Vietnamský světlý Pu-Erh / Sung Do Tra Pho Nhi Song Gushu 2023 / "SECRET GARDEN"
zajímavý vietnamský sheng pchu-er sypaný (San-Cha), přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha; čaj umí: jemné nálevy s příjemnou hořko-sladkou chutí a úžasnými vůněmi vlhkého listu; čaj zaujme: původem, vzhledem, osvěžující chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv, pro povzbuzení a zejména při dostatku času; původ: sev. Vietnam, hmotnost (netto) 25 g; min. trvanlivost do: neomezeno (archiv) (3)
Kategorie: | čaje sheng pu-erh |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o zrající čaj, jehož příprava je variabilní a záleží jen na vás, jak jej otestujete; nejvhodnější je metoda Gong Fu Cha, jež se pro přípravu tmavých čajů běžně používá (2) a kdy získáte několik - mnohdy od sebe odlišných - nálevů, konvičku volte co nejmenší; čaj lze připravit i na 1-2 nálevy ve střední či větší konvičce
PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)
čaj se hodí k jakémukoliv méně výraznému jídlu, k rýži a k méně hořké čokoládě (1), ovšem s ohledem na jeho nespoutané projevy je dobré si jej napřed vychutnat bez jídla
VÍCE O ČAJI
manufakturní - ručně vyrobený - tmavý čaj typu sheng pu-erh "Sùng Đô Trà Phổ Nhĩ Sống Gushu 2023" pochází z provincie Yen Bai (Yên Bái) (5), okresu Sung Do (Sùng Đô); jde o čaj trhaný na jaře 2023 z velkolistých čajovníků (starých stromů) v tajných pralesních zahradách ("SECRET GARDEN")
CO V ČAJI HLEDAT?
silnou ale jemnou hořko-sladkost, tóny lotosu, vůni lilií a orchidejí a dlouhou divokou - ničím nespoutanou - osvěžující dochuť (4)
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) bez čichátek, krátké časy luhování; příklad přípravy: 4 g čaje na 100 ml vody (ideálně: 100 °C, luhování: 15/5/10/15/15 sekund)
(3) raritní čaje z archivu (NepustilTea-archiv) jsou určeny nejen pro znalce, ale i pro kohokoliv, kdo chce čaje víc poznat - například porovnávání letitých (dobře skladovaných) čajů s čerstvými apod.; zkoumáním "starých" čajů lze získat nenahraditelnou zkušenost, jak se konkrétní čaj léty vyvíjí a jak s ním lze zacházet
(4) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, okamžitém rozpoložení i zkušenostech - můžete v čaji klidně najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky, stejně tak v suchém i vlhkém listu
(5) viz "YEN BAI — Provincie s velkým potenciálem"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.