• Dnes mám v šálku, někdy v hrnku... :-)
  • 1
  • 2
  • 3

 Dnes popíjím (=> popíjejte se mnou): 

Mletý zelený thajský čaj z nedávné produkce 2021. "Thajská matcha" je totiž dobrá alternativa běžné japonské mačči, vhodná nejen k tréninku šlehání ale především do koktejlů, smoothie a k rozmanitému použití v kuchyni. Čaj v jakékoliv přípravě obsahuje značně kofeinu, vlákniny, minerálů, polyfenolů, L-theaninu aj. prospěšných látek... mletý thajský čaj nyní jej piji mixovaný s různými džusíky z čerstvého ovoce, přidávám led i čerstvé byliny :-).

 Často jsem měl v šálku

Některý z archivních tmavých čajů (čaje typu "Dark Tea", tj. puery, liuany a liupaa), které jsou vděčné čaje pro chvíle, kdy zrovna nevím, co si dát. Je to takové relativně neutrální řešení a leckdy i "srovnávání chutí". Naposledy jsem si udělal skvělý 2007 Gong Bing 7018 Shu a nelituju. Je fakt zajímavý. Chutě mám spravené. Přesně takové čaje mám rád...! 😊

 Nepřehlédněte dubnovou výhodu! 

výhoda 3
(platí od 02.04.2021 do 30.04.2021)
v každé zásilce obsahující (mimo jiné) thajské čaje a byliny najdete několik zajímavých vzorků čajů vhodných pro nastávající jaro
poznámka: lze kombinovat s ostatními výhodami

 Poslední dobou často popíjím (=> popíjejte se mnou

bylinu, jež se hodí k pití celý den, je xtrémně povzbuzující, dá se dělat na mnoho způsobů 😊 a je v bio kvalitě (certifikát Agrobiotest a ECOCER). Právě to jsou pádné důvody, proč mě nefermentované maté z Brazílie, velmi baví. Běžně si maté připravuju opakovaným zalitím skoro horkou vodou. Často si jej dělám s vlastně vyrobeným mléčným karamelem (v Brazílii se používá originální karamel "Dulce de Leche" a nápoj se jmenuje "Yerba maté Dulce"). Sladký karamel výluh velmi zjemňuje. Občas jej nahradím přidáním čekankového sirupu, který má karamelovou chuť a nemusím se tak s domácím karamelem patlat... Je to opravdu ňamka 😊."


obr.: velmi pěkně upravený (drcený / řezaný) list, s minimem větviček a bez pravu (na balení uvedeno anglicky: " without dust")

obr.: žlutozelený nálev síly dle použitého množství byliny

obr.: vyluhovaný čistý list

 Novinky roku 2021

hořký meloun superior - krájený plod v nejvyšší kvalitě… 😊 Proč?

"Je to totiž velmi dobrý antivirový prostředek! Je vydatný a celkem úsporný. Z malého množství připravím litry a litry čaje... A kromě toho si rád dopřávám špičkovou kvalitu! Plod v kvalitě NepustilTea-superior je výběrový produkt určený nejen k přípravě léčivého čaje (často používám metodu Gon Fu Cha) ale i k pojídání jako zdravý, exluzivní a naprosto chuťově netradiční snack :-). Je to to nejlepší, co umím v Siamu sehnat."

"Thajský polozelený čaj rolovaný s pandánem - bio - 2020, je velmi netradiční blend špičkového plozeleného čaje a pandánu, unikátní byliny silného "rýžového odéru"; tento čaj si buď zamilujete nebo jej již nikdy nezkusíte; blend je určen především pro přípravu metodou Gong Fu í jeden nálev. Patřím mezi ty, co tento čaj milují 😊! 

"Cca v roce 2008 jsem se v Thajsku setkal s "rýžovým oolongem", jehož chuť je při výrobě upravená vložením drcených čerstvých listů pandánu (= v uzavřeném bavlněném pytlíku, při dosoušení čaje, kdy čaj přebere specifickou silnou rýžovou vůni i  chuť "umami"). Oproti tomu standardnímu rýžovému oolongu, který je v chutí i vůni velmi razantní a šťávy čerstvého pandánu mu mění i chuť, je polozelený rolovaný čaj s pandánem daleko jemnější, zůstává mu chuť oolongu No.12 a exceluje pandánová vůně + jeho jemná nota, jež doslova hladí po těle i duši. Alespoň mě!" 
ZN, 03.02.2021


Obr.: velmi čistý špičkový polozelený čaj (výběr) s řezaným sušeným listem pandánu pronikavě voní

Obr.: nálev je jiskrný, zeleno-žlutý, různě silné chuti (dle doby luhování a množství čaje), napřed sládnoucí a postupně lehce hořknoucí, extrémně silná vůně (jasmínové a lepkavé rýže - "umami")
P.S. co se chutí týče, směle odkazuji na slova svého dobrého známého Dr. Teamana, TeaDr.:
"Myslíš, že Asiatům voní syrečky 😊? Přeci už víš, že asijské chutě jsou zcela jiné než naše. Přeci ses již setkal s extrémně sladší kolou, přeslazenými tyčinkami "mars", párky ochucenými skořicí... a jinými kombinacemi nad kterými rozum i chuť zůstávají stát :-). Příkladem je cizí - ne však nepříjemná - specifická hořká chuť thajského hořkého melounu. I když by neměla být, protože se podobá hořkosti nám tak známé z piva (díky chmelu). Ovšem podivná zatuchlá chuť lepkavé rýže oslovuje málokoho, podobně jako intenzivní chuť "umami" rybích omáček, svébytné chutě dlouhodobě fermentovaných potravin (kimči, pasty miso, zakopaná vejce, speciální omáčky z krevet, jež víc jak rok řízeně "hnijí"...) nebo projevy různého tropického ovoce (například durianu)... :-)... a mohl bych pokračovat. Vezmi si z mého mentorování todle: z pohledu rozvoje našich chuťových buněk je potřeba chuťové vjemy trvale trénovat, cizelovat, tj. ochutnávat různé potraviny, pochutiny a nápoje - s radostnou zvídavostí a bez předsudků, za účelem získání nových poznatků, ... jen tak jednou dohlédneš za obzor!"

Obr.: vyluhovaný list je velmi pěkný - skoro celý čaj je tvořen konci čajových flešů

 Klikněte - a jste tam, kde potřebujete být aneb "rychlá orientace"

thajské byliny 
thajské čaje
výběr čajů podle barvy, vzhledu, vlastnosti a ceny

výběr čajů podle země původu (NOVÉ!)
výběr čaje podle druhu (bílé, žluté, zelené... atd.) (NOVÉ!)
jiné čaje - celý svět (mimo thajských), viz Ochutnej čaj s Dr. Teamanem (jiné čaje - archiv))
všechno zboží v e-shopu (řazeno dle přidání tj. novinky)
předplatné thajských bylin (právě v přípravě, bude k objednání do konce roku)
ingredience do čajů  viz Čajová laboratoř Dr. Teamana)
degustační sady thajských čajů a bylin (právě v přípravě, k dispozici na přelomu ledna a února, pokud do covid zase nezhatí...)
mapa stránek (kompletní struktura obchodu zobrazená formou "stromu")
novinky (Haló, haló, právě se stalo...) - nepřehlédněte
a ...věnujte pozornost hornímu menu! :-)

 Proč se barva nálevů hořkého melounu různí

Protože barevnost závisí na rychlosti luhování byliny. Krájený plod (NepustilTea-standardNepustilTea-superior, NepustilTea-standard+) poskytuje nálevy různé síly a nejsvětlejších barev. Je vhodný i pro přípravu metodou Gong Fu (na obrázku níže: nahoře-vlevo). Drcený plod (NepustilTea-original) dává silnější nálevy žlutých odstínů (na obrázku níže: vpravo). Extra silné nálevy získáme luhováním mletého plodu (NepustilTea-original), čemuž odpovídá i nejtmavší barva nálevu (na obrázku níže: dole uprostřed).

 Nepřehlédněte - vaše aktuální výhody

přehled všech aktuálních výhod

 Podívejte se na všechny aktuality... (novinky): 

Informace o aktuálním dění najdete přes odkaz v horní liště - viz Haló, haló, právě se stalo... (novinky)

 Přijďte na Ašskou čajovou pohodu (výhledově 29.4.2021) 😊... 

"Ašská čajová pohoda" je seriálem volně na sebe navazujících degustací čajů a bylin, jež se v roce 2021 věnuje vybraným čajům vhodných pro jednotlivá roční období. Na každé degustaci se navíc seznámíme s určitou horninou či minerálem z Ašska a blízkého okolí. Některá setkání jsou obohacena minipřednáškami Ing. Františka Malého. Přijďte se inspirovat a užít klidu nad šálkem skvělého čaje. Přijďte se přenést do časů před miliony a miliardami let, kdy vznikalo to, po čem denně šlapeme. Přijďte se něco nového dozvědět a prodloužit si život :-). Je totiž známo, že:  "Čas věnovaný pití čaje a pozorování neživé přírody se do života nezapočítává." :-).  Více informací najdete v Kalendáři akcí; na dokumentaci konaných akcí - včetně některých ašských - se můžete podívat ve Fotogalerii).

 Jak připravit čaj a byliny... 

Neexistují přesné postupy přípravy čajů a bylin od kterých byste se nemohli kdykoliv odchýlit. Všechny předpisy na obalech čajů, na webu a v e-shopech, metody předávané ústně, okoukané na degustacích apod., berte jako hrubá doporučení ukazující směr: "jak s čajem asi zacházet a přípravu hned  fatálně nepokazit". Vlastní způsob si pak musíte najít sami. Mně se léta osvědčuje "nebát se experimentovat". Napříč celým procesem přípravy čaje. Neustále laborovat s nádobím, teplotou vody, množstvím čaje i dobou luhování.

Již jsem se setkal s praxí, kdy dva čajoví mistři připravili stejný čaj za shodných podmínek (stejné propriety, voda, prostředí...). Vznikly dva skvělé čaje, akorát každý trochu jiný :-). A to je jedna z věcí, pro kterou čaj již léta obdivuji :-). Baví mě jeho jistá "tvárnost". Schopnost pojmout odlišné způsoby zacházení a vydat ze sebe to nejlepší. I za značně odlišných podmínek.

Takže nebojte se experimentovat a všechna doporučení berte jako inspiraci! Jenom pak půjdete originální cestou vlastního "čajorozvoje". Možná to bude i cesta nejkratší, nejpohodlnější, nejpříjemnější a nejsprávnější... A jak všichni víme, jde především o cestu! Ostatní se dostavuje automaticky 😊!

 www.GeologieAsska.cz... 

Chystám pro vás vycházky za horninami, minerály a geologií Ašska - cesty do přítomných okamžiků nekonečna... V cíli každé vycházky (možná i během ní) se bude vařit a ochutnávat čaj (i byliny)... :-). Budeme sbírat různé kamení (horniny a minerály), obdivovat tvary skal a terénu. Budeme pronikat do velmi vzdálené minulosti Ašska, jež je v krajině, horninách a minerálech zakleta... :-).


("barevný" vícegenerační křemen ze zlomové poruchy - detail, "Dolnopaseký les", foto ZN, září 2020)

 Spoustu článků o čaji najdete "ve hvězdách", ... nikoliv na nebi ale 

v rodinném časopise , který vydává Roman Zahrádka každé dva měsíce -  čtěte zde. Je to takový ezoterický časopis..., ovšem i v každém čaji je velká porce nehmatatelného (avšak pitelného) ezoterična.
Aktuálně vyšlo číslo 100 (s mým článkem o čaji s pořadovým číslem 83 :-)!

 Pokud nemáte čas... 

vyberte si čaje a byliny na jednom místě - podle vzhledu, barvy, jména, ceny; druhu čaje nebo země. Můžete mi kdykoliv napsat nebo zavolat o radu! :-)

 Nepřehlédněte - nechte si čaje dárkově zabalit! 

Pokud potřebujete čaje a byliny dárkově zabalit:
1. vyberte si čaje a byliny (resp. ostatní zboží),
2. vyberte si balicí papír a stuhu,
3. vše objednejte standardním způsobem,
Čaje obdržíte v kvalitní krabici zabalené do vybraného balení (papír + stuha), vloženou do krabice přepravní, tj. dostanete již hotový dárek. Chcete-li do dárku vložit věnování pro obdarovaného nebo k dárku připojit visačku se jménem, vložte text do poznámky při uzavírání objednávky.

 A nezapomeňte, že: 

"Čas plyne, je jedno, jestli ležíme na gauči či sníme v altánku, čas plyne..." (jak praví Miroslav Horníček v knize "Chvála pohybu"). Ovšem připustíme-li, že čas neexistuje (je to konstrukt čistě lidský, vědecký, dohodnutý...) , pak nemá co plynout. Ale v případě, že by opravdu plynul (a je jedno zda tam nebo zpět), je potřeba se usilovně a vědomě věnovat pití čaje a pozorování neživé přírody. Je totiž všeobecně známo, že:

"Čas věnovaný pití čaje a pozorování neživé přírody se do života nezapočítává." 😊

 Přání... 

Přeji vám do nového roku spoustu splněných přání, štěstí, čajovou pohodu, úspěchy, co nejvíc dobré nálady a nezlomné zdraví!

.