čaje tmavé (liubao, liuan aj. heicha)
Historie tmavých čajů je stejně dlouhá jako čajů pu-erh, ne-li starší. Tmavý čaj "Hei-Cha" ([chej-čcha], angl. Dark Tea) je širší kategorie, kam patří nejen jün-nanský Pu-erh (typu sheng i shu), ale i všechny ostatní čaje vzniklé a vznikající podobnou "puerovou technologií" v jiných čínských provinciích.
Pokud se tedy nejedná přímo o Pu-erh (čaj vyrobený z velkolistých jün-nanských čajovníků, na území Jün-nanu), mluvíme o čaji Heicha s tím, že lze dál rozlišit čaje Liu-An (vznikající "stařením" zeleného čaje, zejména v provincii An-chuej (Anhui, Ānhuī)) a Liu-Bao (vznikající stařením čajů "červených", zeména v provincii Chun-nan (Hunan, Húnán), v autonomní oblasti Kuang-si (Guanxi, Guǎngxī) a jinde).
poznámka:
Jak správně označovat čaje vznikající "puerovou technologií" v jiných zemích (Vietnam, Thajsko, Laos a podobně) je otázkou. Za puery by se považovat neměly. Běžně používané označení pu-erh "sheng" a "shu" je však výhodné - zahrnuje totiž vyjádření procesu výroby (vzniku) čaje a tím jej dobře definují. Někdy se čaje vznikající mimo Čínu označují jako "stárnoucí čaje" s uvedením původní suroviny (mao-cha + odrůda čajovníku a původ, zelený čaj, červený čaj, bílý čaj, oolong...).
Značky

úlomky z cihly - 50 g, zip sáček, min. trvanlivost do: neomezeno (archiv)

čtyřletý vysokohorský tmavý čaj z divoce rostoucích čajovníků, podobný sypaným sheng pchu-erům, ručně sbíraný a zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha, čaj umí:...

třináctiletý, dobře uleželý vysokohorský tmavý čaj z divoce rostoucích čajovníků, podobný sypaným sheng pchu-erům, ručně sbíraný a zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu...