Čínský zelený čaj / Lung Ching Xi Hu (WEST LAKE) 2024 / "Dračí studna"
top čínský zelený čaj z první desítky (4) nejslavnějších čajů; ručně sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu v menší konvičce na jeden nebo víc nálevů; čaj umí: velmi světlé nálevy s dobrou dávkou kofeinu; čaj zaujme: jemností, chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv pro povzbuzení a probuzení; původ: Čína; hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce: 07/2027
Kategorie: | čaje zelené |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o zelený čaj upravený do plochých lístků, jehož příprava je jednoduchá - stačí středně velká konvička; čaj se obvykle připravuje na jeden až dva nálevy a zaléváme jej mírně zchladlou (a pak vroucí) vodou (5); příjemná je příprava v jednom větším šálku či běžném hrnku (3)
párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)
čaj se hodí k jídlu lehkému i k rýži; vynikajícím je s "méně" hořkou čokoládou (1) a nejlepší je bez jídla
VÍCE O ČAJI
"dračí studna (či "tygří pramen") čili lung ching patří mezi nejslavnější čínské čaje, pochází z oblasti Západního jezera - XI HU - v provincii Če-ťiang (Zhèjiāng) od města Chang-čou (Hángzhōu), zpracovává se s pomocí oleje ze semen čajovníku v širokých vyhřívaných wocích; kvalita čaje vzniká již při sběru, kdy se trhá nerozvinutý pupen (tips) + 1 až 2 přilehlé lístky; čaj patří mezi nejpopulárnější čaje světa; vyráběn je v mnoha třídách kvality a také se dnes již pěstuje i mimo původní oblast Západního jezera; mezi nejznámější třídy patří "Shi Feng" (Lví vrcholek), "Tiger Spring" (Tygří jaro) a "Xi Hu" (od Západního jezera)
CO V ČAJI HLEDAT?
nasládlou chuť, oříškové (sacha inchi) tóny a stopy po pražení; v nálevu hráškovou, sladkou vůni (kvalitní třtinový cukr), jarní lusky; nálev je svěže nasládlý, výrazný, s jemným tónem napražení, bez trpkosti a svíravosti; dochuť je lehká s trávovými tóny, dozvuk středně dlouhý se sládnoucí tečkou (může evokovat pražené oříšky kešu) (6)
TIP
zkuste čaj udělat metodou Gong Fu Cha v hodně malé uzavřené konvičce (2)
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) použijte hodně čaje
(3) tzv. kontinuální luhování = upíjení a dolévání vodou, čaje dejte tolik, abych pokryl dno právě použité nádoby
(4) existují různé klasifikace a výčty, ve všech je však dračí studna na prvních místech, ne-li na zcela prvním a "pere se" o prvenství s velkým opičím náčelníkem
(5) běžný postup: 6 - 7 gramů čaje přelijte 300 ml vody o teplotě 75 - 80°C, luhujte 2 - 2,5 minuty (možno znovu zalít; 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,3 g čaje)
(6) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
Jak se "dračí studna" vyrábí?
(dvojklikem na video jej zobrazíte na celé obrazovce, stisknutím Esc se vrátíte zpět)
(zdroj: Reel Facebook - International Tea Talk)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.