Čínský zelený čaj / Jiu Hua Mao Feng (Fo CHA) 2024 / "Budhův čaj"
zajímavý čínský zelený čaj z posvátného pohoří Jiu Hua Shan; ručně sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu v menší konvičce na jeden nebo víc nálevů a metodou Gong Fu Cha; čaj umí: velmi jemné nálevy bez hořkosti; čaj zaujme: nepřeluhovatelností a hladkou chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv pro povzbuzení a při rozjímání; původ: Čína, provincie An-chuej (Anhui); hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce: 07/2026
Kategorie: | čaje zelené |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o zelený čaj rolovaný do dlouhých drátkovitě zkroucených lístků s nasládlou vůní, který lze připravit jak na jeden nálev (2) tak metodou Gong Fu Cha; čaj je skvělý tím, že se jen tak nepřeluhuje a můžete tedy vyzkoušet vodu různých teplot (3)
párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)
čaj si nejlépe vychutnáte bez jídla, lze jej však pít vpodstatě k čemukoliv asijskému i k české bábovce, zkuste mléčnou čokoládu (třeba s kozím či ovčím mlékem) (1)
VÍCE O ČAJI
čaj pocházející z vnitrozemské čínské provincie An-Chuej (Ānhuī) je nazýván jako "budhův čaj" (Fo Cha) z posvátného budhistického pohoří Jiu Hua Shan (5), budhův čaj se vyrábí v mnoha kvalitativních třídách, nejdražší a skoro nedostupné sorty jsou složeny pouze z tipsů (prvních nerozvinutých lístků), třída "Mao Feng" (doslova „ochmýřený pupen“ patří mezi třídy velmi dobré
CO V ČAJI HLEDAT?
nasládlou vůni, hladkou plnou "zelinkavou - rostlinnou" chuť s nasládle bylinnými a ořechovými tónya závany "umami" (4)
TIP
zkuste čaj popíjet k palačinkám s povidly (hruškovými nebo švestkovými) :-)
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) možná příprava: 6 - 7 gramů čaje, přelijte 300 ml vody o teplotě 75 - 80 °C, luhujte kolem 2 minut, zalití opakujte (vrchovatá polévková lžíce = cca 4,5 g)
(3) nebojte se experimentovat i v množství čaje - kolik použijete čaje je na vás, osobně dávám tolik abych pokryl dno právě použité nádoby
(4) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
(5) pohoří Jiu Hua Shan (Jǐuhuà Shān)
zdroj obrázku: wikipedia, licence CC BY-SA 3.0
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.