2016 Zhu Ye Pu-Erh Bamboo Cha - archiv (100 g)

Neohodnoceno
 

čínské originální balení pchu-eru v bambusu z Jün-nanu, reálná trvanlivost do konce: neomezeno (archiv), v OchutnejCaj.cz byl na jaře roku 2022

Dostupnost Skladem
480 Kč    
Kód produktu 732
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie čaje shu pu-erh
 

2016 Zhu Ye Pu-Erh Bamboo Cha - archiv

(raritní shu pchu-er - NepustilTea-archiv)
"tmavý pchu-er v bambusovém stvolu uschovaný, dále zrající"


"Zajímavý čaj s hlubokou vůní a jemnou chutí díky bambusovému stvolu, jiskrný nálev je bez výrazné zemitosti, jakékoliv svíravosti či hořkosti. Síla nálevu se mění podle doby luhování a to mě baví. Mám rád lehčí zrající čaje tohoto typu, jež mají jemnou chuť, dlouhou dochuť a vydrží mnoho nálevů. A navíc, čaj je velmi úsporný. Na 200 ml konvičku a mnoho nálevů mi stačí něco kolem 4-6 g čaje !"
ZN, 02.02.2021

P1010002_NepustilTea.cz_Zhu_Ye_Pu_Er_Cha_2016_b_05_nt

P1010042_NepustilTea.cz_shu_puer_bamboo_b_06_nt

P1010018_NepustilTea.cz_Zhu_Ye_Pu_Er_Cha_2016_b_02_nt

Skupina čajů „dark tea“ je skupinou velmi složitou a nesmírně zajímavou. Její rozsáhlost si nezadá v podobnosti s vínem. Stejně jako každý rok jsou vína jiná a časem se mění, jsou i pchu-ery a tmavé čaje z každé čajové sezóny jinak povedené a odlišně se mohou vyvíjet. Přidáme-li k tomu ještě skutečný „bezpočet“ firem čaj produkujících, je poznávání pchu-erů a tmavých čajů dlouhou cestou, prací i zábavou na mnoho a mnoho let.

P1010034_NepustilTea.cz_Zhu_Ye_Pu_Er_Cha_2016_b_03_nt

P1010044_NepustilTea.cz_shu_puer_bamboo_b_07_nt

P1010039_NepustilTea.cz_Zhu_Ye_Pu_Er_Cha_2016_b_01_nt

P1010028_NepustilTea.cz_Zhu_Ye_Pu_Er_Cha_2016_b_04_nt

více informací o čaji

původ: Čína, provincie Jün-nan (Yunnan), (Menghai Tea Factory)
hmotnost (netto): 100 g (-5 %) (originálně zabalený tvar - "bambusový stvol")
datum výroby: 2016 (lisováno / pěchováno do bambusového stvolu)
reálná trvanlivost do konce: neomezeno (NepustilTea-archiv)
typ čaje: tmavý čaj "dark tea", typ shu (shou) pchu-er
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: -
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj - čaj černý (typ "tmavý čaj" - "pchu-er") (1)
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: necertifikováno
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: čaj napěchovaný do bambusového stvolu příliš za sucha nevoní, jen lehce bylinně
nálev: velmi jemný s hlubokou chutí, bez větší zemitosti, nálev jiskrný, oranžovo-hnědý světlý (dle doby luhování a množství čaje), nehořknoucí, v dochuti s tóny vlašských ořechů
vyluhovaný čaj: tuhý list nevhodný ke konzumaci
doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání - dle chuti) - čaj se luhuje poměrně pomalu, z lisovaného tvaru oddělte potřebné množství odlomením
počet nálevů: mnoho
možná alternativní příprava: Gong Fu v čcha-wanu
aspekt: jangový až neutrální
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv

LEGENDA

(1) viz § 4 (1) Čaj pravý, jehož lístky jsou slisovány a podrobeny dodatečné fermentaci, lze označit jako „tmavý čaj“ a (2) Čaj pravý, který pochází z regionu Čína a jehož lístky jsou slisovány a podrobeny dodatečné fermentaci, lze označit jako „Pu erh“.