2023 Thajská světlice barvířská
Popis
Thajská světlice barvířská
(Thai Safflower Tea)
"velmi zajímavá bylina s neobvyklou vůní, chutí a excelentně žluto-oranžovým nálevem"
čaj: umí jiskrné nálevy bez kofeinu, zaujme vás barvou, svébytnou vůní, výkonností a účinky, pít ho lze kdykoliv
jak čaj vnímám a používám:
"Mám rád obyčejné byliny a zvláštní ještě více. Saflora k nim patří. Fascinuje mě barvou nálevu a svébytnou chutí. Často ji připravuji metodou Gon Fu Cha (viz fotogalerie) a užívám si několika nálevů, které jsou zpočátku světlejší a pak až tmavě oranžové (vždy velmi syté). Jednou jsem se nálevem polil a to byl problém - světlice totiž velmi barví. Tak pozor!"
doporučená příprava: vrchovatou čajovou lžičku byliny přelijte cca 250 ml horké vody (100 °C) a luhujte dle chuti (1 - 5 minut), při kratším luhování lze nálev opakovat
počet nálevů|: 1 (i více, podle způsobu přípravy)
alternativní použití: díky barevnosti se silný nálev hodí do "vrstvených koktejlů", které prozáří barvou a ozvláštní chutí
základní informace o čaji
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 28.09.2023
minimální trvanlivost do: 28.09.2026
typ čaje: "nečaj" - bylina světlice barvířská (lat. Carthamus tinctorius)
složení: 100% světlice barvířská - korunní plátky květu (okvětní lístky)
další označení: Thai Safflower Tea, saflor, saflora, turecký šafrán, světlice, "šafrán planý", "nepravý šafrán"
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
více informací o čaji...
tip na alternativní přípravu: ačkoli jde o bylinu, je možné ji připravit metodou Gong Fu Cha (krátké opakované nálevy)
ledový čaj: zhotovíme rychlým zchlazením nálevu připraveného běžným způsobem
ingredience: nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.) = experimentujte
čaj a jídlo (tea pairing): k čemukoliv chuťově či vzhledově zajímavému a k jednotvárnějším (jednodušším) jídlům (fádnějších chutí)
šarže: neuvedena
kvalita sběru a způsob zpracování: ruční sběr, třídění a sušení na slunci
kultivar čajovníku: nejedná se o čaj ale bylinu
reálná trvanlivost: delší
účinky na zdraví: možné působení byliny nelze zde uvést (3)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: - (4)
bio (mimoevropská) certifikace: bez certifikace
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: pít po doušcích, celkem asi 0,75 l denně (5)
suchý čaj: jednotlivé korunní plátky sušených květů, sytě oranžové barvy
nálev: (žluto) oranžový, svébytně vonící a velmi barvící
vyluhovaný list: červeno-oranžový, měkký dále použitelný třeba do rýže, jogurtu, kaše, smoothie
aspekt: ? (nedaří se mi zjistit, kdyby někdo věděl, dejte info :-)
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (text přípravě)
názor dr. "Týmena" (2):
"Tuhle jsem našel co napsal uznávaný toxikolog Dr. Jiří Patočka (1): "Světlice barvířská patří mezi nejstarší domestikované plodiny. Využívá se jako barvivo a semena slouží k izolaci oleje, ale kromě toho vykazuje široké spektrum farmakologických účinků. V současné době probíhá řada studií, které tyto účinky světlice i z ní izolovaných látek ověřují, a je možné, že další výzkum může vést k vývoji nových léčiv. Perspektivní je především ovlivnění nervového a kardiovaskulárního systému. Na "teapárty" lij nálev na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou či wilderem, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; čaje bude dost pro jakoukoliv sešlost...neboj se experimentovat a použít sezónní ovoce (rybíz, angrešt, jahody) nebo něco z tropů (ananas, pomeranč), jiné dobré špiritusy; prostě využij zajímavé barvy byliny a pár lístků můžeš nechat ve sklenicích plavat. Tak si to pamatuj! A jestli se chceš dozvědět o safloře víc, podívej se do špičkového herbáře pánů Janči a Zentricha, myslím, že je to 4. díl."
víte, že...
Světlice barvířská je jednoletka s tenkým kořenem, až přes 1 m dlouhým. Lodyha je přímá, jen v horní části bývá větvená. Je až 120 cm vysoká, téměř lysá, hustě olistěná. Bělavě žlutý, lesklý stonek má nevýrazné rýhování. Květy se rozvíjejí přibližně ve stejném ročním období jako slunečnice. Kvete taktéž asi 3-4 týdny. Na přelomu srpna a září saflor dozrává. Vzácně mívá přízemní listovou růžici z peřenosečných listů. Lodyžní listy jsou střídavé, celistvé, s vyniklou žilnatinou, lysé a tuhé. Roste na hlubokých suchých půdách, snáší dobře i lehké suché půdy, je odolná proti suchu a větru, snáší zasolení. Naopak nesnáší trvalé zamokření a deštivé počasí, kdy je napadána houbovými chorobami. Deštivé počasí má také vliv na snížení obsahu oleje v semenech. Kvete od července do září. V současné době se pěstuje především v suchých a teplých oblastech - severozápadní pobřeží Indie, několik míst v Mexiku, v USA v Kalifornii a Severní Montaně, a dále např. v Kazachstánu, Etiopii či Austrálii, Číně, Thajsku - a jinde. Nemá vysoké nároky na půdu a je vhodnou plodinou pro suché a vápenité půdy.
(1) Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., profesor toxikologie, Katedra radiologie, toxikologie a ochrany obyvatelstva, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česká republika
(2) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(3) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení", další informace najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu
(4) xxx (text v přípravě)
(5) Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin (Eminent, Praha, 2008)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.