2024 Thajský černý čaj s kokosem, badyánem, citrónem a chilli - bio
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: ideálně v konvičce - 2-3 vrchovaté polévkové lžíce čaje zalijte právě vroucí vodou (500 ml) a luhujte 10 minut; ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX)
VÍCE O ČAJI
původ: severní Thajsko, prov. Chiang Rai
hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 11/2024 / 11/2028 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: blend, 100 % pravý čaj-list + koření + citrón + chilli; Thai Coconut Shlightly Spicy Tea
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj - čaj černý, ochucený
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev se nemusí dochucovat (je nasládlý), lze jej však dle libosti sladit, přidat mléko či smetanu; hodí se k lehkým jídlům a svěžím zákuskům
šarže / bio certifikace: bio
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup, ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming) (Camellia taliensis), keře kultivované na plantážích
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: delší, tmavší rolovaný list černého čaje, příjemně voní po koření (badyán) a kokosu; nálev je hnědých barev - tmavosti podle doby luhování a množství použitého čaje, ve vůni máme vše co bylo do čaje zakomponováno a připití vnímáme sládnoucí dochuť, bez hořkosti; vyluhovaný list je hnědý, narovnaný, částečně rozvinutý
aspekt a působení na zdraví: jang (velmi slabý) až neutrální (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"xxx"
obrázek v přípravě
VÍTE, ŽE...
xxx
obrázek v přípravě
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost, ať se baví, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) bílý čaj neznají, považují označení "bílý" za obchodní název; čaj je proto dle předpisů řazen (například) k čajům zeleným
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) čaj má velký objem, jedna vrchovatá polévková lžíce čaje = cca 4 g
poznámka:
můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Ovoňování, aromatizování a ochucování čajů je prastarou technikou, která využívá schopnost čaje absorbovat (pohlcovat, nasávat) různé vůně a příchutě. Pokud má výrobce záměr čaj ovonět, ochutit a ochucující (ovoňovací) složky v něm nechat, vznikají rozličné blendy (směsi) čaje s bylinami, kořením, květy rostlin, ovocem apod. Samozřejmě je potřeba vědět, které věci k sobě pasujou a které nikoliv! Některé ingredience se mohou svými projevy podporovat, jiné kombinace dokonce vylučovat. Jsou to kouzla a věčná alchymie. :-)."
suchý čaj: kokosově-citrusově vonící směs přírodních surovin
nálev: tmavší nálev (dle doby luhování) krásně voní, nehořkne a chutná po ingrediencích, zejména praženém kokosu
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr čaje a mechanizované zpracování, ruční míchání
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.