněný sušenými kousky plodu bergamotu. Čaj je vyroben z kultivaru Si Ji Chun (Four Season) pěstovaného v oblasti Nantou.
Lehce fermentovaný, mechanicky sklízený, do kuliček svinutý list, velmi dobré kvality, ovoněný bergamotem a kousky kůry.
Nálev vynikající, velmi svěží, plné a vyvážené, zelinkavé chuti s výrazně citrusovými tóny.
Čaj je v originálním balení 50g.
Tip na přípravu: do vyhřáté konvice vsypat 6 - 8 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě 85°C (lze vyzkoušet chladnější i teplejší), louhovat 60 - 150 sekund, možno znovu zalít. Tento čaj je také vhodný pro přípravu gong fu.
text v přípravě
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (9) - do malé konvičky (cca 200-250 ml) vložte cca 1 rovnou polévkovou lžíci čaje a zalijte mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhujte 60-90 s a pak dle chuti (na další nálevy použijte podobný postup s rychlejším sléváním, na pokročilé nálevy pak vroucí vodu a delší časy luhování); vyluhovaný čaj lze použít k dalšímu luhování ve studené vodě v lednici (viz níže)
počet nálevů: 4 (a více)
tip na alternativní přípravu: čaj lze zhotovit na jeden nálev s použitím menšího množství čaje (je to ale škoda) (3); větší špetku čaje lze luhovat v jediném větším šálku, čaj upíjet a vodu dolévat (nestačíte-li nálev upíjet, slévejte vodu do šálku druhého)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) alespoň 2 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-3 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
VÍCE O ČAJI
původ: Tchaj-wan, Nantou
hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), originální vakuové balení
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 2024 / konce 2028 / delší (archiv) (8)
typ čaje a jeho složení, další označení: polozelený čaj (11), 100 % pravý čaj-list, "xxx"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - zelený čaj
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev je natolik svébytný, že není třeba žádných ingrediencí (!)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a zpracování; klon Si Ji Chun (Four Season)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: text v přípravě
(čajové lístky jsou zelené, pevněji srolované v čajinky..., rovnoměrně oxidované, skoro nepotrhané, lehce podélně rolované, voní bylinně a sladce; nálev je žlutý, jiskrný, bez hořkosti v dochuti, lehce sládnoucí, chladnutím se nezakaluje, vykazuje vůně bylino/ovocných tónů; vyluhovaný list je tužší)
aspekt a působení na zdraví: jinový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Tchajwanská čajová specialita - "!"
VÍTE, ŽE...
"právě v přípravě..."
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti; čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují); tchaj-wanská "bai-cha" je vhodná i pro několikaletou archivaci
(9) metodu přípravy čaje Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.