Japonský zelený čaj / Kukicha Gyokuro Karigane 2024 / "kukiča", CZ-BIO-004
zajímavé provedení jarního japonského čaje ("sincha"); ručně sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu v menší konvičce na víc nálevů; čaj umí: velmi svěží a voňavé nálevy s notnou dávkou "umami" a středním množstvím kofeinu; čaj zaujme: vzhledem, výkonem a chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv, zejména pro povzbuzení a probuzení; původ: Japonsko; hmotnost (netto): 25 g; min. trvanlivost do konce: 04/2026
Kategorie: | čaje zelené |
---|
japonský jarní zelený čaj (tzv. "sincha") je špičkovým vedlejším produktem vzniklým při výrobě (třídění) čajů Sencha a Gyokuro nejvyšší kvality; čaj byl vyroben z kultivaru "saemidori" a obsahuje menší podíl listů; pochází ze samého jihu Japonska, z ostrova Kjúšú, prefektury Kagošima (Kagoshima) z míst přezdívaných jako "japonská Neapol"; jde o bio produkci (CZ-BIO-004, Zemědělská produkce mimo EU); nejdeme v něm příjemně olejnaté, plné chuti s lehkými květinovými a trávovými tóny, možná i něco citrusů, stop zeleného pepře, bílé čokolády a hlavně jasné projevy "umami" - páté chuti definované Japonci; čaj má střední množství kofeinu (díky ponechanému listu) a velký obsaj L-Theaninu, jedinečné aminokyseliny; připravíte jej v menší konvičce nebo speciálním japonském nádobí; jako základní předpis lze doporučit: 5-7 g čajových lístků (cca 1 zarovnaná polévková lžíce) na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 70–80 ᵒC, luhujte 120 sekund a slijte; opakovaným krátkým zalitím lze získat další nálevy (1-2); zkusit můžete přípravu v jednom větším šálku či běžném hrnku s použitím 2-3 g čaje a kontinuálního luhování, možná je i metoda Gong Fu Cha (= malé nádobí, víc čaje, krátké luhování); čaj se hodí k jakémukoliv "asijskému" jídlu, zejména k rýži, zajímavá kombinace je se sladkými jídly nebo s rybou na přírodní způsob; vynikajícím je s méně hořkou čokoládou; čaj je však nejlepší k popíjení bez jídla
doplňující informace o čaji/poznámky/odkazy
- zkuste čaj s nějakým zákuskem či sušenkami s japonskou matchou
- aminokyselina L-Theanin se nachází především v listech čaje, které jsou zastiňované, v tomto případě byl čaj stíněn 25 dnů a jako jiné stejně pěstované čaje má vysoký obsah chlorofylu
- podrobnější informace o párování čaje s jídlem ("tea pairing") najdete v článku "Párování čaje s jídlem - 01"
- pro přípravu japonských čajů se hodí originální japonské nádobí - například v "kjúsú" (konvička s postranním držadlem) či v "shiboridashi" (konvička bez držadla)
- při kotinuálním luhování čaj neslévéjte, nálev upíjejte a dolévejte teplejší vodu, než použitou při prvním zalití
- popis projevů čaje (chutě vůně, dochuť apod.) neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem aktuálním vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
- prefektura Kagošima má téměř subtropické podnebí a vulkanickou, bohatou půdu, je zde několik aktivních sopek, z nichž nejznámější je Sakurajima; oblast je druhým největším producentem čaje v Japonsku; kultivaru Saemidori se zde pěstuje kolem 13 %
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.