• 1
  • 2
  • 3

 Thajské čaje a byliny - sklizeň 2021 - právě naskladňuji! 

Dorazily totiž všechny čaje a byliny (...i ty, které dlouho nebyly :-). Předplané thajských bylin (jiaogulan + hořký meloun) bude spuštěno do konce července. Zároveň se promění tvář e-shopu. Můžete se těšit! :-)! Právě vyšel časopis "VE HVĚZDÁCH" č. 103 s článkem "ČAJE: Pestrý a tajemný svět čajů – bílé čaje pro letní pohodu". Bílé čaje mi totiž - ačkoli nejsou tolik chuťově výrazné - "narovnávají" chuťové buňky po pití čajů ostatních, skvěle mě ochlazují a navíc se hodí k lehkým letním jídlům.

 Web Jiaogulan.cz se proměňuje... 

webové stránky www.Jiaogulan.cz - jež mi dlouho ležely ladem - se konečně mění... zda k lepšímu či horšímu musíte posoudit sami 😊. Aktuálně mají formu malého "příručního" e-shopu pro milovníky špičkového thajského jiaogulanu v bio kvalitě (TH-BIO-152-THAILAND, označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA). Aktuálně je k dispozici zcela čerstvá sklizeň z června 2021. V mini e-shopu je i blog s informacemi výhradně o bylině (účinky, příprava, použití, historie, pěstování, recenze, fotogalerie apod.). 



 Sejdeme se v červenci 

... na programu bude spousta novinek, rozrůstající se sbírka vyvřelých hornin z Ašska a zejména čerstvé byliny a čaje z Thajska (sklizeň 2021)! 😊

 Nezapomeňte, že: 

"Čas plyne, je jedno, jestli ležíme na gauči či sníme v altánku, čas plyne..." (jak praví Miroslav Horníček v knize "Chvála pohybu"). Ovšem připustíme-li, že čas neexistuje (je to konstrukt čistě lidský, vědecký, dohodnutý...), pak nemá co plynout. Ale v případě, že by opravdu plynul (a je jedno zda tam nebo zpět), je potřeba se usilovně a vědomě věnovat pití čaje + pozorování neživé přírody. Je totiž všeobecně známo, že:

"Čas věnovaný pití čaje a pozorování neživé přírody se do života nezapočítává." 😊

 Další novinky: 

Thajské čaje a byliny - sklizeň 2021 - jsou právě na cestě!
Konečně jsou vyrobeny všechny čaje a byliny, jež tradičně dovážím a nabízím. Letos budou k dispozici i různě pečené oolongy + dlouho očekávaný Mulberry Tea a skvělý vědecký čaj Gabaron 😊. V mírném předstihu je naskladněn thajský jiaogulan 2021 a zanedlouho bude i letošní první hořký meloun..., můžete se těšit a pomalu sumírovat, co si objednáte a čím si vylepšíte své zdraví.

jiaogulan_7

2020 Tuaregský čaj - 01 (s čínským Gunpowderem) - archiv
"Někdy nemám náladu na čaje příliš složité a potřebuju čaj s jednoduchou přípravou - který se zalije, slije a je hotovo! Čaj na žízeň, ochlazení a rychlé osvěžení. A to právě blend gunpowderu a pravé marocké máty - s vynikajícím povzbuzujícím účinkem - je 😊. Kdo má rád silné projevy máty a silné povzbuzujcí čaje, bude mu čaj chutnat stejně jako mně a všem konzumentům v zemích muslimského Maghrebu (Maroko, Západní Sahara, Alžírsko, Tunisko, Libye a Mauritánie).
(ZN, 23.04.2021)



2020 Tibetský čaj - soldža - archiv
"Zkusit čaj uvařený "po tibetsku" by měl každý čajomil. Proč? Proto, aby byl překvapen, jak mezní nápoj se ještě za čaj považuje (ač je to spíš jakási posilující polévka :-). S ohledem na způsob výroby čaje a místo vzniku (Jün-nan) je soldža často řazena do raw pchu-erů, tedy čajů, jež by měly dlouhodobě zrát. Shrnu-li své pocity - tibetský čaj je originální svébytné a velmi zajímavé pití. Rád jej zájemci uvařím. Osobně mu však přednost nedávám. Ovšem! Čaj lze zalévat i jako obyčejný zelený - a ten mi chutná, vzdáleně se podobá gunpowderu (barvou nálevu) a chuťově pak dobrému zelenému čaji či nějakému světlému pchu-eru. To spíš! Sílu nálevu lze - pouhým zalitím horkou vodou - dobře regulovat. Velkou výhodou je, že čaj ani po delším luhování nehořkne. A věřte nebo ne, dochuť je velmi příjemná - sládnoucí 😊."



2020 Luo Han Guo - archiv
"Čínské hory Kuej-lin (Guilin) mají ideální podmínky pro růst ovoce, jež se vzhledem podobá kiwi a má jméno luochankuo. Plody jsou extrémně sladké a nemají skoro žádné kalorie..., můžete si je dle libosti přidat do čaje, k bylinám 😊 nebo si udělat příjemný sladký nálev."

​ Nepřehlédněte květnovou výhodu: 

výhoda 3
(platí od 02.05.2021 do 30.05.2021)
v každé zásilce obsahující (mimo jiné) thajské čaje a byliny najdete několik zajímavých vzorků čajů vhodných pro nastávající jaro, ... je totiž stále ještě čas půstů, detoxikace a důkladného restartu organismu
poznámka: lze kombinovat s ostatními výhodami

V e-shopu NepustilTea.cz najdete čaje a byliny v bio kvalitě: 

"Pokud to lze a nákupní ceny to dovolí, orientuji se na čaje a byliny s bio certifikací! Máte tak záruku, že u mě  nakoupíte čaje a byliny bez pesticidů a jiné chemie, která se při pěstování čaje zhusta používá. Stejnou záruku mám i já. Vše, co Vám nabízím, sám s radostí (a jistotou skutečného přínosu pro mé zdraví) konzumuji 😊!"
"text v přípravě"

​ Vynikající červený čaj z Jeju! 

...z jediného ostrova Jižní Koreje - ...
"Unikátní čaj - 2020 Korejský červený čaj z ostrova Jeju- bio - archiv - mě překvapuje při každé přípravě. Lehká medová, éterická, omamná vůně mě vybízí k cestě na ostrov vulkanického původu, jež se zdá - podle fotek - skvělým místem pro pití čajů. Ostrov je velmi zajímavý z hlediska svého vzniku a oplývá spoustou přírodních zajímavostí. Jednou se tam vydám. Čaj s sebou nevezmu, dám si místní 😊!"
ZN, 13.02.2021

​ Uvolňuji - z archivu (NepustilTea-archiv): 

2020 Yunnan Shu Pu-Erh San Cha - Golden Tippy - bio - archiv
"Čaj mě opakovaně těši silnými nálevy s příjemnou zemitostí ve které - ačkoli je čaj velmi mladý - jsou noty hořké čokolády a náznaky dalších hlubokých tónů (příjemná velmi lehká hořkost, nasládlost apod.). Říká se, že u shu pueru záleží, jak je vyroben na počátku. Tenhle se povedl a ležením se určitě bude vylepšovat. Očekávám ještě větší zaoblení a prohloubení chutí... Část budu skladovat v suchu a část ve větší relativní vlhkosti!"
ZN, 15.02.2021



2007 Gong Bing 7018 Shu Pu-Erh - archiv 😊 
"Nějaký rok jsem tento čaj nezkoušel a mile mě překvapil. Dle srovnání se staršími mými zápisky se u čaje velmi prohloubila vůně (silná, připomínající "wet storage" skladování) a zaoblila se chuť. Zmizely zemitosti a k mohutnému čokoládovému tělu čaje se připojily (v prvních nálevech) tóny koření, zejména chilli: Krásné nálevy mají nebývalou jiskru, jež se mi nedaří fotoaparátem zachytit!" 
ZN, 12.02.2021



1999 Liu Bao Tea (THREE CRANES) - archiv 😊
"pro milovníky rarit, zajímavých chutí a spousty nálevů - dobře uleželé liou pao z čínské autonomní oblasti Kuang-si (prefektura Wu-čou)"



2015 Yunnan Simao Yi Xiang Shu Pu-Erh San Cha - bio - archiv 😊
"Každý ležící puer se nějak mění. U tohoto čaje se zdá, že bude stále lepší a lepší. Již po skoro šesti letech je to znát. Vůně a chutě se zaoblují, mizí zemitost a nastupují jiné hluboké čisté tóny... A takové čaje mám rád!"
ZN, 14.02.2021

 Proč uvádím u zboží rok? 

​Všechny čaje označuji v názvu rokem, kdy vznikly (sklizeň/výroba), což není ve světě čajového obchodu zcela běžné! Při nakupování vidíte "na první pohled", jaký ročník čaje kupujete a co od něj můžete očekávat. U čajů, kde není trvanlivost uvedena, je de facto neomezena. Jde o čaje z mého soukromého studijního archivu s označením trvanlivosti: "neomezeno (archiv)". Při prodeji takového čaje uvádím na etiketě trvanlivost odpovídající dvoum letům ode dne prodeje. Tyto čaje nelze - s ohledem na předchozí větu - reklamovat pro jeho stáří a odlišnost oproti zboží stejnému, čerstvému (samozřejmě lze zboží - nepoužité/nerozbalené - vrátit - viz obchodní podmínky a odstoupení od smlouvy).

poznámka:
Tradičně se rokem výroby označují čaje čínské tmavé (typu Pchu-er, Liou pao, Liou an apod.), archivní oolongy (tchaj-wanské, thajské aj.), případně červené čaje, tj. čaje, jež se časem mění a které se proto běžně archivují. České normy a předpisy termín "archivní čaj" neznají. Při prodeji čajů není vyžadováno uvádět rok sklizně či výroby. Na krabičkách čajů v nálevových sáčcích se někdy setkáváme s "datumem výroby", což je datum zabalení produktu (nikoli rok výroby čaje) a s datumem: "minimální trvanlivosti" (více o trvanlivosti čaje si přečtěte v článcích:  010203 a 04). U ostatního nečajového zboží uvádím rok, jež má různý význam (u knih = rok vydání knihy, u čajového příslušenství = rok zařazení do obchodu nebo rok výroby či nákupu).

 Thajský polozelený čaj s pandánem

"Je velmi netradiční blend špičkového plozeleného čaje a pandánu, unikátní byliny silného "rýžového odéru"; tento čaj si buď zamilujete nebo jej budete nenávidět do konce života; blend je určen především pro přípravu metodou Gong Fu 😊!"
ZN, 03.02.2021

 NOVINKA - skvělý zralý pchu-er z bambusu: 

"Je zajímavý čaj s hlubokou vůní a jemnou chutí díky bambusovému stvolu, jiskrný nálev je bez výrazné zemitosti, jakékoliv svíravosti či hořkosti. Síla nálevu se mění podle doby luhování a to mě baví. Mám rád lehčí zrající čaje tohoto typu, jež mají jemnou chuť, dlouhou dochuť a vydrží mnoho nálevů. A navíc, čaj je velmi úsporný. Na 200 ml konvičku a mnoho nálevů mi stačí něco kolem 4-6 g čaje 😊!"
ZN, 02.02.2021

 Na Ašsku: 

často naleznete krystalovaný křemen - v křemenných žilách, jež protínají ašský výběžek na mnoha místech a vyplňují různé poruchy (zlomy) v zemské kůře (příbližně ve směru ssz-jjv); žluté náteky jsou sloučeniny železa a manganu; žilný křemen vznikl jinak než křemen tzv. "vypocený či sekreční", formovaný přeměnou hornin (při vzniku pararul, svorů a fylitů) a posléze vyvětrávající v samostané - různě veliké - kusy
(Aš, foto ZN leden 2021, sběr 07/2020)

 V aktuální nabídce čajů a bylin můžete

a) vybírat podle barvy, vzhledu, vlastnosti a ceny
b) vybírat podle země původu (NOVÉ!)
c) vybírat podle druhu (bílé, žluté, zelené... atd.) (NOVÉ!)
d) vybírat ze seznamu všeho zboží - Nejnovější zboží (v menu nahoře vlevo, zboží je řazeno podle data přidání) 
e) vybírat z užší nabídky - Thajské bylinyThajské čajeOchutnej čaj s Dr. Teamanem (jiné čaje - archiv) atd. (ve svislé nabídce vlevo)

 Už jste pili bílý čaj z východní Afriky

já dnes potřetí, tedy obrazně řečeno ve vztahu k čaj produkujícím zemím tohoto koutu světa. Poprvé to byl (kdysi) čaj z Tanzánie, pak čaje Keňské. A dnes - příjemné překvapení - rwandský bílý čaj s bio certifikací (CZ-BIO-002). Ten - spolu s čajem černým téže provenience - stoji za vyzkoušení! Bílý čaj s označením "stříbrné jehly" je složen výhradně z tipsů (prvních nerozvinutých lístků flešů) a lze jej připravovat různými způsoby. Není totiž příliš náchylný na přeluhování a tím přímo vybízí k experimentům. Lze jej tak udělat na jeden nálev, použít čínskou metodu vícenálevové přípravy čaje Gong Fu i zhotovit macerát luhováním čaje za studena 😊.

 Dopřejte si to nejlepší - hořký meloun: 

v nejvyšší kvalitě (NepustilTea-superior), ideální pro metodu Gong Fu nebo pro přípravu v jednom větším šálku:
- pouze řezaný mladý plod
- bez volných semen a úlomků
- bez drobné a dobnější frakce (úlomky, drť)
- bez prachu
 😊...

 Dárky pro vás - doprava a vzorky zdarma: 

Objednávkou zboží v ceně alespoň 999,- Kč můžete získat (díky dopravě zdarma) reálnou slevu z obvyklé ceny zásilky 118 až 191 Kč (což je 10,5 až 16 %).
Podívejte se na aktuální stav dostupných způsobů dopravy a jejich ceny a přehled všech aktuálních výhod.

 Poděkování a přání... 

Děkuji všem příznivcům thajských čajů a bylin za spolupráci v roce 2020. Přeji vám do nového roku spoustu splněných přání, štěstí, čajovou pohodu, úspěchy, co nejvíc dobré nálady a nezlomné zdraví!

 Tajný tip - připravte si - "Hořkou krásu": 

Pokud se divíte nad slovním spojením hořkosti a krásy 😊, tak vězte, že to mýlka není. Jde o propojení nezvyklé, chuťově však naprosto dokonalé! Aktuálně se hodí i k dnešní rozporuplné době - krásné a poněkud hořké zároveň.

Hořký meloun v mleté verzi poskytuje extra silné nálevy, jež jsou vhodné nejen k běžnému pití pro léčebné a preventivní účely, ale i k přípravě různých drinků (... studených i horkých, mírně alkoholických i nealko). Mletá forma hořkého melounu se rychle luhuje a více hořký nálev se hodí v zimním období - pro přípravu netradičního nápoje "Hořká krása". Ten spravuje chuť, napravuje trávení a zahání chutě na sladké. Nápoj byl sestaven a poprvé veřejnosti představen na Vegefestu v Praze v roce 2015. V témže roce jsem s ním soutěžil na barmanské soutěži v Brně (MATTONI GRAND DRINK - CBA NOMINATION ROUND 2015). Od té doby jsem ho vypil opravdu hodně a zároveň s ním zkonzumoval neměřitelné množství syrového i sušeného ovoce 😊.

Příprava není složitá. Stačí tři hlavní složky (podbarveno):
1. silný nálev z Bitter-Melon Tea (2-3 čajové lžičky mleté verze na 500 ml vroucí vody, případně silný nálev z jiných verzí)
2. čerstvá pomerančová šťáva nebo pyré v množství dle chuti (případně paskalizovaný - nouzově obyčejný - džus)
3. čerstvá citronová šťáva (nemusí být pakliže nejsou pomeranče příliš sladké)
4. sušená třtinová šťáva, med nebo čekankový sirup k doslazení nálevu (nemusí být)
5. goji, rozinky, brusinky, borůvky, moruše, višně, mochyně, granátové jablko a podobné sušené ovoce pro další rozměr chutí a krásu
6. čili papričky  (chilli vlásky) nebo mexický koriandr k ozvláštnění celkové chuti (nemusí být)
7. kůra z bio citronu pro ovonění zástřikem a krystalový cukr na zhotovení okrasné krusty na sklenici (nemusí být)
8. plátek ovoce či kůra (je-li vhodná a bio) - pomeranč, citron, kiwi, kaki aj. ... nebo lístek máty na ozdobu (nemusí být)

Čerstvý nálev nechte velmi mírně zchladnout, přidejte všechny ingredience, ozdobte a podávejte ve vysokých sklenicích s dlouhou lžičkou a napichovátkem ovoce; nápoj lze zhotovit ve větší konvici (dobře se v ní mačkají kousky pomeranče) a pak rozdělit do sklenic; lze však postupovat i plněním jednotlivých sklenic rozmačkaným pomerančem + dalším ovocem (třeba různých barev) a dolitím nálevu hořkého melounu.

Složky lze různě modifikovat - místo pomerančové šťávy (mixovaného pomeranče bez semen - pyré) nakrájejte pomeranč na malé kousky, případně jej opatrně rozmačkejte; do sklenic můžete přidat další nevšední ingredience (dle jejich dostupnosti) - například piniové oříšky, plátky pečených mandlí či kokosu; doporučuji vyzkoušet přidání čerstvého ananasu, hrozna či na kousky nakrájeného kaki, sušenou mochyni peruánskou, ... vhodné je domácí sušené ovoce (jablka, hrušky, švestky, višně apod.); hotovou "Hořkou krásu" lze dospělým - přímo ve sklenicích - doladit dobrým špiritusem, ... doporučuji nějaký bylinný či silnější ovocný 😊.

 Aktuálně je k dispozici časopis Ve hvězdách č. 100/2021... 

na leden a únor 2021 s unikátním pořadovým číslem 100 :-). V časopise najdete můj "tradiční" článek o čaji, jež má absolutní pořadí 83 a zaobírá se "upravovanými" polozelenými čaji 😊.

 Doporučuji - nový čaj v prodeji... 😊

Skvělý tipsový červený ("černý") čínský Jin Hou z Jün-nanského Lincangu 2020; zajímavý čaj svébytných vicevrstvých chutí se sládnoucí dochutí, krásně vonící, vhodný pro běžnou jednonálevovou přípravu i pro komplikovanější čínský způsob přípravy metodou Gong Fu (doporučuji).

 Další ašská čajová pohoda se koná asi až 25.2.2021! 

... a kdoví jestli :-( :-( :-(

K době jedové a době klimatických změn se připojily zákeřné koronaviry. Neživoucí inertní sajrajt, jež ožije, jakmile se dostane do živé lidské buňky. V degustacích nám dělaly a dělají jednu "čáru přes rozpočet" za druhou. Situace se mění každou chvíli. A díky diletantským lemplům v nejvyšších patrech i mezi tím...

Už bych nejradši všechny ty exemplárně prolhaný gaunery - estébáka Bureše s jeho patolízali, přisluhovači, fandy a vlezdoprdelkama, včetně zkorumpované papalášské hradní pakáže s tím pomstychtivým dědkem, potížistou mdlého rozumu v čele - vystřelil na Měsíc! Nemáte někdo volný nákladní prostor v raketě? Nebo ještě lépe - přímou linku na E.M. pro rezervaci míst v těch jeho nových rachejtlích, co mu teď občas ohňostrojujou?

Cartoon Rocket GIF - Rocket GIFs Cartoon Rocket GIF - Rocket GIFs Cartoon Rocket GIF - Rocket GIFs 

P. S. Takže "jedeme dál s velkou nadějí - močálem černým kolem bílých skal." (viz předscéna ze hry Balada z hadrů – Horníček & Werich)
P. S. Příznivci a členové valstizrádné-prolhané-populistické ANO (zkráceně jim říkám gauneři, neboť si to vrchovatě zaslouží), s ní kolaborující ČSSD a přímo přisluhující KSČM (další exemplární gauneři), včetně všech těch dalších šmejdů jako SPD a ostatních, co neví kam patří..., prostě všichni individua tohoto ražení nechť stránky obchodu urychleně opustí, nikdy se již nevrací, odkaz si nepoznamenávají a hlavně - nic neobjednávají! Žádný čaj ani bylina na tomto webu nejsou pro ně!
P. S. 3 Již tradiční "Ašská čajová pohoda" je unikátním seriálem volně na sebe navazujících degustací čajů a bylin, jež se v roce 2020 věnovala vybraným čajům vhodných pro jednotlivá roční období. Na každé degustaci jsme se navíc zabývali vybranými horninami a minerály Ašska + blízkého okolí. Některá setkání byla obohacena skvělými minipřednáškami Ing. Františka Malého (radioaktivita, měření času v geologii apod.).
P. S. 4 Degustace budou pokračovat i v roce 2021. Přijďte se inspirovat a užít klidu nad šálkem skvělého čaje nebo byliny. Přijďte se přenést do časů před miliony a miliardami let, kdy vznikalo to, po čem denně šlapeme, co nás dalece přesahuje a co tu na 100 % bude, až každý z nás - i lidstvo jako nerovíjející se celek - zcela vymře. Přijďte se něco nového dozvědět a prodloužit si život :-). Je totiž známo, že 

"Čas věnovaný pití čaje a pozorování neživé přírody se do života nezapočítává." 😊

(více informací najdete v Kalendáři akcí; na dokumentaci konaných degustací - včetně některých ašských - se můžete podívat ve Fotogalerii)


("barevný" vícegenerační křemen ze zlomové poruchy - detail, "Dolnopaseký les", foto ZN, září 2020)

 Nepřehlédněte - k dispozici je pěkné dárkové (za)balení čajů

Pokud potřebujete čaje a byliny dárkově zabalit:
1. vyberte si čaje a byliny (resp. ostatní zboží),
2. vyberte si balicí papír a stuhu,
3. vše objednejte standardním způsobem,
Čaje obdržíte v kvalitní krabici zabalené do vybraného balení (papír + stuha), vloženou do krabice přepravní, tj. dostanete již hotový dárek. Chcete-li do dárku vložit věnování pro obdarovaného nebo k dárku připojit visačku se jménem, vložte text do poznámky při uzavírání objednávky.

 Mrkněte, co mám (měl jsem, budu mít) v šálku či hrnku

 Nepřehlédněte - hořký meloun má prokázané antivirové účinky

Hořký meloun je vhodný nejen na trávení, k regulaci krevního tlaku a krevního cukru (komplexní působení v rámci tzv. "metabolického syndromu"). Bylina umí likvidovat karcenogenní Helicobacter pyroli a zvyšuje i účinky inzulinu! V knize SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIVIROTIK (David Frej-Jiří Kuchař-Miloš Kozumplík, EMINENT 2020), je popsána jako účinné antivirotikum:

"Časopis Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine uvedl roku 2013 studii, která shrnuje výzkum hořkého melounu s tím, že vzhledem k velkému antivirovému účinku vůči různým typům chřipkového viru, který často tvoří nové mutace, je v léčbě chřipky slibnou a možnou terapií během chřipkových epidemií."

 Jeden klik a jste tam, kde potřebujete být aneb "rychlá orientace"

thajské byliny
thajské čaje
jiné čaje - celý svět, viz Ochutnej čaj s Dr. Teamanem)
předplatné thajských bylin (právě v přípravě, bude k objednání do konce roku)
výběr čajů a bylin:
a) podle barvy, vzhledu, vlastnosti a ceny
b)  podle země původu (NOVÉ!)
c)  podle druhu (bílé, žluté, zelené... atd.) (NOVÉ!)
d)  ze seznamu všeho zboží - Nejnovější zboží (v menu nahoře vlevo, zboží je řazeno podle data přidání) 
e) z užší nabídky - Thajské bylinyThajské čajeOchutnej čaj s Dr. Teamanem (jiné čaje - archiv) atd. (ve svislé nabídce vlevo)
degustační sady thajských čajů a bylin (právě v přípravě, k dispozici na přelomu ledna a února, pokud do covid zase nezhatí...)
mapa stránek (kompletní struktura obchodu zobrazená formou "stromu")
a ...věnujte pozornost hornímu menu :-)

 Nepřehlédněte - prodej roušek výrazně omezen! 

Roušky již nenajdete v horní navigační liště ale vlevo až dole. Objednat lze pouze roušku kapsovou pro dospělé, náhradní filtry a doplňky k rouškám. Prodej ostatního "rouškového zboží" je zrušen. Na trhu je již kvalitních roušek dost 😊.

 Oolongy a jiné thajské speciality přiletí během května

... "těš-me se" 😊!

 Zelený čaj a jeho antivirová aktivita

... je známo již delší dobu, že EGCG (epigallocatechin gallát) má - jako jeden z nejhojnějších polyfenolických katechinů v čaji (zejména v zeleném) - schopnost působit proti virům. Mimo prokázaných antivirových účinků pak vykazuje i působení protinádorové, protizánětlivé, antibakteriální, antioxidační a antiproliferativní * vlastnosti. V černém čaji jsou to theaflaviny též patřící k polyfenolům. Detailní informace najdete ve studii: Antiviral activity of green tea and black tea polyphenols in prophylaxis and treatment of COVID-19: A review.
* antiproliferační (antiproliferativní) = tlumící růst, proliferaci, množení buněk, protirůstový

 Oblíbené španělské mandle jsou skladem! 

... jedná se o velké fritované, mírně solené mandle z Pobřeží pomerančového květu (oblast Valencie), ... když je jednou zkusíte, už si nikdy jiné nekoupíte! 😊

 Doporučuji shlédnout! 

Margit Slimáková - Zdravá výživa pre každého (14. 10. 2019).

(obrázek v přípravě)

 Letmá vzpomínka aneb "Jak to bylo" kdysi... (rok 2013) 

V ašském muzeu proběhla již třetí degustace čajů (29. 4. 2013) 😊.

 Jiaogulan - superior v krabičce + sítko (vše v jednom balení) 

... v každém balení jiaogulanu v kovové krabičce (kvalita NepustilTea-superior, 2020) je jemné české čajové sítko zdarma 😊.



... pořiďte si to nejlepší! Famózní jiaogulan určený pro přípravu metodou Gong Fu (i pro běžné pití), ... extrémně čistá bylina - pouze listy (100 %), tj. bez řapíků, částí lodych a stonků, částí jiných bylin, bez prachu a bez přírodních a nepřírodních příměsí!

 "Update" e-shopu probíhá nepřetržitě, podle mého času 😊

... pokud tedy nejsou u některého zboží uvedeny všechny informace (chybí obrázky, text, ceny apod.), jde o stav přechodný, na doplnění usilovně - dnem i nocí - pracuji... Vězte však, že je e-shop funkční a můžete téměř vše vesele objednávat. Tak neváhejte, lepší to třeba už nebude... 😊

     ...

 Surovina pro překvapivá barevná kouzla

nálev z květů thajské byliny Butterfly Pea je modrý díky antokyanům a podle okyselení se barví do fialova až červena :-). Antokyany jsou běžnou součástí naší stravy a jsou například obsaženy v červené řepě, červeném vínu, v červeném zelí, černém rybízu a v mnoha květech s modrou barvou (chrpa, poměnka aj.). Antokyany se používají jako potravinové barvivo s označením E163. Jedná se o bezpečné aditivum, u kterého nejsou známy nežádoucí vedlejší účinky. V České republice je zakázáno jeho použití pouze v dětské výživě.

 Novinka - BIO TEAYO! sirupy 

vhodné nejen do čaje! Jde o unikátní český výrobek z bio surovin (CZ-BIO-002), k dispozici v chutích "bylinkový", "jitrocelový s mátou" a "zázvorový". K dispozici též ve výhodném balení (3 x 250 g) BIO TEAYO! - sirupová "trojka". Pokud by se Vám zdálo, že sirupy založené na cukrech (zde bio cukr třtinový) jsou nezdravé, tak se mýlíte. Nadměrná konzumace sacharidů sice nepatří mezi složky zdravé výživy, ovšem přiměřená konzumace (při správném energetickém výdeji) je OK. A navíc, bylinná složka sirupů - co se zdravotního přínosu týče - lehce "přepere" obsažené cukry :-). Do konce října za zaváděcí ceny - se slevou až 13%!

 Čajovou velezajímavostí z NepustilTea-archiv(u) je 

jün-nanský raw pchu-er z roku 2010, lisovaný z listů čajovníků s fialovým listem 2010 Shi Dai Mao Zi Cha Sheng Puerh :-)

 "První klíč k dobrému zdraví

je obyčejný zelený čaj, jež obsahuje vysoký podíl přírodní látky EGCG (Epigallocatechin Gallate). Epigallokatechingallát má silné antioxidační účinky a také pozoruhodnou léčivou schopnost snižovat poškození buněčné DNA. Jaký zelený čaj si vyberete, je celkem jedno. Ideální je takový, jež je přiměřeně čerstvý a má rodný list. Tj. měli byste o něm mít co nejvíc informací 😊.

 Znáte čaj z fialových listů čajovníku? 

Ne? Nevadí. Můžete se s ním seznámit. K dispozici je keňský archivní zelený čaj 2016 Purpurové roucho vyrobený z čajovníků s fialovým listem.

 Konvičkové "stínohry" (No.1) na ašské čajové pohodě 

budou pokračovat - bude-li* slunce a čajová ašská pohoda naráz 😊... *tady fakt nevím, zda napsat budeli x bude-li...

 Zařaďte do svého života něco z "naturálního biohackingu" ... 

Že nevíte co to znamená? Nevadí. Já také ne. Dovozuji však, že jde o "disciplínu" prastarou, zvanou zdravý (udržitelný, funkční) životní styl, akorát nově nazvanou a oděnou do super šatů plných moderního know-how, technologíí a dokonce i chytře obchodovanou, v budoucnu (díky technologiím) zneužitelnou :-(. Vy však téměř nic kupovat nemusíte - skoro vše je zdarma. Alespoň to hlavní. Moderní supertechnologie nejsou třeba *. Jde o obyčejné a známé věci. Například: výběr a efektivní zpracování informací za účelem seberozvoje (sebevzdělávání), zejména vzdělávání četbou dobrých knih **zájem o zdraví a jeho zlepšovánírealizace trvalých pozitivních změn v základních oblastech života (přirozená strava, pitný režim, dostatečný spánek, přiměřený pohyb, půsty a přerušované půsty, detoxikace organismu, rozumná suplementace ***, sebepozorování, kvalitní sex a vztahy, poslech dobré hudby apod.), trvalá snaha o vyváženost práce a odpočinku, řízené experimenty s tělem i duší, vědomou aktivitu v přítomnosti (sebeřízení motivací budoucími pocity, dosahování flow, růstové myšlení, mindfullnes, ikigai, seberealizace), osvojování a trénink rezilience ve všech oblastech života ****zlepšování prostředí kolem sebe (funkční minimalismus, zero waste, slow fashion aj.) a v sobě (například trénink sebedisciplíny, získávání nových návyků a "sanace ega" - léčení vlastního já  - sebeobrazu, sebekonceptu, sebehodnocení, sebedůvěry...). 

Pokuste se "najít a pak používat vlastní - naturální biohacking - funkční životní styl"... bude určitě jedinečný a v mnohém nepřenosný. (text v přípravě)...

Naprosto zásadní je co nejvíc snížit pravděpodobnost postižení některou civilizační chorobou. Za tím účelem se vyplatí používání jednoho ze základních a nejjednodušších "hacků" = konzumace přirozené stravy *****. Pokud ji totiž doplníte pitím kvalitní čisté vody, máte napůl vyhráno. Pitný režim je vhodné obohatit o dobré čaje a byliny (ideálně z kategorie bio). Více v seriálu "Klíče k dobrému zdraví" (text v přípravě)...

Za jednu ze zásadních bylin pozitivně působících na náš "druhý mozek" (mikrobiom) a celé trávení, považuji hořký meloun. Jeho výhodou je "nepřepitelnost". Často jej přirovnávám ke chlebu, kterého - pokud je dobrý - se prostě nepřejíte. Hořký meloun má podobnou vlastnost. Piju jej často v té nejvyšší kvalitě... (Bitter-Melon Tea-superior).



poznámky k textu výše:
* chytrým technologiím a "apkám" v mobilu, "chytrým" hodinkám a já nevím, čemu všemu se lze vyhnout; takové technické vymoženosti omezují vlastní život, jeho kreativitu = přetechnizované nesmysly fakt nejsou pro zdravý, funkční a udržitelný životní styl potřeba
** "googlováním" informací a studiem wikipedie se opravdu člověk nevzdělá, rozhledu nanabude a svět nepochopí
*** suplementace = doplňování (např. stravy deficitními elementy); v mém pojetí = upřednostňování a konzumace ryzích přírodních prostředků na úkor průmyslové chemie + obezřetné a cílené užívání některých vitaminů a minerálů (které i v dobré stravě chybí)
**** schopnost fungovat v rozmanitých podmínkách, schopnost odolávat stresu
***** potraviny průmyslově nepřepracované či přepracované jen minimálně, potraviny co nejvíc "živé" (tj. bez éček, barviv, konzervantů, chemie), ... celkově pak strava s přiměřeným množstvím tuků, bílkovin a se sníženým obsahem sacharidů (které v historii člověka nikdy nepřevažovaly jako dnes)

Podívejte se na příklad superprůmyslového hnusu, který má s potravinou pramálo společného. Utratil jsem za něj - kvůli popisu na obalu - 12,90 Kč a dokonce jej i ochutnal. Nic strašnějšího jsem ještě nejedl. Prodejce výrobek moc nezajímá, hlavně, že se prodává. Ale co výrobce? Že nemá svědomí žádné je jasné. Ale co jeho odpovědnost? Jak vůbec může někdo něco takového vymyslet a pak vyrobit?

 EXTRA silné MATÉ

se hodí jako základní ingredience pro přípravu letních životabudičů :-), zkuste si nějaký drink udělat (receptář - v přípravě) a zjistíte, že už nikdy nevyhodíte ani korunu za předražené chemické "energeťáky" (energy drinky) plné podezřelých ingrediencí. Maté s jedinečným a přirozeným přírodním složením umí zlepšit fyzickou kondiciprojasnit mysl, zvýšit bělost a koncentraci, tj. velmi dobře povzbudit. Podle posledních výzkumů je původcem povzbuzovacích efektů skupina alkaloidů - kofein, theobromin a theofylin. Ano, jsou to stejné látky jako najdeme v čaji a v kávě. Rozdíl jistě víte. Alkaloidy jsou jinak (v celkové chemii konkrétního nápoje, resp. suroviny pro jeho přípravu) vázány a tím se rozdílně, lépe řečeno jinou rychlostí a v jiné koncentraci, uvolňují... A hlavně, maté je používáno od nepaměti. Původní jihoameričtí indiánští obyvatelé jej pili v nefermentované podobě tisíce let. Fermentaci pak zavedli Španělé a spolu s jezuitskými misionáři jej objevili nejen pro Evropu... Lze konstatovat, že bezpečnost pití maté a jeho prospěšnost pro lidské zdraví je dostatečně prověřena jeho dlouhou historií používání. 

 Potřebujete se ráno rychle probudit? 😊

Tak si dejte studenou sprchu a pořádný horký černý čaj. Chladná voda vás nabudí, černý čaj pak nasměruje k práci a díky velkému množství kofeinu udrží delší dobu v bdělosti. Je to rozhodně lepší než kafe, jehož účinek rychle odezní. Poslední dobou používám cejlonské černé čaje. Jsou levné a na přípravu nenáročné. Mají krásné skoro červené nálevy. Chladnutím se nezakalují, přeluhováním vesměs netrpí. V této chvíli mám v hrnku čekankovým sirupem oslazený velkolistý horský čaj a později si dám čaj drobnějšího listu ovoněný bergamotem 😊

 Červnová ašská čajová pohoda... 

byla zaměřena na "břidlice", jejich vznik, výskyt, použití apod. Osvětlili jsme si rozdíly mezi jílovými břidlicemi (sedimentárními horninami) a břidlicemi vzniklými přeměnou sedimentů (tj. přeměněnými horninami), a uvedli na pravou míru termín "krystalické břidlice". Ukončili jsme tím virtuální geologickou procházku ašským výběžkem, tj. od hornin nejvíce regionální metamorfózou postižených do hornin postižených málo (ruly => ortoruly/pararuly => svory => metadroby/kvarcitické svory/kvarcity => fylity => břidlice). S ohledem na malou účast veřejnosti se minipřednáška o radiokarbonové metodě datování (zjišťování stáří) organických materiálů Ing. Františka Malého nekonala. Bude - spolu s experimentem s minerální vodou z Dolních Pasek - uskutečněna v září...). Při pití jarního čaje z Japonska jsme probrali některé geologické procesy a jejich rychlost (na snímku sledujeme animaci soptění Komorní Hůrky, což je jeden z mála člověkem zaznamenatelných projevů z oblasti tzv. "endogenních geologických procesů", kam patří i zemětřesení, vývěry minerálních vod a plynů...).


 
Japonský čaj (Sinča Kabusé 2020) byl pit právě proto, že Japonci se potkávají s projevy vnitřních (endogenních) geologických procesů Země takřka denně. 

 Japonská Sinča (Shincha) patří mezi první 

a nejčerstvější čaje Japonska. Sbírají se nejmenší a nejmladší křehké lístky, které se neprodleně zpracují. Sinča se tak liší od ostatních zelených čajů. Říká se jí doslova "nový čaj"  a jde skutečně o první sklizeň ("first flush") japonského zeleného čaje. Patří do skupiny čajů "Ichibancha" (první čaje) a vyznačuje se čerstvou chutí a sladkostí. Rozeznáváme "Ichibancha" (první čaj), "Nibancha" (druhý čaj), "Sanbancha" (třetí čaj), "Yonbancha" (čtvrtý čaj) a "Kocha" (starý čaj, z loňského roku). Sklizeň sinči začíná v Kagošimě (jižní a teplé oblasti) a kopíruje teplé počasí, podobně jako Sakury. V Japonsku se říká, že kdo pije sinču 88 dní po jarní rovnodennosti, budete zdraví po celý zbytek roku. Sinča se obvykle sklízí od konce dubna do konce května. Díky popularitě je však často rychle vyprodána a do světa se jí dostaně mizivě...:-(. Máte však štěstí. Můžete vyzkoušet bio sinču z kultivaru Sayama Kaori, hluboce propařovanou bio sinču Fukamushi Midori a bio sinču Kabusé Midori, jež byla 20 dní před sklizní stíněna!

 Čaj z podivného černého citronu... 

se pije jako samostatný nápoj. Prostě zalijete plátek citronu vroucí vodou, luhujete jej dle chuti, odléváte nálev do šálků a pijete... Plátek citronu tak lze vložit do konvičky i jen tak do hrnku či šálku, kde vypadá velmi zajímavě. Černý citron je koncentrovaný v chuti i ve vůni. Hořkokyselost nálevu vás probere po ránu i přes den, můžete jej pít večer i v noci. Nemá totiž ani špetku kofeinu! Dáte-li si plátek černého citronu do svého oblíbeného čaje, budete nadšeni a okouzleni zároveň... A když pití skončíte, citron nevyhodíte. Celý jej sníte nebo vyjmete, nakrájíte a použijete jako dochucující složku do letních ovocných a zeleninových salátů, džusů, limonád či jiných osvěžujících drinků 😊.

 Nemáte chuť na čaj? Dejte si "nečaj" 😊 

"Z logického hlediska je nečaj prostě „to ostatní“, vyjmeme-li čaj. Výrazem nečaj označují znalci všechno, co čaj připomíná, ale co ve skutečnosti není vyrobeno z listů čajovníku. Odborně řečeno jde o „rostlinné nápoje čajového typu“, tedy např. o různé ovocné čaje." 

Tak takový celkem trefný popis jsem našel na "vševědoucím" internetu. Bylo by záhodno doplnit, že se jedná nejen o různé ovocné čaje ale i nálevy z řady bylin a směsí koření, jež si své místo v čajovnách a v čajových lístcích dávno vydobyly a málokdy v nabídce chybí. Obvykle jde o maté (yerba mate, cesmína paraguayská, lat. Ilex paraguariensis), lapacho (lýko ze stromu, poslední dobou v prodeji pro vnitřní užití zakázané, lat. Tabebuia serratifolia), zelený honeybush (řezané větvičky z jihoafrického medového keře, nefermentované, lat. Cyclopia intermedia,) a rooibos (drcené větvičky z čajovce kapského, lat. Aspalathus linearis, fermentovaný a "zelený"- nefermentovaný), yogi či masálu (směs koření pro přípravu indického bílého čaje - dátá masála, masala chai, yogi chai), mátu NANA (pro přípravu "tuarégského" čaje, lat. Mentha longifolia (L.) - máta klasnatá resp. Mentha spicata "Maroccan"), ibišek súdánský (pro přípravu nápoje karkade, lat. Hibiscus sabdariffa), zázvor (zázvor lékařský - pravý, lat Zingiber officinale) a ženšen pravý (lat. Panax ginseng, syn. Panax schinseng).

Osvícené čajovny, čajové bary a kavárny pak podávají nápoje ze zeleniny, například z hořkého melounu (plod, Momordica charantia, Bitter-Melon Tea) a nápoje z bylin tuzemských i přespolních. Například z Jiaogulanu (thajská liána Gynostemma pentaphyllum); z květů klitorie ("modrý čaj" - Clitoria ternatea, Butterfly Pea Tea), z listů pandánu (Pandanus amaryllifolius), ginkga (Ginkgo biloba L., jinan dvoulaločný) či z citronové trávy (Cymbopogon citratus - lemongrass, voňatka citrónová).

Velmi populární jsou nápoje získané prostým zalitím sušeného nebo lyofilizovaného ovoce. Zcela čerstvou novinkou je černý citron (fermentovaný sušený citron).

 Černé čaje k povzbuzení, uzemnění a k práci 

se hodí právě nyní... Chlad a teplo letošního jara přímo vybízí ke střídání černých a zelených čajů (viz níže). Pro zapomnětlivce (což jsem i já) se mi zdá vhodný nenáročný gruzínský černý čaj s větším listem, který lze dobře sladit a sílu jeho nálevu regulovat nejen množstvím čaje, ale i dobou luhování. Čaj totiž příliš nehořkne. Pro fajnšmekry uvolňuji z archivu uleželý černý čaj z jihoindických Modrých hor. Čaje z jihu Indie se mírně blíží "černým cejlonům". Zkuste to někdy porovnat 😊.

 Čínské zelené čerstvosti 2020 jsou skladem :-) 

An Ji Bai Cha (zelený někdy označován jako "bílý", Če-ťiang, sklizeň: 13.04.2020), Green Monkey (zelený, Fu-ťien, sklizeň: v první polovině 04/2020), Lu Xue Ya (zelený, Fu-ťien, sklizeň: 02.04.2020), Long Jing Shi Feng A+ (zelený, Če-ťiang, sklizeň: 06.04.2020), Pi Lo Chun Ji Pin (zelený, Ťiang-su, sklizeň: 30.03.2020), Green Yunnan Mao Feng Premium (zelený, Jün-nan, sklizeň: koncem 02/2020); všechny čaje jsme důkladně ochutnali na Ašské čajové pohodě 28.05.2020 (Čaj a jaro 03 + metamorfované horniny - svory, metadroby, kvarcity a fylity + opakování + zajímavé povídání Ing. Františka Malého o měření času v geologii s virtuální exkurzí do německé laboratoře zkoumající stáří zirkonů)...

 "Déčko" je dle Dr. Bukovského zřejmě nejdůležitějším vitaminem 

v dobách koronaviru:
Korona: Tento VITAMÍN môže znížiť úmrtnosť i chorobnosť aj o polovicu! 
Vitamín D – ako správne dávkovať?
Lze jen opakovat, co napsal kdosi pod video: "BRAVO DOKTORE!"
Vitamin D lze sehnat zdarma pobytem na sluníčku :-). Vitamin C si lehce doplníte z čerstvých smrkových větviček. Jejich přímou konzumací nebo formou čaje, sirupu, oleje apod. 😊.

 "Barevné dělení čajů" trvale doplňuji 

... dostanete se k němu přes šedé tlačítko Čaje podle barvy, které najdete v horním menu vlevo.
Dělení čajů podle barvy (suchého listu, vyluhovaného listu, nálevu) je pohled ryze tradiční, nejpropracovanější a nejstarší, nikoliv však přesný. Barva nálevu i suchých čajových lístků je především výsledkem chemických změn v listu při jeho zpracování a zejména pak, zda a v jaké míře se při výrobě čaje uplatnily dva zásadní procesy = oxidace + fermentace. Čínské "barevné" dělení čaje je nejširší díky obrovskému množství typů produkovaných čajů v jeho kolébce (Číně). V ostatních zemích, kde se čaj pěstuje, je typů mnohem méně a třídění čajů je tak jednodušší. Pro úplnost jsou v seznamu zařazeny i "nečaje", tj. byliny, ovoce, jejich směsi (blendy) a podobně...

 Železnatý granát (almandin) je běžnou součástí svorů 

v Ašském výběžku. Minerál lze pozorovat jako vrostlé krystalky o velikosti několika milimetrů (výjimečně až půl centimetru); bystřit mysl a smysly při pozorování doporučuji (například) silným nálevem z japonské banči 😊

 Opět něco z čajového archivu

chuťově uleželý světlý (sheng) pchu-er z roku 2011 Organic Jingmai Mountain Arbor Green Pu-erh Tea Cake (357 g) si můžete zalít vroucí vodou i jarním sluncem, ... a to zároveň :-), což doporučuji. Vystavte se sluníčlu a "chytejte vitamin Dů, jež je jednou z dobrých zbraní k posílení imunity organismu, nejen proti virům!

 Poslechněte si pěkný rozhovor Petra Horkého: 

Déšť nezastavíme, ale můžeme si vzít deštník...

"S Václem Cílkem jsme se potkali u něj na chalupě, abychom udělali dotáčku do filmu Civilizace, který teď dokončujeme. Rovnou jsme natočili i tento rozhovor - nevím jak to je ve vašem okolí, ale na mém fcb a kolem mne mám pocit, že se všechno zjednodušuje, kamarádi se dělí na ty, kteří mají až přehnaný strach a na ty, kteří naopak mají pocit, že všichni všechno přehání a dohromady se nic neděje. Hlavně s tím být rychle hotov, hodit to ze stolu a pryč a zabalit do nějakého obecně zažitého klišé. A do toho silná slova, emoce, řeči o válce a tak...:-o Takže tentokrát jsme se s Václavem Cílkem bavili o těch hlučných a silných slovech, jako že za všechno může člověk, že nám to příroda spočítá atd. (však jste jich už sami určitě slyšeli spoustu) a spíš jsme se vždycky posunuli k tomu, co může udělat člověk sám se sebou a jak na dění kolem sebe pohlížet. Možná trochu komornější, intimnější rozhovor pro ty, kteří si chtějí uchovat zdravý rozum a radost ze života, alespoň trochu vybalancovanou duši, ať už se kolem děje cokoli."

(moje ostatní informační zdroje - výběr

 Pokud vás zajímá proč jsme tam kde právě jsme, udělejte si: 

klidnou chvíli a pozorně poslouchejte rozhovor s panem profesorem Miroslavem Bártou:
M. Bárta 1. díl: Zažíváme zásadní proměnu společnosti, restart lidství – ale i naprosté selhání EU. (25.03.2020)
M. Bárta 2. díl: Příběhy začátků a konců civilizací, informační manipulace, ale i postování oprátky od kolegů. (28.03.2020)
a starší rozhovory
Miroslav Bárta 1. díl: Rezignovaná společnost, která nevěří svým elitám, nezajímá ji veřejný život, je vnitřně velice slabá – a když přijde vnější náraz, je bezbranná (28.03.2020)
Miroslav Bárta 2. díl: Elity již ztratily v očích občanů legitimitu a polarizace společnosti je jedním ze symptomů blížícího se kolapsu (28.03.2020)
Miroslav Bárta 3. díl: Migrace může být používána jako vojenský prostředek, prokázaly studie americké armády (28.03.2020)

 Zelené japonské GJOKURO 

patří mezi relativně drahé čaje, ovšem zároveň také mezi japonské čaje nejlepší :-). Zastiňování čajových keřů několik týdnů před sklizní totiž znamená vyšší pracnost a tím i větší náklady při pěstování. V lístcích se v polostínu tvoří více chlorofylu, více kofeinu a méně látek způsobujících v nálevu hořkost a trpkost (třísloviny). Čaj lze vnímat jako velmi nasládlý se silnou chutí UMAMI. Gjokuro (gyokuro) obsahuje značné množství L-theaninu, který v mozku dokáže navodit pocit hluboké relaxace bez ospalosti. Gjokuro připravujeme poněkud jinak, než jiné - běžnější - japonské čaje. Volíme nižší teplotu vody (kolem 60-70 °C), kratší doby luhování (první nálev do 120 sekund, další 90-120 sekund nebo méně) a zhruba dvojnásobné množství čaje (cca 7-8 g na 200 ml vody). Z čaje zhotovíme 2-3 (i více) velmi hutných aromatických nálevů s dlouho přetrvávající příjemnou dochutí.

 Zelený japonský "řapíkový" čaj KUKIČA 

je skvělým čajem pro každodenní pití... :-). Jelikož ochlazuje a povzbuzuje, můžeme s jeho pitím začít už nyní, na jaře... Jde o japonskou specialitu (tzv. "vedlejší produkt") vznikající při výrobě jiných zelených japonských čajů. Kukiča (v bio kvalitě - CZ-BIO-004 - Zemědělská produkce mimo EU) vznikla při výrobě špičkových zelených čajů senča + gjokuro. Čaj je složen z řapíků lístků, částí flešů (větviček) a obsahuje i podíl čajového listu. Právě čajové lístky jej dělají středně povzbudivým. Kukiča se hodí k posílení, k doplnění energie i mírnému ochlazení. Můžete s ní relaxovat při netradiční přípravě metodou Kung Fu Čcha. Je velmi dobrá k jídlu - zejména ke sladkému. Zajímavá je k suši či k rybám na přírodní způsob. Čaj se velmi pěkně snoubí se zákusky s mletým zeleným čajem. Mám jej rád k rýži upravené na jednoduché - nepříliš kořeněné - způsoby, například jen s cibulí, jablky a solí.

 Jak správně nasadit a sundat roušku s kapsou pro filtr? 

Při manipulaci s rouškou je potřeba dodržovat několik základních pravidel. Podívejte se na stručný FOTONÁVOD.

 Už pijete skvělý kopřivový čaj

Je známo, že kopřiva dvoudomá má úžasné účinky na lidské zdraví. Zkuste ji! Právě nejmladší lístky kopřivy jsou nejlepší (nejen do salátů, do sekané, smoothie či pečiva...) na přípravu svěžího jarního čaje. Ten si připravíte jednoduše. Čerstvé lístky vložte do konvičky a zalijte vroucí vodou. Slijte za pět až patnáct minut. Můžete si vzít i větší šálek a s pár lístky si udělat přípravu Kung Fu Čcha. A samozřejmě, že vyluhované lístky sníte nebo si je dáte do salátu :-). Ale tím to nekončí. Z kopřiv je například výborné pesto!

 Obranyschopnost organismu je potřeba trvale posilovat! 

Nejlepším prostředkem je vyvážená strava s dostatkem zeleniny, ovoce, tuků a bílkovin... založená na základních potravinách! Zcela zdarma je dostatek spánku (= potřebná hladina melatoninu v organismu) a přerušovaný půst. Dalším velmi levným prostředkem je kvalitní oxidovaný čaj - tj. čaj černý (červený), čaj polozelený (silně oxidovaný - tmavých barev) a čaj označovaný jako tmavý ( = čaje typu Pu-Erh, Hei-Cha apod.). Tyto čaje totiž obsahují hodně theaflavinů, jež působí proti množení virů.
"Studie (kterou najdete zde) zjistila, že theaflaviny (polyfenoly s významnými antioxidačními vlastnostmi) přirozeně obsažené v černých čajích a čaji Pu-Erh vykazují značně zpomalující funkci vývoje koronaviru SARS-CoV-2. V této studii byly zkoumány všechny látky, které se obecně v čajích vyskytují, pouze však  theaflaviny vykazovaly účinnost v inhibiční aktivitě, laicky řečeno, díky nim docházelo ke zpomalení vývoje viru. Výsledky vědecké studie naznačují, že theaflavin lze použít jako hlavní sloučeninu pro vývoj inhibitoru SARS-CoV– 2, což je látka, která by snížila aktivitu enzymu, který způsobuje množení viru."
...už konečně vím, proč do sebe leju tolik čaje, a proč je to odjakživa dobře! A možná právě proto - díky jakési intuici!

 Letitý pchu-er z jün-nanského Mannongu 

vydrží mnoho nálevů a má velmi delikátní, jemnou a vyrovnanou zemitou chuť, připomínající vlhce skladované čaje Hei-Cha, 16 let věku je na něm opravdu znát! 

 Laoský čaj lisovaný do "tlustého doutníku" 

má po zalití projevy světlého sypaného "pchu-eru" a vydrží několi nálevů; užijete si s ním hodně klidu + čajové zábavy... a to dnes potřebujeme všichni, víc než kdykoliv jindy! 

 Zajímavý vietnamský "světlý" pchu-er čcha 

je unikátním čajem z nejsevernější vietnamské provincie Hà Giang. Má typické projevy nezralých pchu-erů, pěkný list a velkou výdrž. Čajový list byl jeden rok po sklizni - před nalisováním do koláče 357 g - skladován a zrál ve Vietnamu. 

 Dejte si zcela jiný Earl Grey

Zjistíte, proč vyvážená kombinace projevů bergamotu a ibišku ve "francouzském typu anglického čaje" musela pařížským dámám s cigárkem zachutnat 😊...

 Je na čase začít s postupnou detoxikací těla i duše 

a to:
1. konzumací divoce rostoucích bylin (tak jak začnou postupně růst - kopřiva dvoudomá (333 mg vit. C / 100 g), bršlice kozí noha (201 mg vit. C / 100 g), pampeliška / smetánka lékařská (115 mg vit. C / 100 g), podběl lékařský, česnek medvědí, potočnice lékařská aj.) = základem je vitamin C,
2. dostatečným pitím kvalitní čisté vody (pokud můžete, vodu filtrujte), 
3. pozorným pitím pravých čajů různých barev (zejména polozelených a zelených) + pitím funkčních bylinných čajů,
4. přerušovaným půstem + úpravou stravy (ke které půst automaticky vede),
5. přiměřeným pohybem (zejména rychlejší a déletrvající chůzí) a otužováním,
6. kvalitním spánkem (spěte ve tmě tmoucí),
7. vyvážeností práce a odpočinku (zkuste se inspirovat "tibetskými metodami práce").

Kombinací těchto jednoduchých sedmi kroků se můžete účinně bránit fatální jarní únavě. Můžete si značně posílit imunitu a zlepšit celkový stav zdraví. Začněte hned! Třeba přerušovaným půstem (+ úpravou stravy) a dostatečným příjmem tekutin. Přidejte pravidelné pití pravých čajů, jež mají dobrý antioxidační účinek, a jiaogulanu, který je účinným adaptogenem s pozitivním vlivem na imunitu. Přidejte pravidelný přiměřený pohyb, dostatečně spěte a důsledně oddělujte práci od odpočinku. A než si tyto kroky osvojíte, budou k mání čerstvé divoké byliny.

Z pravých čajů se k běžné konzumaci hodí jakýkoliv kvalitní zelený čaj. Doporučuji "zelený čaj typu Gunpowder" z oblasti Kandy na Šrí Lance, jež není chuťově komplikovaný a nikoho finančně nezruinuje.



Dalším cenově přijatelným čajem je zelený čaj s citronovou trávou z oblasti Thái Nguyên v severním Vietnamu, jehož detoxikační účinky jsou posíleny velmi účinnou citronelou.



Osobně mi nejvíc vyhovuje a chutná šípkové maté, jež má jednoduchou přípravu, spoustu vitaminu C, je plné kofeinu a nevadí mu, když jej zapomenu včas slít.

 Šípkový čaj na jaře? Ano... 

Šípky, čili "šešule" růže šípkové (Fructus cynosbati) obsahují notnou dávku vitamínu C, dále vitamíny A1, B1, B2, karotenoidy, cukry, třísloviny, organické kyseliny a pektin... viz článek "O českém šípku", šípkový čaj se vyplatí pít i v době končící zimy, je levný, dostupný, velmi chutný a dá se pít teplý i studený :-)... a navíc, má (pokud jej vaříme) úžasnou barvu!

 "Modrý čaj" vyzkoušejte, pokud jej seženete 😊... 

sušené květy klitorie (lat. Clitoria ternatea, L. 1753) čili klitorie terstské (též označované jako motýlí hrachový květ, Butterfly Pea, Butterfly Pea Tea, "modrý čaj" apod.) poskytují nálev modré barvy. Jde o unikátní bylinu, která vám udělá radost zbarvením nálevu. A co potom až přidáte citron nebo nějakou kyselejší ovocnou šťávu... budete se dozajista divit, stejně jako všichni v okolí :-). Problémem je, že bylina není v EU povolena ani zakázána, resp. vyhlášky (ani on hold) seznam ji neznají...

 Anglické čajové legendy jsou opět skladem! 

Pro někoho je sypaný černý čaj English Breakfast (k dispozici ve velmi pěkné třídě) životabudičem, bez kterého si nedokáže představit ranní probuzení a přežití běžného pracovního dne. Obyčejný blend indických a afrických čajů je (realtivně) stále stejný. Vyhovuje tak konzervativcům a uspěchancům, kteří neradi mění zvyky ... a to i čajové. Čaj se dá velmi dobře sladit, snese mléko i citron. Pro běžné použití je výborná standardní třída v kovové krabici a pro fajnšmekry pak povedená varianta s citrónovou trávou, tam už se pak citron dávat nemusí :-). Čaj je - ve všech variantách, díky drobnému zpracování listu - enormně výkonný = na půllitrovou konvičku stačí pouhá jedna vrchovatá čajová lžička čaje...

 Zapomínáte často? Máte horší paměť a prokrvování končetin? 

Vylepšete si svůj zdravotní stav pitím nálevu z listů nejstaršího stromu světa, jež patří mezi jehličnany a v Hirošimě přežil - jako jediná rostlina - atomový výbuch. Jde o jinan dvoulaločný (Gingo Biloba L.), dnes běžně rostoucí v jihovýchodní Asii. Zkuste experimentovat a vytvořit si "nálevové blendy" s pravým čajem (například s thajským černým čajem typ 2) ... nebo se svým čajem oblíbeným 😊.

 Pro krátké i dlouhodobé uchovávání čaje jsou nejvhodnější 

několikavrstvé sáčky se zipem obsahující (jako střední vrstvu) kovovou nepropustnou hliníkovou fólii, jež sáček činí dokonale nepropustným; vložený čaj (a byliny) tak dokonale chrání proti světlu, vlhku, kyslíku; sáček lze opakovaně použít dokud se vrstva nepoláme; pořídit si je můžete po deseti kusech v balení a v různých velikostech; nevím, co je na tom pravdy, ale proslýchá se, že budou takové sáčky v EU příští rok zakázány (zdroj)...

 Slavný zelený "Čen mej" a slavnější "Ču čcha" jsou skladem... 

... pěkná třída čaje Chun Mee - "vzácné obočí" z Ťiang-si potěší všechny milovníky silných zelených čajů podobně jako skvělá třída čaje Gunpowder z povincie Če-ťiang; oba čaje patří do seznamu 50 TOP čajů Číny...

 Víte co se smí a nesmí oficiálně tvrdit o bylinách a proč? 

Odpověď na otázku -  Proč tomu tak je? -  mi zůstává stále utajena. Každopádně, povolena jsou pouze taková "zdravotní tvrzení", jež uvádí tzv. "on hold seznam".
Velmi zvláštní je, že seznam je uveden na stránkách SZÚ, je používán a není EK schválen, přesto - jako neschválený - platí. Snad. Čert aby se v tom vyznal!
U jiaogulanu je to následující "vztah ke zdraví" (sken oficiálního seznamu - výřez):



U momordiky (hořkého melounu / okurky) je to následující "vztah ke zdraví" (sken oficiálního seznamu - výřez):

 Ostatní čaje, nečaje a byliny jsou nově členěny dle zemí původu 

a abecedy, lépe a rychleji tak najdete vaše oblíbené zboží. Pokud si přesto nevíte rady, podívejte se na Mapu stránek, kde vidíte strukturu e-shopu, případně využijte "lupu" v záhlaví e-shopu, jež vám najde zadaný výraz, pokud v e-shopu existuje (zkuste zadat různé varianty hledaného) :-). Čajové potřeby (konvičky, šálky, sítka, knihy, čajová moře aj.) jsou vyčleněny zvlášť. Thajské čaje a thajské byliny mají původní - podrobnější - členění. Sáčky na čaj (třívrstvé zipové - opakovatelně použitelné, celofánové aj.) najdete v sekci Dárková balení čajů a bylin, návody, infomateriály, pod odkazem sáčky na čaj (zipové aj.).

 Spoustu článků o čaji najdete "ve hvězdách", ... nikoliv na nebi  😊ale 

v rodinném časopise , který vydává Roman Zahrádka každé dva měsíce -  čtěte zde. Je to takový ezoterický časopis..., ovšem i v každém čaji je velká porce nehmatatelného (avšak pitelného) ezoterična.
Aktuálně vyšlo číslo 100 (s mým článkem o čaji s pořadovým číslem 83 😊!

 Úžasné jihokorejské čaje se začínají sklízet až za dva měsíce... 

a podobně jako čaje japonské mají jiné projevy za čerstva (ihned po sklizni) a jiné po delším odležení. Jaro ťuká na dveře (jak píší meteorologové) a některé ptactvo přiletělo o měsíc dřív (diví se ornitologové). Není tedy chybou, dostanete-li chuť na zelený čaj. Pro takový případ doporučuji sáhnout po odleželých korejských skvostech. K dispozici je korejské gjokuro z ostrova Jeju v bio kvalitě... Můžete si tento čaj srovnat s jeho skvělým japonským příbuzným - gjokurem z hor Kirišima - nebo s podobným čajem jiného jména a zpracování - hluboce propařovanou japonskou senčou. Ovšem pozor! Jakýkoliv zelený čaj značně ochlazuje - pijte jej tedy s rozvahou a v teple!

 Víte, že působení červených čajů je zásadně jiné než čajů černých? 

... rozsáhlejší článek právě připravuji 😊
a než text dopíšu, můžete okusit další čínský červený čaj, tentokrát z provincie Fu-ťien (kontinetální čaj - z území naproti Formose). Čaj má krásné jméno "zlatá opice", snad proto, že lístky z čajovníků sbírají tlapky nám příbuzných primátů. Ovšem musím tuto informaci ověřit u Dr. Teamana. Moc se mi totiž nezdá... Berte tudíž tuto zvět jako předběžnou, nejasnou a třeba i zavádějící... Nic to však nemění na tom, že jde o čaj velmi chutný, voňavý a výkonný, vhodný k pití celodenně.

 Pěkný červený čaj z jihozápadní provincie Číny - Jün-nanu 

má pevně svinuté dlouhé hnědé listy s velkým podílem zlatých tipsů, jasně červenorudý nálev je vyvážené, květově sladké, lehčí bylinné chuti s medovými a čokoládovými tóny; jihočínský červený čaj je vhodný k pití po celý den, pro jeden i více nálevů a můžete si jej i zdravě osladit.

 Znáte slavné čínské čaje? Víte kolik jich je? 

Že ne? Nevadí. Můžete je postupně poznávat. Obsáhlý seznam existuje v knize "Všechny čaje Číny" a je jich rovných padesát. Samozřejmě to není výčet ani úplný ani jednoznačný. Čajů je desetitisíce druhů a seznamů "top čajů" bude nepočítaně. Každopádně "China Zhejiang SHI FENG LUNG CHING" - Dračí studna patří mezi zelené čaje velmi vyhledávané, ceněné a zaujímá místo v první desítce těch nejznámějších.

 Pro dobrý start každého studeného dne je vhodný černý čaj 

nebo blend thajského černého čaje s citronelou, jež kromě čaje v bio kvalitě obsahuje velmi aromatickou citronovou trávu (... a ta zdraví prospěšný citral). Čaj lze připravit různými způsoby (jeden i více nálevů) a jen tak jej nepřeluhujete. Když čaj zdravě osladíte získáte nový příjemný chuťový rozměr. Čaj se hodí k probuzení, k jídlu i k běžnému dennímu popíjení. Po návratu z lyží nebo z procházky jej doporučuji zhotovit jako extra silný (více čaje na obvyklé množství vody), víc osladit a pořádně dochutit originálním tuzemákem :-); čajovým experimentátorům doporučuji vyzkoušet přidání hřebíčku nebo kardamomu.

 Kdykoliv můžete využít službu dárkového zabalení zboží... 

... máte na výběr z řady dárkových papírů a stuh, vzory kontinuálně rozšiřuji, samozřejmostí je kvalitní dárková krabice; vše zabaleno proti poškození standardní běžnou přepravou; dárkové papíry a stuhy nelze objednat samostatně = lze je objednat pouze s čajem a bylinami, podle množství zboží je volena přiměřená velikost dárkové krabice, aby to bylo celkově hezké 😊...

 Rozšiřuji nabídku čajů a bylin z mimothajských proveniencí: 

viz "Čaje, nečaje a byliny - dle zemí" v členění podle zemí produkujících čaj. Najdete zde vše co často sám piju, používám a mohu tedy - s klidným srdcem a radostí - nabídnout i vám :-). Za pozornost například stojí špičkový, tradičními postupy na sítech (ručně) tvarovaný čaj Tai Pink Hou Kui - Velký opičí náčelník z čínské provincie An-chuej, jež patří do seznamu TOP 50 čajů Číny s umístěním na předních místech žebříčku...

 Egyptská máta dlouholistá / klasnatá - "NANA" 

je vhodná pro přípravu osvěžujícího čaje se silnou pepermintovou chutí a vůní, jež má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví; nálev lze dobře sladit (doporučuji kvalitní med), používá se ve směsích s různými jinými bylinami i pravým čajem; mátu s označením NANA zkrátka musíte mít dříve, než vám bude od žaludku zle :-), což v dnešní době neustálých změn a ztrácejících se jistot může být hned!

 Cejlonský "střelný prach" opět - po delší době - skladem 😊

jako Gunpowder je označován čínský zelený čaj podobající se střelnému prachu, je charakteristický různě velkými, rozličně pevně sbalenými čajinkami a tmavou zelenou barvou, vyráběn je i mimo území Číny a Cejlonský gunpowder je jedním z dobrých příkladů kvalitní mimočínské produkce; čaj je - oproti čínskému originálu - méně kouřový, vzhledem drobnější, v chuti jemnější a při kratších nálevech poskytuje i sládnoucí dochuť, navíc není tak hořký, náchylný k přeluhování a lze z něj udělat víc nálevů...

 Úžasná chuť blendu s názvem Kašmírská kahwa 

vás přenese na sever Indie, kde se dennodenně používá; Kašmírská kahwa obsahuje celý kardamom, což je koření netušených účinků o kterých jsem donedávna sám nevěděl :-(... a taky patří na druhé místo, co se ceny týče; zkuste si čaj osladit nebo okrášlit tradičně používanými dalšími ingrediencemi (mandlemi, piniovými či jinými oříšky) dle svého mlsného jazýčku... ořechy jsou totiž - ve všech ohledech - opomíjenou superpotravinou :-); pro fajnšmekry chutí je k dispozici blend obohacený čerstvě mletou skořicí a celým šafránem, nejdražším kořením světa - Kašmírská kahwa se skořicí a šafránem...

 Video "Co je pravý čínský čaj Pu-Erh a jak vzniká": 

... příprava čaje Pu-Erh =  rituál odpočinku a relaxace, Pu-Erh = velký obsah polyfenolů / antioxidantů a různých zdravotních benefitů... zcela správně! Informace jsou místy úsměvné a neúplné - jako základ však stačí. Každopádně doporučuji video shlédnout. Dva až čtyři šálky kvalitního čaje denně odpovídá obecným doporučením pití čaje. Pu-Erh jako jeden z typů čínských tmavých čajů má opravdu mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Čínské tmavé čaje svou výhodou neomezené trvanlivosti předčí všechny ostatní čaje. Háčkem je, podobně jako u ostatních čajů, že se musí pít pravidelně. Začít lze jednoduše. Z aktuální nabídky vám doporučuji "jednorázovky" světlého uleželého ("zeleného" / "raw"/ "sheng") pueru z omezené nabídky (NepustilTea-archiv) - 2007 Sheng Pu-Erh Xiaguan Mini Zhuan Cha - archiv, jež se svými projevy lehce blíží zelenému či polozelenému čaji, ačkoliv jde již o čaj velmi dobře uleželý a dokonce i vhodný k dalšímu skladování.

 Obyčejný zelený čaj ... 😊

"Pijte zelený čaj. Zelený čaj dokáže snížit vstřebávání glukózy do tukové tkáně a pomáhá tak zlepšit využitelnost cukrů ve svalech. Zelený čaj je mimo jiné také výborný antioxidant a zlepšuje citlivost vůči inzulínu."
citace z e-booku "Jídelníček pro maximální podporu testosteronu" (blog, Primulus Group s.r.o., 2015)
... a já k tomu dodávám: Není důležité jakým zeleným čajem začnete. Je důležité, že začnete!

 Jak je na tom čaj s antioxidačním účinkem

Dr. Igor Bukovský: "Čaj – medaily za obsah antioxidantov a čo ich ešte znásobí?"

 Užijte si extrémní hořkost 

vhodnou pro celkové zlepšení zažívání, kterou umí speciální bylina zvaná Chè đắng cao bằng čili "hořký čaj" - Ku Ding Cha; možné účinky čaje... 

 I v novém roce nezapomeňte na své zdraví 

zdravý talíř Margity Slimákové, kde je v pitném režimu i čaj! Případně si poslechněte proč tloustneme... a shlédněte i další videa, jež vám mohou změnit pohled na zdravý životní styl.

 Thajský černý čaj v různých kvalitách listu a v **bio provedení... 

má jedno společné - jen tak ho nepřeluhujete! Ano, je to tak :-). Velmi výhodná věc pro všechny, kdo se nechce luhováním čajů příliš zabývat, sledovat čas a často na slití připravovaného čaje zapomene. Tuto vlastnost (kterou má ještě thajský polozelený čaj typu Pao-chung - Thai Green Oolong Tea) oceníte především v době shonu. Ale i ráno či v práci. Prostě zvolené množství čaje zalijete vroucí vodou a necháte luhovat podle okamžité nálady či zapomnětlivosti 😊.

K dispozici jsou tři základní kvality (bez čajového prachu):
1. list velmi drobný (zlomky podélně rolovaného listu) se luhuje rychle a poskytuje silnější nálev
2. list střední velikosti (podélně rolovaný) se luhuje pomaleji a poskytuje nálev střední síly
3. list větší (podélně rolovaný) se luhuje nejpomaleji a lze získat nálev různé síly*



Všechny výše uvedené kvality černého čaje jsou vhodné jako základ pro přípravu různých čajových blendů s ingrediencemi, které potřebují delší časy luhování nebo mohou zůstat v nálevu až do jeho dopití. Zvláštní kategorií je výjimečná kvalita čaje s označením premium (NepustilTea-superior) tvořená ručně tříděným listem - bez řapíků, tuhých částí čajových flešů apod., určená pro Gong Fu či sváteční přípravu... Zcela speciální formou je zpracování thajského černého čaje do vzhledu čajinek oolongu (Thai Black Rolled Pearls Tea), jež se při luhování chová podobně jako čaj polozelený, čajinky se rozvíjí velmi pomalu a metoda přípravy Gong Fu je nezbytná.

*při luhování thajského černého čaje je potřeba mít na paměti, že sílu výluhu lze zásadně ovlivnit množstvím čaje (což u černých čajů jiné provenience platit nemusí). Více informací o černých čajích najdete v článku - Je černý čaj opravdu černý? (text v přípravě)
**bio - mimoevropská certifikace TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio a USDA ORGANIC - bio USA)

 3. thajský čajový blend pro zimu, chladné a deštivé dny 

... je další čajovou směsí (blendem), jež vám zpříjemní zimní čas - Thajský černý čaj s kokosem, badyánem, citrónem a čili - blend - 03 (2019); směs čistých přírodnin s komplikovanějším složením má hřejivou vůní a pikantní - lehounce pálivou - dochuť; blend je vhodný pro všechny fajnšmekry, jež si jej vychutnají horký, dobře oslazený i ledový (... např. na ledu smíchaný s kvalitním rumem z Portorika, vše ozdobeno kokosovými plátky a čili vlásky); horký čaj e výborný slazený a vydáte-li se na zimní procházku, nezapomeňte si jej připravit do termosky :-)...

 2. thajský čajový blend pro zimu, chladné a deštivé dny 

je složený z čistých přírodnin - drobných lístků thajského černého čaje, pořádné porce zázvoru v bio kvalitě (sušeného v nudličkách, bez přidaného cukru) a drcených listů mauricijské popedy (kaffire lime) - Thajský černý čaj se zázvorem a popedou - blend - 02 (2019); blend se velmi hodí pro zimní čas se sněhem i bez sněhu, kdy zahřeje a uklidní, ... čaj je možno sladit (doporučuji med), použít jako základ pro různé horké drinky a kdykoliv tak využít blahodárné preventivní i léčivé účinky zázvoru :-); blend je dobrý i pro studenější deštivé dny a k zahřátí kdykoliv!

 Zelený čaj s marockou mátou NANA = pravý "Le Touarég" 

je tradiční blend složený pouze z čistých přírodnin; čaj vhodný pro chvíle, když jsme v teple a potřebujeme si spravit žaludek po větším, nezřízeném či neuspořádaném jídle; blend se jmenuje Tuaregský čaj a je tentokrát  v dělené formě (sáček s mátou + sáček s čajem + sáček zdravého sladidla + sáček s piniovými oříšky ) díky níž si vše sami namícháte a vyzkoušíte si tak rozdílné způsoby přípravy; čaj "tuarég" je oblíben v zemích tzv. Maghrebu (severní Afrika); mlsným čajomilům a čajomilkám doporučuji přiobjednat zásobu sladidla...

 1. thajský čajový blend pro zimu, chladné a deštivé dny 

je z čistých přírodnin! Pod názvem Thajský zimní čaj - blend - 01 (2019) najdete vyváženou směs kořen, thajského černého čaje a safloru, jež je ideální pro pití po celý den. Blend nahradí kávu, zahřívá (blend je silně jangový) a upravuje + zrychluje metabolismus; fajnšmekrům doporučuji nálev osladit a mlsounům zjemnit smetanou nebo kondenzovaným slazeným mlékem (já dost hřeším a někdy si dám - místo zdravých sladidel - 100% nezdravou českou "jesenku" :-(  ... jinak 😊; ... blend je vhodný pro celou zimu i jiné chladné, studené a větrné či deštivé dny roku!

 Černý čaj s marockou mátou NANA vás postaví na nohy

Připravte si čaj z čistých přírodnin, který není tak hořký a nemusíte tedy do něj dávat kila cukru či jiných ingrediencí :-) - Thajský černý čaj s marockou mátou NANA - blend černého thajského čaje a marocké máty v drobnozrnném provedení, v projevech a účincích velmi podobný slavnému nomádskému blendu zemí Maghrebu - tuaregskému čaji ("Le Touarég").

 Česká jemná sítka (v balení po 10 ks) jsou opět skladem: 

= atestovaná sítka pro cezení jakéhokoliv čaje (i těch nejjemnějších, se kterými si běžná sítka neporadí) - jemné sítko plastové - 10 ks

 GABA je nejen v čaji ale i v kváskovém chlebu!!! 

fakta o kvásku (3)... (ideální je zapíjet - poctivý domácí chléb vykynutý z žitného kvásku - čajem Thai Gabaron Oolong Tea :-), jež se produkuje i v Thajsku, viz článek..., pro milovníky variant gaby je skladem omezené množství hluboce pečného čaje z roku 2010 - Thai Gabron Oolong Tea Deeply Roasted - archiv (a to by bylo, abyste GABA neměli v těle dostatek :-)

 Už máte "Plán B"

... kromě spousty informací + třicetidenního návykového jídelníčku pro hubnutí (a především pro zdraví) se naučíte pít 2 hrnky zeleného čaje denně :-), knihu Igora Bukovského doporučuji k pořízení, k prostudování a zařazení do vaší knihovny!

 Dárkové balení jiaogulanu - NepustilTea-superior 

je dražší balení byliny nesmrtelnosti v kovové krabičcejde o nejvyšší kvalitu byliny (vhodné propřípravu Gong Fu), která není na českém trhu běžná, exkluzivní balení je doplněno dalšími (většími) vzorky thajských čajů + bylin a hodí se jako zásadní dárek nejen pro vaše zdraví, ale i zdraví vašich blízkých, milých a přátel...

 Alespoň čtyři šálky kvalitního čaje týdně... 

... to zvládne úplně každý! :-) A pokud s tím máte problém, určitě jej po shlédnutí videa překonáte!

 Spoustu článků o čaji najdete "ve hvězdách", ... nikoliv na nebi 😊 ale: 

v rodinném časopise , který vydává Roman Zahrádka každé dva měsíce -  čtěte zde

 Plasty v čaji :-( :-( :-(... 

Výživná věc. Takzvané "prémiové" čajové sáčky, které jsou z plastu, nikoli z papíru – prostě v tom je jejich prémiovost, you know – si takhle dáte do hrnečku, vylouhujete, načež se do hrnečku uvolní (na rozdíl od těch papírových) 11,6 milionů mikroplastických částeček a 3,1 miliardy těch ještě menších, tzv. nanočásteček plastů. A vy si to z toho jednorázového prémiového plastového pytlíčku hezky vypijete. přečíst celý článek

 Co umí thajský Jiaogulan (gynostema)? 

přehled účinků byliny - čtěte opravdu pozorně!

 A D A P T O G E N - o co jde? 

"Adaptogen je netoxickou látkou, jež nespecificky zvyšuje odolnost organismu vůči širokému spektru škodlivých vlivů a jež normalizuje tělesné funkce." (více informací)
Máme tu podzim. Krásný čas. Také ale plno kýchajících a "nakřáplých" lidí kolem nás, od kterých si lehce a zdarma různé virózy a jiná nepříjemná onemocnění pořídíte. Je proto dobré rozumně zvyšovat odolnost svého organizmu a zejména průběžně posilovat imunitu kvalitními přírodními prostředky. Že je žádoucí vynechat syntetické léky, chemické vitamíny a různá nesmyslná očkování je snad každému jasné! Za půl darma máme v dosahu obyčejná přírodní antibiotika - česnek, cibuli, zázvor a potraviny překypující vitamínem C (například kyselé zelí, rychlokvašky a papriky, domácí kimchi). Pro toho, kdo si chce zdraví posilovat čaji je ideální kombinace thajského jiaogulanu, thajské moringy a thajské momordiky.

 Jak šel čajový čas :-) >>> moje "historická" účast na projektech CBA 😊

Podívejte se na videa a fotogalerie z období formování sekce Czech Teatenders a čajových soutěží (JTC-juniorské, TMC-profesionální) v rámci České barmanské asociace (CBA)...

 Blend oolongu s mátou můžete pít celý rok... 

Thajský polozelený čaj s mátou je jednoduchým blendem jež umí dobře povzbudit. Je vhodný k hluboké relaxaci, dovolí zhotovit několik nálevů a hodí se i pro studené drinky... aniž by přestal mít - díky mátě - notoricky známé účinky; blend  - v kvalitě NepustilTea-superior - je složen z polozeleného thajského oolongu typu Pao-chung a celých sušených listů máty; mimoevropská certifikace TH-BIO-152-THAILAND (mimoevropská certifikace, označení - Organic Thailand - thajské bio a USDA ORGANIC - bio USA). Jelikož se jedná o blend s polozeleným čajem s velmi malou oxidací (a příliš neochlazuje ani nezahřívá), lze jej pít celý rok 😊.

 Nový blend, jež je v Thajsku velmi oblíbený 

Thai Lemongrass Pandanus Tea v sobě snoubí výhody citronely a chuťovou zajímavost pandánu. Výsledná chuť blednu je silně citronová s nasládlou dochutí "umami". Čaj se hodí k jídlu (upravuje a podporuje trávení) a při samostatném popíjení zahání hlad. A navíc, je vhodný i pro přípravu ledových čajů a koktejlů.

 Mrazem sušené tropické ovoce a zelenina - mix 😊... 

Zkuste mrazem sušený mix ovoce a zeleniny - ideální snack k čajům nebo i "jen tak" kdykoliv, kdy nás "honí mlsná". Výborné mlsání pro děti, na cesty a výlety. Dobrá svačina. Kdo se někdy podíval do Asie ví, že zralé tropické ovoce vypadá trochu jinak než podivnosti dostupné na našem trhu. Sušení mrazem ve vakuu (tzv lyofilizace) je moderní metoda, kdy si ovoce a zelenina zachovává původní barvu, chuť, vůni a zdraví prospěšné látky (zejména vitamíny). Výsledkem zpracování jsou příjemně křupavé kousky a plátky. Mix obsahuje chlebovník (jack fruit), ananas, sladké brambory, taro, karotku, dýni, řepu a plátky hořké okurky 😊.

 Čaj = příjemná "závislot" :-) 

výřez ze soutěžního snímku, jež se umístil jako třetí (společné třetí místo) v kategorii "závislot", v desátém ročníku Ašského fotomaratonu; krátký film ašské MVTV o akci...

 Hluboce pečený oolong

Jako další plozelený čaj jsem vybral hluboce pečený thajský Jing Shuan, opět experiment letošního jara, jež se velmi podařil. Dlouhým pečením čajinek - v jednom cyklu - vznikly silné vůně (z čichátka nebo dopitého šálku je opravdu dechberoucí...) a velmi příjemná dlouhotrvající sládnoucí dochuť. Dostatečné množství čaje Thai Jing Shuan Oolong Deeply Roasted Tea bude k dispozici koncem května. Doporučuji tento čaj porovnat se standardní verzí Thai Jing Shuan Oolong Tea. Můžete k tomu využít novou speciální degustační sadu "standardních" a "pečených" oolongů (na obrázku výše zleva - standardni thajský "pao čung" + mírně pečená verze a standardni "ťing šuan" + hluboce pečená verze); všimněte si změn barvy a zejména u nerolovaného čaje změny objemu čajových lístků, ... v chuti pak rozdíly poznáte i poslepu 😊.



 Víte, že 2 až 4 šálky kvalitního zeleného čaje denně stačí

... zajímavá videa pana doktora Igora Bukovského stojí za shlédnutí, dovíte se řadu zajímavých věcí o výživě a čaj z ní není vyloučen; například v kolagenovém hospodářství organismu může pravidelné pití zeleného čaje hrát důležitou roli = příspívá k regeneraci kolagenu :-); další videa zde. Čerstvý čaj, jež má účinky jako zelený - ale zhotovíte z něj více nálevů - je Thai Green Oolong Tea (polozelený čaj typu Pao - Chung), případně zkuste vietnamský zelený čaj Vietnamese Green Tea, jež je díky vakuovému balení opravdu vynikající nebo thajský Thai Green Tea, který jen tak nepřeluhujete! Pro vyznavače čajů s vysokým obsahem kofeinu je dobrá japonská senča KKH 5



nebo mletý zelený čaj "mačča" Thai Matcha Tea; ... thajský mletý zelený čaj - "thajská matcha" :-) je tu a za dobrou cenu; zkuste si zhotovit zelené sušenky, ozeleňte si jogurt, šlehačku, smothies, krémy, džus, long drinky a život! Mletý zelený čaj je řazen mezi superpotraviny, je plný kofeinu, velkého množství zdraví prospěšných látek a dobře vstřebatelné vlákniny. Jak na thajskou "mačču" se dozvíte v seriálu použití nejen v kuchyni - viz minireceptář SUPERPOTRAVINA MATCHA 02 a SUPERPOTRAVINA MATCHA 03.

 Mírně pečený oolong

Po pečlivém degustování vzorků letošní produkce jsem vybral některé zajímavé varianty čajů, jež dovážím od roku 2006. První vlaštovkou je nepatrně (mírně) pečený Thai Green Oolong Slightly Roasted Tea s jemnou chutí, květinovými vůněmi, extrémně dlouhou dochutí, nasládlostí a velmi malou známkou pečenosti. Čaj je unikátní i tím, že obdobné polozelené čaje - typu Pao Chung - se obvykle dodatečně nepečou. Čaj pokládám za velmi zdařilý pokus (a bude zřejmě vhodný i pro dlouhodobé skladování / archivování). 

 

 Pár záběrů z čajových let uplynulých ... 😊

Od roku 2007 jsem uspořádal  více jak 300 čajových akcí... a zjišťuji, že o čaji a bylinách nevím skoro nic ;-(,... podívejte se na momentky z některých let a míst :-).

 Na co se zaměřit při nákupu čaje a bylin? 

Je výhodné pořizovat si čaj (bylinu) se známým rokem výroby (což je obvykle i rok, kdy byl čaj / bylina sklizen, vyroben a zabalen), u kterého máte uvedenou dobu použitelnosti („minimální trvanlivost do“, „spotřebujte do“, „EXP“), jež je dobře skladován a u kterého si můžete dovodit faktickou trvanlivost po jeho nákupuVíce v článku...

 Lepší sušená rajčata nehledejte, ... nenajdete je! 😊

Milujete dobrá sušená rajčata (měkká a šťavnatá, plná slunce a chutí)? Tak zbystřete! Skladem jsou italská - na slunci sušená rajčata, solená - výborná pochoutka nejen k čaji. Pokud je ochutnáte, již si jiné nikdy nekoupíte! :-). Jedná se o originál, direktně importovaný přímo z jihu Itálie (tradiční ruční výroba - region Puglia, oblast Salento). Úžasná jsou naložená do oleje podle tradičních receptur. Pokud si s nakládáním dáte práci, nikdy naložená rajčata v obchodě již nekoupíte!

 Nezapomeňte si poznamenat do kalendáře... 

Kalendář všech akcí 2021

 Nezávislá recenze Hořkého melounu

Vždy mě potěší dobré umístění mých produktů v konkurenčním prostředí :-). Podívejte se na - nestranný pohled degustátorů čajů, kteří si vzali na paškál můj thajský Thai Bitter-Melon Tea + podobné produkty z Vietnamu a Taiwanu (zveřejněno 17. 2. 2019 na webu Tomáše Kloudy - Čajovnička); ... připomínám, že hořký meloun (též hořkou okurkou zvaný) patří mezi významná přírodní antibiotika a má vskutku zajímavé účinky! P.S. Pokud by s degustací počkali do Velikonoc, "paškál" by seděl úplně :-); krátký filmový komentář na YouTube..

 Nový blend pro každou příležitost! 

K dispozici je zajímavý blend černého thajského čaje s tropickým ovocem bael (lat. Aegle marmelos), jež má kouzelný český název "Oslizlák líbezný" - Thai Bael Fruit Black Tea. Čaj s baelem má zvláštní jemnou medovou vůni a chuť s tóny skořice, vanilky a sladkého sušeného ovoce. Blend - jehož základem je černý thajský čaj - jen tak nepřeluhujete, můžete jej dokonce luhovat dokud nálev nevychladne. To je velká výhoda nejen pro zapomnětlivce včasného slévání čaje :-) a pro přípravu studených nápojů v teplých dnech. Je to plus pro všechny, kdo se nehodlají s čajem příliš zabývat :-). Více informací o oslizláku najdete v článku: "Krásné české jméno - Oslizlák líbezný".

 Nezapomeňte si občas číst o čajích a bylinách! 

Pokud hledáte praktické informace z oblasti čajů a bylin, degustací apod., možná je najdete v článcích, jež budou postupně přibývat :-)
(viz odkaz v horní liště O čajích a bylinách NepustilTea).

 Užívejte si rok 2021 v klidu a v pohodě! 

- energii a harmonii vám dodá adaptogen, antistresor a harmonizátor - Thai Jiaogulan Tea  
- klid a ostřejší vnímání světa vám zajistí čaj s velmi účinnou přírodní "GABA" - Thai Gabaron Oolong Tea
- žaludek i trávení si spravíte Hořkým melounem - Thai Bitter-Melon Tea
- rychleji vystřízlivíte konzumací speciální hořké byliny - Vietnamese Che Dang - Ku Ding Cha
- pěkné chvíle a pohodu si užijete s čaji, jež úžasně voní díky čistým přírodninám - lemongrassu, osmanthupandánu a jasmínu
- přátele i děti oslníte barevným kouzlením s bylinou - Thai "Butterfly Pea"
- obdiv sklidíte velmi aromatickým nálevem z blendu Thai Pandanus Black Tea, Thai Pandanus Green Tea aj.
- čaj si užijete díky různým chutím ovoce, bylin a aromat v povedených blendech Thai Bael Fruit Black Tea, Thai Lemongrass Green Tea aj.
- chybějící látky v těle lehce dopníte konzumací superbyliny Thai Moringa Pure Powder Tea 
- rozjímat můžete se špičkovým oolongem Thai Jing Shuan Oolong Tea a vyzkoušet hluboce pečenou variantu Thai Jing Shuan Oolong Tea Deeply Roasted
- se sléváním nemusíte pospíchat při přípravě polozeleného čaje Thai Green Oolong Tea
... příklad barevného kouzlení s modrým nálevem klitorie = přidána šťáva z citronucoca cola, přisypáno pár květů ibišku; ... víc informací o "modrém čaji" naleznete v samostatném článku: "Znáte modrý čaj?")

 PF 2021 


 

Přeji vám do nového roku spoustu splněných přání, štěstí, čajovou pohodu, úspěchy, dobrou náladu a stále trvající nezlomné zdraví!

(pf v plné velikosti)