2024 Thajská citronová tráva s pandánem - bio - 50 g
Popis
Thajská citronová tráva s pandánem - bio
"originální blend citronové trávy a pandánu, jež má velmi neobvyklou chuť a extrémně silnou vůni umami"
čaj umí: pěkné nálevy bez kofeinu, zaujme vás silnou vůní a chutí s tóny citrusů a umami, výkonností a lze jej po celý den, dle chuti a nálady, smíchaný s minerálkou jinými (pravými) čaji apod.
jak čaj vnímám a používám:
"Tento nenáročný bylinný blend je podobně "univerzálním bezkofeinovým pitím" jako jeho samostatné složky. Piju jej často. Mám totiž rád jak projevy citrusů, tak veškeré tóny "umami", se kterými se setkávám v řadě (zejména zelených) čajů. Baví mě míchání silného nálevu lemongrass-pandánového blendu s jinými nálevy pravých čajů (často s černým a polozeleným) - mám tak bezpočet citronově laděných nápojů, které lze i sladit... (samozřejmě zdravě!). Občas jej míchám s nálevem z hořkého melounu. Na běh, kolo a výpravy za kamením si připravuji nálev s minerálkou - pro zahnání žízně! V kombinaci s výluhem jiaogulanu (dost energetický nápoj) jej používám při sportu (delší běhy) a k práci.
(ZN, 15.12.2021)
doporučená příprava:
do střední (cca 300-500 ml) vyhřáté konvičky vložte 2-3 vrchovaté čajové lžičky čaje, přelijte vroucí vodou a luhujte cca 3 minuty (dobu luhování vyzkoušejte podle aktuální velikosti konvičky a chutnejte v průběhu přípravy), nálev slijte přes jemné sítko, zalití lze opakovat několikrát, vždy vroucí vodou s prodlužováním doby luhování
počet nálevů: 5 (i více, podle způsobu přípravy)
základní informace o čaji
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
datum výroby: 03/2024
minimální trvanlivost do: 03/2026
typ čaje: blend bylin-"nečaj", citronová tráva (lemongrass, lat. Cymbopogon citratus) + pandán (lat. Pandanus amaryllifolius)
složení: 80%-lemongrass, 20%-pandán
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
více informací o čaji
alternativní příprava:
vložte 1 čajovou lžičku čaje do hrnku (cca 200 ml), přelijte vroucí vodou a nechte byliny klesnou ke dnu, pijte a dolévejte vroucí vodou; bylinný blend můžete vmísit do jakéhokoliv světlého čaje (doporučuji například thajský zelený čaj); nálev lze osladit (například sušenou třtinovou šťávou a docílit tak nového chuťového rozměru
ledový čaj: velmi zajímavý, zhotovíme jej zchlazením nálevu připraveného běžným způsobem
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): vhodné k jakémukoliv těžšímu jídlu, k asijským pochutinám a sladkým dezertům
aspekt: jin a jang v rovnováze (neutrální)
šarže: text v přípravě
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování, ruční blendování
kultivar čajovníku: vyrobeno z bylin, nikoliv z listů čajovníku
reálná trvanlivost: delší
účinky: možné působení byliny nelze zde uvést (3)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: - (4)
bio (mimoevropská) certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: bez omezení (5)
suchý čaj: zelenožlutá směs částí řezaných bylin, velmi intenzivně vonící po citrusech s umami
nálev: velmi aromatický, žlutý s extrémně silnou chutí a vůní "umami", kterou si nadobro zamilujete nebo zavrhnete (případně se ke kladnému vztahu propijete :-)
vyluhovaný list: stále vonící nabobtnalé bylinné "čajinky"
aspekt: jang (velmi uzemňující)
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (text přípravě)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (2):
"Citronová tráva je známá svými skvělými účinky. V Asii se běžně používá jako nepostradatelné koření při přípravě pokrmů... xx sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem (bez sukralozy!), lemond becherovkou či wilderem, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; čaje bude dost pro jakoukoliv sešlost...neboj se experimentovat a použít sezónní ovoce (rybíz, angrešt, jahody) nebo něco z tropů (ananas, pomeranč), jiné dobré špiritusy; prostě využij zajímavé barvy byliny a pár lístků můžeš nechat ve sklenicích plavat. Tak si to pamatuj! A jestli se chceš dozvědět o bylinách v blendu víc, podívej se do špičkového herbáře pánů Janči a Zentricha, myslím, že je to x. díl."
VÍTE, ŽE...
citronová tráva - česky voňatka citronová - (lat. Cymbopogon citratus, L., 1753) obsahuje silici citral (3,7-dimethyl-2,6-octadienal), jež má podle nejnovějších výzkumů velmi zajímavé působení na zdraví, například obsah silice citral v citrónech je pouze 2-5 % v citrónové trávě 65-85%.
článek: Co umí obyčejná citronová tráva
wikipedie: voňatka citronová
pandán - (text v přípravě)
wikipedie: pandánovité
useful plants for warm climates
Pandanus amaryllifolius - zdroj obrázku: https://www.iplantz.com/plant/1150/pandanus-amaryllifolius/
(1) Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., profesor toxikologie, Katedra radiologie, toxikologie a ochrany obyvatelstva, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česká republika
(2) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-)
(3) zakazují to předpisy EU - viz "zdravotní tvrzení" dle on hold seznamu, naleznete je v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu
(4) jde o bylinu, nevztahuje se na ní vyhláška platná pro čaj
(5) Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin (Eminent, Praha, 2008)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.