2023 Thajská kahwa - bio
Popis
Thajská kahwa - bio
(Thai Green Kahwa)
"blend zeleného čaje s kořením inspirován tradičním nápojem indického Malabaru (sever Indie), jež byla zhotovena v Thajsku"
čaj umí: silné ochlazující a občerstvující nálevy
čaj vás zaujme: jednoduchostí přípravy, chutí
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, k jídlu, čaj značně povzbuzuje
(obrázek v přípravě)
jak čaj vnímám a používám:
"Thajská kahwa mě baví svou chutí, která je poplatná použitému čaji a kvalitě koření. Po vyzkoušení různých receptur mi nejvíc chutnají takové, jež jsou založené na nehořknoucích čajích. Thajský zelený čaj (případně oolong typu Pao Chung) jsou ideálním základem. Kardamom dává nálevu skvělou aromatickou nasládlou, přímo "orientální" vůni a celkově velmi jemnou chuť s dlouhotrvající kořeněnou notou. Pominu-li zdravotní benefity kardamomu, zbývá silná povzbudivost čaje. A to je to, co mi vyhovuje nejvíc! Nálev někdy sladím, někdy ne :-) a pokud mám mandle, nasekám je, lehce opražím, do čaje vložím a plavat nechám."
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
datum výroby: 20.08.2023
minimální trvanlivost do: 20.08.2026
typ čaje: blend pravého čaje a koření (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: čajovník pravý-list (80%), zelený kardamom-celé tobolky (19%), mletý zelený kardamom (1%)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
(obrázek v přípravě)
doporučená příprava:
2 čajové lžičky (cca 6 g) čajové směsi zalijte 0,5 l vroucí vody a luhujte 3 minuty, přidejte 4 lžičky kvalitního cukru či medu (resp. oslaďte dle chuti, pokud sladíte)
tip na alternativní přípravu:
okrášlete si šálek čaje sekanými/mletými mandlemi (ideálně praženými), můžete zkusit i piniové oříšky nebo sekané para ořechy či vlašáky
(obrázek v přípravě)
můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jistě víš, jak se kahwa liší od ostatních podobných čajů, zejména od indického "bílého" čaje masala (Masala Chay)... Jo. Je to tím, že nemá ostrá koření - pepř a zázvor. Jinak se kahwa připravuje i podle jiných receptur. Někdy se přidává hřebíček, badyán, skořice, šafrán... Dokonce existují recepty, kde není základem zelený čaj ale čaj polozelený, obvykle čínský, něco jako "černý drak" :-). To se pak čaj praží, pak přidává koření a vše povaří, případně i s mlékem a šafrán tomu dává "pink" barvu. Často se kvůli tvrdosti vody přidává trochu jedlé sody. Thajská varianta je mírně odlišná tím, že obsahuje celé tobolky kardamomu a špetku kardamomu mletého. V blendu používaný zelený čaj se příliš nepřeluhuje, je totiž trochu vyroben jako Pao-Chung."
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... pořádně silný nálev, tedy spíš výluh, dobře oslaď a podávej ozdobený citronem - to když je zima, ... při jiných příležitostech lij horký nálev na led s dobrým (nějakým jemným) špiritusem :-)."
(obrázek v přípravě)
více informací o čaji
suchý čaj: podélně rolovaný list, části řapíků a flešů, celé tobolky i mletý kardamom
nálev: silný, žlutý, velmi aromatický, nasládlý, jemný s dlouhou kořeněnou dochutí bez ostrosti, povzbuzující, "kardamomový"
vyluhovaný list: -
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Kahwa, Thai Kashmiri Kahwa, Thai Kahwah
zařazení dle české vyhl. č.187/2023 Sb.: čaj pravý - zelený čaj
(obrázek v přípravě)
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron apod.) a přidat mléko nebo smetanu - tradičně se to však nedělá
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: jin (mírně ochlazující až neutrální)
šarže: -
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování, ruční blendování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
trvanlivost: střední (3 a více let)
ledový čaj: zajímavý (příklady)
(obrázek v přípravě)
kardamom patří mezi trojici nejdražších koření
dle ajurvédy:
- blokuje zahleňující účinek mléka a mléčných výrobků
- je vhodným kořením do sladkých jídel, mléka, mléčných výrobků a luštěnin
- detoxikuje kofein v kávě
- používá se do studených a sladkých jídel
- zlepšuje chuť a aroma pokrmů aj.
více o kardamomu: wikipedie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.