2023 Japonská kokeiča (KOKEICHA)

Neohodnoceno
 

japonský zelený čaj speciálně zpracovaný (lu cha) s velkým množstvím kofeinu, ideální pro běžnou přípravu; čaj umí: několik svěžích nálevů, jež dobře povzbudí, probudí, ochladí a dodají energii; čaj vás zaujme: netradičním vzhledem, výkonem a chutí; čaj je vhodné pít: k probuzení a povzbuzení, zejména při duševní činnosti (má hodně kofeinu); původ: Japonsko; hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce 08/2027

Dostupnost Skladem
159 Kč    
Kód produktu 921
Značka NepustilTea-original
Kategorie čaje zelené
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1 polévkovou lžíci čaje, zalijte zchladlou vodou (cca 80-85 °C) a luhujte dle chuti (doporučuji začít kratším časem, cca 60 s a pak - pro získání zkušenosti s čajem - nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování), hotový čaj slijeme do druhé konvičky nebo rovnou do šálků; lze udělat druhý a třetí nálev s použitím stejné nebo teplejší vody; čaj je výkonný a celkem odolný proti přeluhování
počet nálevů:
3 (i více podle způsobu přípravy, zejména rychlosti slévání a množství čaje)

VÍCE O ČAJI

původ: Japonsko, prefektura Šizuoka

japonsko japan_plantage_03 japan_plantage_02

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 08/2023 (se suroviny sklizené v 05/2023); 08/2027, mnohem delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj speciální (tzv. "dále zpracovaný čaj"), 98 % tříděná listová drť  - čajovník pravý, 2 % škrob z lepkavé rýže, Japan KOKEICHA, "špagetový čaj"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (8)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k asijské kuchyni - jakékoliv rýži a rýžovým pokrmům, k suši, vařeným rybám, mušlím, rizotům, ale i k těstovinám a kozím sýrům
šarže / bio certifikace: neuvedena
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: strojně sklízený a zpracovaný na automatických linkách, jabukita
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajový list je natolik zvláštní, že jej hned poznáte, voní svěže, podobně jako zelený čaj; nálev je žlutý, velmi aromatický, silný s velmi dlouhou dochutí, najdeme tóny umami a bylinnosti, dochuť lehce sládnoucí; vyluhovaný list je měkký, "rozbředlý", použitelný do salátu, jogurtu, smoothie apod.
aspekt a působení na zdraví: silný jin (extrémně silný, povzbuzující a ochlazující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

NepustilTea.cz_DobreCaje.cz_japonska_kokiecha_1160x206_b_02

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Japonskou kokeiču si připravuji pro povzbuzení. Jde totiž o čaj s extrémním obsahem kofeinu. Čajový prach (pečlivě tříděný, jež vzniká při výrobě zelených čajů) je smíchám s rýžovou tekutinou (působí jako lepidlo) a protlačován speciálními síty a okamžitě sušen. Čaj mi nejvíc chutná s rýží, jen tak - jednoduše upravenou. Například obohacenou jen vaječným svítkem a lehce okořeněnou solí a čerstvými bylinkami. Při luhování nechávám čaj v nálevu a dolévám horkou vodou. Čaj mě baví pro svou výkonnost a úspornost! Nemusím s ním nijak šetřit a místo trápení jediného nálevu si udělám radši čaj čerstvý."

NepustilTea.cz_DobreCaje.cz_japonska_kokiecha_1160x206_b_021

VÍTE, ŽE...

text v přípravě

NepustilTea.cz_DobreCaje.cz_japonska_kokiecha_1160x206_b_03

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: čaj zkuste připravit metodou Gon Fu Cha (10) 
počet nálevů:
 2 (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh (1-3 polévkové lžíce na litr vody) použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-3 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný nálev lij na led (střední kostky), dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přidej salko (slazené kondenzované mléko), vanilkový extrakt a sušené plnotučné mléko, ozdob plátkem citronu, nic víc, ... to totiž úplně stačí (máš-li pochyby přidej trochu špiritusu, experimentuj s kokosovým mlékem);… hlavně vše dobře umíchej v šejkru!"

japan_plantage_04

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) zelených čajů je po světě velké množství a liší se vzhledem, chutí, výkonem, trvanlivostí, možnostmi přípravy, surovinou (sběrovou formulí), způsobem sklízení apod.
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: